Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Υπερψηφίστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση για την κλιματική αλλαγή

Υπερψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση Florenz για την αλλαγή του κλίματος με τίτλο "2050: το μέλλον αρχίζει σήμερα - συστάσεις για μια μελλοντική ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος".

H έκθεση προβλέπει ότι η ανάγκη προστασίας κατά της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελέσει παράμετρο στην υιοθέτηση όλων των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζει την ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου αυτού. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς υπερψήφισε την έκθεση καθώς είχε συμβάλλει ουσιαστικά στο περιεχόμενο της. Οι προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αλλοιώσει την ισορροπία της έκθεσης υποβάλλοντας "από το παράθυρο" τροπολογίες υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών.

Συγκεκριμένα, με την έκθεση αυτή ζητείται να τεθεί ως προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας και η χρηματοδότηση πιο φιλικών προς το περιβάλλων μέσων μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση Florenz απευθύνει έκκληση προς όλα τα κοινοτικά όργανα και ιδιαίτερα την Επιτροπή να επεξεργαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του εδάφους, την ορθή διαχείριση των υδάτινων όγκων και την εξασφάλιση υψηλής ενεργητικής αποδοτικότητας. Στόχος της έκθεσης είναι να χειριστούμε πολύ πιο αποδοτικά στο μέλλον το πετρέλαιο, τον άνθρακα, το φυσικό αέριο, το χαλκό και τον μόλυβδο, που έχουν μεγάλο δυναμικό έτσι ώστε να επιτύχουμε την αειφορία, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να σώσουμε το κλίμα και παράλληλα να είμαστε και οικονομικά επιτυχείς. Κομβικό σημείο για την πραγμάτωση της φιλοδοξίας αυτής αποτελεί η εκπαίδευση των νέων στην αφομοίωση και την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών.

Ευρωβαρόμετρο για τις γυναίκες και τις εκλογές του ΕΚ δείχνει ότι η πολιτική είναι ένας ανδροκρατούμενος κόσμος ακόμη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Ευρωβαρόμετρου για τις γνώμες και προσδοκίες γύρω από τις Ευρωεκλογές που παρουσιάστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι γυναίκες θέλουν το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διασφαλίσει ίση αμοιβή για ίση εργασία, να προωθήσει την ημερήσια φροντίδα για τα παιδιά, να περιλάβει τα έτη φροντίδας των παιδιών στα συντάξιμα χρόνια και να καταπολεμήσει την βία κατά των γυναικών.

Η δημοσκόπηση δείχνει σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, αλλά κοινή άποψη είναι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική είναι ανδροκρατούμενη. Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε, δείχνει ότι οι γυναίκες θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία των καταναλωτών και τα μέτρα για τη δημόσια υγεία.
Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Margot Wallström δήλωσε: "από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου προκύπτει ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι οι άνδρες κυριαρχούν στην πολιτική και ότι οι γυναίκες μπορούν να δώσουν μια διαφορετική προοπτική. Δημοκρατία η οποία δεν αφήνει αρκετό χώρο στο τραπέζι λήψεως αποφάσεων για το 52% του πληθυσμού δεν είναι πραγματική δημοκρατία. Απτή ευκαιρία για αλλαγή θα παρουσιαστεί σύντομα, κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουνίου (Κύπρος 6 Ιουνίου). Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν! Ας συνεργαστούμε ώστε, όσο το δυνατό περισσότεροι Ευρωπαίοι, και τουλάχιστον τόσες γυναίκες όσο και άνδρες θα λάβει αυτή την ευκαιρία την ημέρα της ψηφοφορίας και να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους υπέρ των υποψηφίων που πιστεύουν σε θέματα που είναι σημαντικά γι' αυτούς. "

Περισσότερα από 40.000 άτομα ρωτήθηκαν
35.000 γυναίκες και 5.500 άνδρες σε 27 χώρες ρωτήθηκαν σε τηλεφωνική συνέντευξη από τις αντιλήψεις γύρω από την Ευρωπαϊκή πολιτική και, πιο συγκεκριμένα για τις ίσες ευκαιρίες. Στόχος της δημοσκόπησης, που ανατέθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν να διαμορφωθεί μια σαφέστερη εικόνα των προσδοκιών των γυναικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τις εκλογές που θα γίνουν από 4 -7 Ιουνίου (Κύπρος 6 Ιουνίου), και στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών στις 8 Μαρτίου.

