Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008


Η Οικολογική Ενημέρωση σας εύχεται
Χαρούμενα Χριστούγεννα με Χαρά, Υγεία, Ευτυχία,
σε μια κοινωνία δίκαιη, υγιή και ασφαλή...
Η αγάπη να πλημμυρίζει πάντα τις καρδιές σας.
Τούτες τις μέρες ας μην ξεχνάμε αυτούς,
«τους λιγότερο τυχερούς» από εμάς...
Χρόνια Πολλά!

Εκατό σκυβαλότοποι λειτουργούν χωρίς έλεγχο

Πέραν από 150 εκατομμύρια ευρώ θα αντλήσει η Κύπρος από τα διαρθρωτικά ταμεία, για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή τριών μονάδων για ανακύκλωση στερεών οικιακών αποβλήτων στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας - Αμμοχώστου.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι οι μονάδες σε Λευκωσία και Λεμεσό θα κατασκευαστούν μέχρι το 2013 και εκείνη στη Λάρνακα τέλος του 2009.Στην Κύπρο, είπε, υπάρχουν πέραν των 100 ανεξέλεγκτων σκυβαλότοπων με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον, ενώ οι σκυβαλότοποι σε ορισμένες κοινότητες έχουν κορεστεί.Ανέφερε ότι στη Λευκωσία έχουν γίνει μελέτες για δημιουργία μονάδας στερεών οικιακών αποβλήτων στην περιοχή Κοτσιάτη, Μενοίκου και Κουτραφά, που έχουν δοθεί στις κοινότητες. Οσον αφορά στην Πάφο, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι έχει ανατεθεί στον διαχειριστικό φορέα του ΧΥΤΑ, που είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες της επαρχίας, να προχωρήσουν σε προσφορές για να ολοκληρώσουν τη μονάδα.Ανέφερε, επίσης, ότι στην Πάφο προχωρεί και η διαδικασία που αφορά τα αδρανή υλικά, προσθέτοντας ότι ετοιμάστηκαν οι κανονισμοί και βρίσκονται στα χέρια των τοπικών αρχών για να εκφράσουν τις απόψεις τους εντός 15 ημερών και οι οποίοι θα κατατεθούν τον Ιανουάριο στη Γενική Εισαγγελία για νομοτεχνική επεξεργασία.
("ΠΟΛΙΤΗΣ")

"Cans for Kids" - Καιρός για ανακύκλωση

Με το πνεύμα των Χριστουγέννων διάχυτο παντού την περίοδο αυτή, ο Φιλανθρωπικός Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Cans For Kids, εγκατέστησε το Σαββατοκύριακο 13-14 Δεκεμβρίου τους "τενεκεδανθρώπους" του στο κατάστημα Marks and Spencer στην Ακρόπολη Λευκωσίας, για να υπενθυμίσει στο κοινό τη σημασία της ανακύκλωσης.

"Έχουμε τράπεζες για τενεκεδάκια σε όλη την Κύπρο", δήλωσε η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ρόζυ Χαραλάμπους, προσθέτοντας: "Όσοι μας φέρνουν τα άδεια αλουμινένια τενεκεδάκια τους, μπορούν να είναι σίγουροι ότι δεν βοηθούν απλώς το περιβάλλον, αλλά προσφέρουν επίσης και κάτι πίσω στην κοινότητα, λόγω του ότι ο Σύνδεσμος Cans for Kids βοηθά να αγοραστεί ιατρικός εξοπλισμός για τους παιδικούς θαλάμους του Μακάρειου Νοσοκομείου, που αποτελεί την κεντρική παιδιατρική νοσηλευτική μονάδα για όλο το νησί".Όπως είναι γνωστό, ο Σύνδεσμος Cans for Kids ασχολείται με την ανακύκλωση άδειων δοχείων αλουμινίου και διαθέτει τα έσοδα από την πώλησή τους για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για το Μακάρειο Νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα, ο Σύνδεσμος έχει δωρίσει ιατρικό εξοπλισμό αξίας 215,000 ευρώ στο Μακάρειο. Μια ολοκληρωμένη λίστα σημείων για εναπόθεση άδειων δοχείων, από την Πόλη μέχρι το Παραλίμνι, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.cansforkids.org.

Κίνητρα για αγορά «πράσινης ενέργειας»

Εισήγηση Επιτρόπου Περιβάλλοντος προς την Αρχή Ηλεκτρισμού
Στην Κύπρο η παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές είναι εξαιρετικά μικρή και κάποια στιγμή και σύντομα μάλιστα, θα πρέπει να δοθούν τέτοια κίνητρα εγκατάστασης αλλά και τιμολογιακές ρυθμίσεις ούτως ώστε να προσφέρονται στον καταναλωτή οι κατάλληλες επιλογές αγοράς Πράσινης Ενέργειας.


Κι αυτό ως ακόμη ένα μέτρο προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλώνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Ο κ. Θεοπέμπτου διευκρινίζει ότι ''πράσινη ενέργεια'' ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά, οργανικά απόβλητα κλπ. Ένας τρόπος προώθησης των ΑΠΕ, αναφέρει, είναι και η προσφορά επιλογής στον καταναλωτή να αγοράζει αυτή την ενέργεια στα υποστατικά του. Με βάση τη πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, η εισήγηση, τονίζει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος είναι όπως η ΑΗΚ, με βάση το κόστος παραγωγής αυτής της ''Πράσινης Ενέργειας'' δώσει επιλογή στον καταναλωτή να αγοράζει Πράσινη Ενέργεια με βάση μια τιμολόγηση που θα είναι συνδυασμένη με το κόστος παραγωγής της. Επίσης να προσφέρει στον καταναλωτή επιλογές, οι οποίες να περιλαμβάνουν τουλάχιστο αγορά όλης της ενέργειας από ΑΠΕ, αγορά προκαθορισμένου αριθμού KW, π.χ. 50KW και αγορά ενός ποσοστού π.χ. 25% της ολικής κατανάλωσης της εγκατάστασης. Λόγω του ότι το κόστος παραγωγής ''πράσινης ενέργειας'', σημειώνει, αναμένεται να είναι πιο ψηλό, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα διαφάνειας το οποίο να περιλαμβάνει την έκδοση πιστοποιητικών και ειδικών εκθέσεων για το θέμα. Θα πρέπει δηλαδή να είναι σίγουρος ο καταναλωτής ότι πραγματικά αγοράζει ηλεκτρισμό από ΑΠΕ και όχι από πετρέλαιο. Αν για παράδειγμα, εξηγεί, η ΑΗΚ προχωρήσει με επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε αυτή η μέθοδος τιμολόγησης θα δώσει στην ΑΗΚ τη δυνατότητα να ανακτήσει γρήγορα το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, το οποίο φυσικά θα βελτιώνεται συνεχώς όσο προχωρεί η τεχνολογία και αυξάνεται το ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Με τη σωστή διαβούλευση, καταλήγει ο κ. Θεοπέμπτου, ο πρώτος πιθανός πελάτης μπορεί να είναι η κυβέρνηση και άλλες Δημόσιες Αρχές, όπου μέσα στα πλαίσια των ''Πράσινων Συμβάσεων'' θα μπορούν να αγοράζουν ένα ποσοστό για παράδειγμα ''πράσινης ενέργειας''.