Πολιτική: "ένας ανδροκρατούμενος κόσμος"
Η πλειοψηφία των γυναικών που ερωτήθηκαν, αλλά και των ανδρών σε μικρότερη όμως αναλογία, συμφωνούν ότι η πολιτική είναι ένας ανδροκρατούμενος κόσμος, με ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά στη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες θα ήθελαν να δουν περισσότερες γυναίκες στην πολιτική, μέχρι το ήμισυ των ερωτηθέντων επιθυμούν να δουν τουλάχιστον το 50% των Ευρωβουλευτών να είναι γυναίκες, αλλά μόνο μια μειονότητα, το 10%, θεωρούν αποτελεσματική την υποχρεωτική ποσόστωση. Κατά την επιλογή του υποψηφίου, ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις γυναίκες είναι η εμπειρία σε ευρωπαϊκά θέματα, 10 μονάδες πάνω από την πολιτική ιδεολογία. Οι άνδρες τείνουν να δίνουν το ίδιο βάρος στην εμπειρία και στην πολιτική ιδεολογία των υποψηφίων. Το 37% δηλώνει ότι η απόφαση τους επηρεάζεται από τα θέματα της εκστρατείας, ενώ το 29% δηλώνει ότι ψηφίζει πάντα το ίδιο κόμμα. Για το 25% των ερωτηθέντων, η προσωπικότητα των υποψηφίων ήταν ο βασικός παράγοντας. Απαντώντας το 46% των γυναικών δήλωσε ότι τα συμφέροντά τους δεν εκπροσωπούνται στην ΕΕ, με το 39% να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται ικανοποιητικά. Οι γυναίκες στο Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Δανία ήταν οι πιο ικανοποιημένες με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντά τους, με τη Λετονία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία να βρίσκονται στην αντίθετη μεριά.

Πολιτικές προτεραιότητες
Για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε γενικές γραμμές, η πλειοψηφία θέλει περισσότερες προσπάθειες για τον τερματισμό της ανισότητας των μισθών και για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η ίση πρόσβαση στην απασχόληση βρίσκεται στην τρίτη θέση. Για την προώθηση της ισορροπίας οικογένειας - εργασίας, το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δράσει σε διάφορους τομείς, όπως η συμπερίληψη των ετών για τη φροντίδα των παιδιών στα συνταξιοδοτικά χρόνια και τη διευκόλυνση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής μέριμνας, σύμφωνα με την πλειονότητα των απαντήσεων. Οι διαφορές στον τομέα αυτό εξακολουθούν να υφίστανται σε εθνική βάση, με τις γυναίκες στη Σλοβενία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία, να θεωρούν ότι η προσωπική τους ζωή επηρεάστηκε λιγότερο από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις ενώ στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται οι γυναίκες στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Σλοβακία. Οι γυναίκες με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο ήταν εκείνες που σε μεγαλύτερη πιθανότητα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση μιας κατάλληλης ισορροπίας. Η πλειοψηφία των γυναικών ανάφεραν ότι δεν αισθάνονται διάκριση λόγω φύλου, με το 32% να λέει το αντίθετο, με τα μεγαλύτερα ποσοστά στη Σουηδία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία και την Ουγγαρία. 13% αισθάνονται ακόμα διακρίσεις στο σπίτι, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο (21%), Ελλάδα (21%) και Ιρλανδία (17%).

Η προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε σήμερα μια μελέτη πάνω σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, με στόχο να διερευνήσει τη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε γενικά ευρωπαϊκά θέματα η οποία έδειξε ότι οι γυναίκες θα ήθελαν την Ευρώπη πιο δραστήρια στην προστασία του καταναλωτή και τη δημόσια υγεία. Με βάση τις απαντήσεις σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις που έγιναν στην διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, η κοινωνικο-δημογραφική έρευνα, που ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες έχουν πιο αρνητικές απόψεις από τους άνδρες όσον αφορά την οικονομική κατάσταση, τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης και τις επιπτώσεις του ευρώ. Στην ερώτηση πόσο συχνά συζητούν με φίλους τους πολιτική, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι προφανές: το 34% των γυναικών ποτέ δεν το κάνουν, σε σύγκριση με το 23% των ανδρών. Η ανάλυση, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι οι γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των καταναλωτών, της δημόσιας υγείας, ενώ οι άνδρες δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της αλλαγής του κλίματος. Οι γυναίκες αισθάνονται ότι εισακούονται λιγότερο στην πολιτική από τους άνδρες και , κατά μέσο όρο, ενδιαφέρονται λιγότερα για τα ευρωπαϊκά θέματα. Αλλά στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές του 2004, η συμμετοχή τους ήταν η ίδια όπως και των ανδρών.
(European Parliament Cyprus Office)