Η βιοασφάλεια στην κοινωνία

Η δυνατότητα της σύγχρονης επιστήμης να επεμβαίνει μέσα στο γενετικό κώδικα, σε αυτό δηλαδή που ονομάζεται κώδικα της ζωής και να αλλάζει αρχέγονους μηχανισμούς της φύσης, δεν συνδέεται μόνο με φόβους για το μέλλον της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αλλά με υπαρκτούς κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η διάσταση λοιπόν αυτή περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο για τη βιοασφάλεια και συγκεκριμένα, εμπεριέχεται πρόνοια που όταν μία χώρα παίρνει απόφαση για την εισαγωγή ενός ΓΤΟ, μπορεί να συνεκτιμήσει και τις κοινωνικο-οικονομικές παραμέτρους από την επίπτωση του ΓΤΟ στη διατήρηση και στη βιώσιμη χρήση της βιολογικής ποικιλομορφίας, ιδιαίτερα για τις αυτόχθονες και τις τοπικές κοινότητες. Αυτή η δυνατότητα είναι πολύ σημαντική διότι οι εφαρμογές της βιοτεχνολογίας εμπεριέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας μεγάλης εξάρτησης της αγροτικής παραγωγής από τις βιομηχανίες βιοτεχνολογικών προϊόντων, καθώς οι αγρότες που καλλιεργούν ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό, αναγκάζονται να συμβληθούν με την εταιρεία παραγωγής του, η οποία κατευθύνει μονομερώς όλη τη διαδικασία από το σπόρο μέχρι την πώληση του προϊόντος , με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται ο χαρακτήρας της παραγωγής και από αγροτικός να μετασχηματίζεται σε βιομηχανικό (οι αγρότες από αυτόνομοι παραγωγοί μεταβάλλονται σε «βιο-εργάτες»). Ακόμη δε, δεν είναι επιτρεπτό κοινωνικά να κατασκευάζουμε γεύσεις βανίλιας ή μπανάνας, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς και να στερούμε έτσι τις χώρες του τρίτου κόσμου που τις εξάγουν από ένα εισόδημα που είναι σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθεί. Τέλος, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, λόγω του κινδύνου να καταστεί πρακτικά αδύνατη η συμβατική καλλιέργεια από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των διαγονιδιακών φυτών, να εκτίθεται ο καταναλωτής στο κίνδυνο να απολέσει, μερικά ή ολικά, την ελευθερία του να επιλέγει προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας. Αυτή η ελευθερία επιλογής έχει εγγενή αξία, η οποία δημιουργεί αντίστοιχο δικαίωμα. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς το ρόλο που επιβάλλεται να διαδραματίσουν τα κράτη, καθώς πρέπει να ανταποκριθούν σε δύο σοβαρά καθήκοντα: στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής, ώστε να επιτευχθεί ορθολογική και όσο το δυνατόν λιγότερο επικίνδυνη χρήση των βιοτεχνολογικών προϊόντων και -κυρίως- στην καθιέρωση και οργάνωση του δημόσιου διαλόγου και στην εμπλοκή της κοινωνίας στη διαδικασία λήψης των σχετικών αποφάσεων.

(Του Κώστα Παπασταύρου)

Πάφος: Ενώνονται οι πλατείες του κέντρου

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για ένα έργο που θα αλλάξει ριζικά το ιστορικό κέντρο της Πάφου. Η ανάπλαση και πεζοδρόμηση των δημόσιων χώρων γύρω από τον Δημόσιο Κήπο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών σχεδίων και την προκήρυξη των προσφορών, αφού τελικά το έργο δεν θα αναληφθεί από τις δημοτικές υπηρεσίες όπως ήταν το αρχικό πλάνο.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο περιλαμβάνει τους πλατειακούς χώρους 28ης Οκτωβρίου, Έρωτος και Διονυσίου Σολωμού, τον δρόμο που διαπερνά το Δημαρχείο και τις πλατείες αυτές, αλλά και μέρη των παρακείμενων οδών που περιβάλλουν τον Δημόσιο Κήπο. Ο δρόμος μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο και τη Λέσχη «Ευσέβεια» θα πεζοδρομοποιηθεί μέχρι την πλατεία του Έρωτα, ενώ στην οδό 25ης Μαρτίου θα κατεδαφιστεί το περιτοίχισμα του Κήπου και θα δημιουργηθεί μικρός πλατειακός χώρος μπροστά από το κτίριο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου. Για το σκοπό αυτό έχει ζητηθεί να ετοιμασθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πάφου μια έκθεση προυπολογισμού για το έργο πριν αρχίσουν οι εργασίες. Οι σχεδιασμοί για την πεζοδρόμηση και τοπιοτέχνηση της έκτασης μπροστά και γύρω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, συνδέεται άμεσα με την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για εγκατάλειψη οποιαδήποτε ενασχόλησης με το μελλοντικό καθεστώς του Δημόσιου Κήπου λόγω των διαφωνιών που προέκυψαν με την ιδιοκτήτρια Μητρόπολη Πάφου. Απόφαση του Δήμου είναι να αναληφθεί ως αυτόνομο έργο η έως τότε τρίτη φάση της ανάπλασης του Κήπου, ενώ η τελική απόφαση της δημοτικής αρχής αφορά στην ανάληψη της εκτέλεσης του έργου από ιδιώτη και όχι από τις δημοτικές υπηρεσίες λόγω της δαπάνης του έργου και της ανάγκης να προωθηθεί τάχιστα η ανάπλαση ώστε να μην προκληθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στην κεντρική αυτή περιοχή.

(ΝΤΟΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - "Φιλελεύθερος")

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τ.Παπαδόπουλος

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το μεσημέρι, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
O τέως Πρόεδρος νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με μονοκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε το πρωί της Παρασκευής (12/12) με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη με την επάρατη νόσο.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934. Έκανε τις πρώτες του σπουδές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο King’s College του πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Άσκησε με μεγάλη επιτυχία για χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου. Ήταν παντρεμένος με τη Φωτεινή – Λωράνς Λεβέντη με την οποία απέκτησε δύο κόρες και δύο γιους.
Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ υπηρετώντας ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ (ΠΕΚΑ) για όλη την Κύπρο. Συμμετείχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου και είχε ταχθεί εναντίον της υπογραφής των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου.
Επίσης ήταν ένας εκ των τεσσάρων αντιπροσώπων των Ελληνοκυπρίων που συμμετείχαν στην Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Κυπριακό Σύνταγμα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1970 με το Ενιαίο Κόμμα στην εκλογική περιφέρεια της Λευκωσίας. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1976 εξελέγη ξανά ως ανεξάρτητος βουλευτής Λευκωσίας. Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1976.
Σημειώνεται ότι από το 1959 ως το 1970 υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων καθώς και Υγείας. Στις βουλευτικές εκλογές του 1991 εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και επανεξελέγη στις εκλογές του 1996.
Στις 7 Οκτωβρίου του 2000 εξελέγη Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο ιστορικό Εκλογικό Συνέδριο όπου ανήγγειλε την αποχώρησή του ο ιδρυτής του Κόμματος κ. Σπύρος Κυπριανού. Από τη θέση του ως πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ παραιτήθηκε το 2006.
Από το 2003 ως το 2008 υπήρξε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σταθμός της θητείας του ήταν το «όχι» στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού Κόφι Ανάν Ο Τάσσος Παπαδόπουλος στο διάγγελμα του στις 22 Απριλίου του 2004 είχε ζητήσει από τους Κύπριους πολίτες να το καταψηφίσουν. Πράγματι, κατά του σχεδίου Ανάν ψήφισαν τελικά το 76% των Ελληνοκύπριων.
Στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατέλαβε την τρίτη θέση μένοντας εκτός δευτέρου γύρου. Τον διαδέχεται ο προεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αντιπροσώπευσε επίσης την Ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Επίσης υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος των Επιτροπών Επιλογής και Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κύπρου.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Συνδιάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή

Με τη συμμετοχή 10.600 εκπροσώπων από 190 κράτη μέλη του ΟΗΕ, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμούς, άρχισε στο Πόζναν της Πολωνίας η συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Στο επίκεντρο της συνδιάσκεψης είναι η παγκόσμια συμφωνία που θα υπογραφεί στην Κοπεγχάγη το 2009 και η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που εκπνέει το 2012, ενώ στόχος είναι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα από 60% στο 80% έως το 2050."Τεράστια πρόκληση" χαρακτήρισε τη συνδιάσκεψη ο Γενικός Γραμματέας της, Ίβο ντε Μπορ, ενώ ο νομπελιαστας Ρασέντα Πασάουρι, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική αλλαγή, παρουσίασε ανησυχητικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του κλίματος. Όπως είπε, έως το 2050 περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού δε θα έχει εύκολη πρόσβαση σε νερό. Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου απειλεί με εξαφάνιση το 60% της παγκόσμιας πανίδας.

Κατά την ομιλία του ο πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας, η οποία θα προβλέπει περικοπές των αερίων ρύπων και κατά συνέπεια αναδιάρθρωση των οικονομιών τους.

Ο ζάπλουτος Αμάνθιο Ορτέγκα (Ζara) στρέφεται στην ενέργεια

Αλλαγή επιχειρηματικής πορείας ετοιμάζεται να κάνει ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων Ζara. Ο Αμάνθιο Ορτέγκα σκοπεύει τώρα να δημιουργήσει διεθνές δίκτυο παραγωγής εναλλακτικής ενέργειας σε τρεις ηπείρους.

Η νέα εταιρεία του Capital Εnergy φιλοδοξεί να παράγει ως και 2.323 μεγαβάτ ενέργειας από εναλλακτικές πηγές. Ο κ. Ορτέγκα θα επενδύσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στο νέο του εγχείρημα, σε διάστημα 18 μηνών. Το σχέδιο ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ισπανίας, καθώς η εταιρεία έχει ήδη εδραιώσει την παρουσία της σε Λατινική Αμερική, Ανατολική Ευρώπη και Ινδία. Ο κ. Ορτέγκα σκοπεύει να επαναλάβει τη συνταγή επιτυχίας των καταστημάτων Ζara που τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ισπανίας. Ετσι πρόκειται να ελέγξει κάθε βήμα της παραγωγής, από τον σχεδιασμό και την κατασκευή ως τη διανομή και τις πωλήσεις. Μέσα στα σχέδιά του για τον επόμενο χρόνο είναι να ξεκινήσει να κατασκευάζει αιολικά πάρκα, μεταξύ αυτών και κάποια θαλάσσια, εργοστάσια παραγωγής βιοκαυσίμων, ηλιακές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Ως χώρα χωρίς άνθρακα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, η Ισπανία είχε ήδη αναπτύξει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά μικρής κλίμακας ως τώρα, γεγονός που την καθιστά πολιτικά ευάλωτη λόγω της ενεργειακής εξάρτησης.

Σταματήστε την εξαπάτηση των καταναλωτών από τις υπεραγορές

Δεν φτάνει η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια που ταλανίζει ασταμάτητα και χωρίς φραγμούς τους καταναλωτές.

Η απληστία δεν έχει όρια αφού όλο και πιο πολλά είναι τα παράπονα και όλο πιο συχνές είναι οι καταγγελίες κατά υπεραγορών για παραπλάνηση και εξαπάτηση και, γιατί να μην το πούμε, για απροκάλυπτη και πραγματική κλοπή των καταναλωτών μέσα από τις πονηριές και τις μανούβρες που επιχειρούν με τις τιμές των προϊόντων. Τα παράπονα αναφέρονται κυρίως στις εξής περιπτώσεις:

(α) Σε διαφορετικά ράφια, σε διαφορετικούς χώρους υπάρχουν για το ίδιο προϊόν με το ίδιο barcode διαφορετικές τιμές.
(β) Σε περιπτώσεις που υπάρχουν προσφορές, ενώ υπάρχει η ταμπελίτσα με την προσφορά που αναγράφει τη τιμή και το ότι η κανονική τιμή είναι στο ράφι, είτε δεν υπάρχει αναγραμμένη η κανονική τιμή είτε η ετικέτα της είναι σχισμένη.
(γ) Σε κάθε περίπτωση, κανονικής τιμολόγησης ή/και πώλησης σε προσφορά, σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές στα ταμεία είναι διαφορετικές, πάντοτε βέβαια πιο ψηλές στα ταμεία.
(δ) Σε περιπτώσεις που ενώ διαφημίζονται προϊόντα σε έκπτωση οι καταναλωτές παίρνουν τη στερεότυπη απάντηση ότι τα σχετικά προϊόντα «έχουν εξαντληθεί».
(ε) Σε περιπτώσεις όπου, ενώ στο ράφι ή ειδικό χώρο υπάρχουν διαφημιστικές εξαγγελίες είτε για + ένα προϊόν ή + ένα προϊόν δώρο, αυτό αποδεικνύεται μεγάλη απάτη αφού στο ταμείο αρνούνται να δώσουν το έξτρα δωρεάν ή δώρο προϊόν.

Σε ποιόν δεν έχουν συμβεί παρόμοιες περιπτώσεις στις περισσότερες υπεραγορές; Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο το ότι και σε εμάς προσωπικά έχουν συμβεί ουκ ολίγες φορές παρόμοια περιστατικά, στο πρόσφατο δε παρελθόν όλο και περισσότερα.

Τι να αναφέρουμε; Τις μπύρες με διπλή διαφορετική τιμή (πάνω και κάτω στο ίδιο ράφι) που στο ταμείο χρεωνόταν ασφαλώς η ψηλή; Ή την οκτάδα αναψυκτικών με αναγραφή + ένα δώρο, άδωρο; Τι να πούμε για τα χαλούμια σε ειδική τιμή που στο ταμείο χρεώνονταν στην κανονική τιμή; Οι σαρδέλες που αντί 44 σεντ χρεώνονταν στο ταμείο 62 σεντ, το ζωμό που αντί 55 χρεωνόταν 76 σεντ; Η λίστα μπορεί σίγουρα να αποβεί ανεξάντλητη.
Πολλοί καταναλωτές που καταγγέλλουν σε μας παραπονούνται και για τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ότι, αντί να πάρουν μέτρα και να οδηγήσουν τους ένοχους στη δικαιοσύνη, τους τηλεφωνούν και … απλά τους ζητούν να επανορθώσουν!!!;;;

Εμείς λέμε φτάνει πια! Σταματήστε την εξαπάτηση των καταναλωτών. Κάτι πρέπει να γίνει επί τέλους. Πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία και να γίνει απόλυτα αυστηρή, τιμωρητική και αποτελεσματικά αποτρεπτική.

Οι κρατικές υπηρεσίες του Υπουργείου πρέπει να εκτελούν συχνούς, συστηματικούς απροειδοποίητους και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, ειδικά σε περιόδους γιορτών ή προσφορών και ξεπουλημάτων.
Κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα έχει την τάση να ρυθμίσει σε μεγάλο βαθμό την τιμολόγηση κατά τρόπο παρόμοιο που έχουν επιτύχει τα παρατηρητήρια τιμών με η βελτίωση του ανταγωνισμού. Επίσης θα ενισχύσει την εντύπωση των καταναλωτών ότι δεν είναι μόνοι και απροστάτευτοι και ταυτόχρονα θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση τους κάνοντας τους συνειδητούς και ενεργούς.

Ταυτόχρονα οι επιθεωρητές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, μέσα από το νόμο, να επιβάλλουν επί τόπου παραδειγματικά ψηλά πρόστιμα και, εφ' όσον οι καταγγελίες τεκμηριώνονται δεύτερη και τρίτη φορά να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη για ακόμη μεγαλύτερη ποινή - πρόστιμο ή ακόμα και φυλάκιση, ή /και κλείσιμο της υπεραγοράς για ορισμένη περίοδο ή και οριστικά.
Μόνο με αυτό τον τρόπο και με τον φόβο της μεγάλης οικονομικής ζημιάς, θα συμμορφωθούν οι παραβάτες, οι οποίοι ουσιαστικά εξαπατούν και κλέβουν τους ανυποψίαστους καταναλωτές.
Ζητούμε από το κράτος να προωθήσει άμεσα και χωρίς δισταγμό σχετική τροποποίηση στη νομοθεσία και τη βουλή να συζητήσει και να την υπερψηφίσει, τα δε δικαστήρια να εξαντλήσουν την αυστηρότητα του νόμου σε τέτοιες περιπτώσεις.
Παράλληλα καλούμε όσους έχουν ενδοιασμούς για την ίδρυση του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτή στην Κύπρο να κάνουν δεύτερες πιο θετικές σκέψεις και να δώσουν και στον κύπριο-ευρωπαίο καταναλωτή αυτό που οι άλλοι ευρωπαίοι καταναλωτές αποκαλούν φύλακα άγγελο.
Εμείς θα προωθήσουμε άμεσα επιστολή στον αρμόδιο υπουργό με τον οποίο εκκρεμεί και συνάντηση για σχετική προς τούτο δράση. Παράλληλα θα απευθύνουμε επιστολή στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για άμεση συζήτηση του θέματος.
(Ανακοίνωση της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής)

Τρομώδης νόσος και αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις

Αναφορικά με τη δυσάρεστη εξέλιξη που είχε το θέμα της τρομώδους νόσου στα αιγοπρόβατα, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ) εκφράζει θλίψη για τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν τα επιβαλλόμενα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέτρα, τόσο πάνω στους παραγωγούς κτηνοτρόφους, όσο και πάνω στην οικονομία μας.

Παράλληλα δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε και την απογοήτευση μας γιατί για 23 ολόκληρα χρόνια οι «υπεύθυνοι» συμπεριφέρθηκαν, δυστυχώς ανεύθυνα, με αποτέλεσμα αυτή την τραγική κατάληξη. Εκφράζουμε επίσης την ανησυχία και τον προβληματισμό μας για τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις πάνω στην υγεία των καταναλωτών, από την κατανάλωση, για όλα αυτά τα χρόνια, τόσο του κρέατος όσο και των γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα ζώα.
Η ΠΕΚΠΟΙΖΩ, ως εκ τούτου και, εφόσον θα συνεχίσουν να διατίθενται στον Κύπριο καταναλωτή κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα από μολυσμένα ζώα και, μέχρι απόδειξης πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι αυτά τα προϊόντα δεν έχουν ή θα έχουν στο μέλλον οποιαδήποτε επιβλαβή επίδραση πάνω στον άνθρωπο, θα ήθελε να ζητήσει όπως ο καταναλωτής στην Κύπρο λαμβάνει γνώσει αν και ποια από αυτά προέρχονται από μολυσμένα ζώα, ώστε να του διασφαλίζεται ανεμπόδιστα το κατοχυρωμένο δικαίωμα επιλογής αν θα καταναλώσει ή όχι τέτοια προϊόντα.
Το δικαίωμα πληροφόρησης και επιλογής είναι θεμελιώδες δικαίωμα του καταναλωτή και πρέπει να διαφυλαχθεί στην περίπτωση αυτή, νοουμένου ότι ουδείς δικαιούται να υποβάλει οποιονδήποτε καταναλωτή ή/και την οικογένεια του στον κίνδυνο κάποιας μόλυνσης ή νόσου (όσο μικρός και να φαίνεται σήμερα), χωρίς να του παρέχεται το δικαίωμα να επιλέγει να μην εκτεθεί στον κίνδυνο αυτό.
Σε περίπτωση που, η διασφάλιση, μέσω κατάλληλης σήμανσης, του δικαιώματος της επιλογής κρίνεται αδύνατη ή ασύμφορη, θεωρούμε ότι τα κρέατα αυτά δεν μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται στην κυπριακή αγορά και απαιτούμε όπως πάραυτα σταματήσει ο, κατά τρόπο διάκρισης του Κύπριου καταναλωτή από τους λοιπούς ευρωπαίους καταναλωτές, «εξαναγκασμός» του να τα αγοράζει στα τυφλά και να θέτει τον εαυτό του και των παιδιών του σε κίνδυνο.
Πέραν τούτου, αναφορικά με την πρόσφατη απάτη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την εισαγωγή κρεάτων που ήσαν εκτός των κανονισμών και των προδιαγραφών της Ε.Ε., εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας ανακάλυψαν έγκαιρα και απέτρεψαν τη διοχέτευση τους στην αγορά, αλλά ταυτόχρονα απαιτούμε όπως οι ένοχοι, οποιοιδήποτε και αν είναι αυτοί, τύχουν παραδειγματικής και αποτρεπτικής τιμωρίας.
Μόνο με αυτό τον τρόπο και με τον φόβο της μεγάλης οικονομικής ζημιάς, θα συμμορφωθούν οι ασυνείδητοι και χωρίς αναστολές παραβάτες, οι οποίοι ουσιαστικά εξαπατούν και κλέβουν τους ανυποψίαστους καταναλωτές, θέτοντας την ίδια στιγμή την υγεία τους και των παιδιών τους σε άμεσο κίνδυνο.

(Ανακοίνωση της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής)

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ

Η συνεχιζόμενη παράνομη απόρριψη σκουπιδιών σε μια πανέμορφη κοιλάδα στην περιοχή Αγρού. Δυστυχώς, ο σκυβαλότοπος είναι παράνομος, συνεχίζει δυστυχώς, να λειτουργεί με την ανοχή των κοινοτικών αρχών, της Επαρχιακής Διοίκησης και του Υπουργού Εσωτερικών.

Όταν μάλιστα συγκεντρωθούν εκατοντάδες κυβικά μέτρα από σκουπίδια, οι «αρμόδιοι» τα πυρπολούν για να περιοριστεί ο όγκος τους και να χωρεί η απόρριψη και άλλων σκουπιδιών. Βέβαια η καύση των σκουπιδιών γεμίζει με διοξίνες τα βουνά της Πιτσιλιάς και δηλητηριάζει ανθρώπους, πουλιά, ζώα και φυτά.
Οι ευθύνες των αρμοδίων αρχών είναι βαρύτατες.

(Ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων)