Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Νέος οδηγός για τα μεταλλαγμένα


«Οχι» στα μεταλλαγμένα λένε οι μεγαλύτερες βιομηχανίες γάλακτος χωρίς όμως παράλληλα η νομοθεσία να τους επιτρέπει να το προβάλλουν στη συσκευασία τους.

Σύμφωνα με τον νέο οδηγό Καταναλωτών για τα Μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές που δημοσίευσε η Greenpeace, το φρέσκο γάλα των επτά μεγαλύτερων βιομηχανιών γάλακτος παράγεται από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα. Aντίθετα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κοτόπουλου δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν επιθυμούν να παρέχουν πιστοποιητικά σε σχέση με τις ζωοτροφές που χρησιμοποιούν.


Καταγραφή

Ο νέος οδηγός καταναλωτών της Greenpeace (στην ηλεκτρονική σελίδα της οργάνωσης www.
greenpeace.gr) αφορά τις εταιρείες (στην Ελλάδα) που παράγουν φρέσκο γάλα, γάλα υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, αυγά, κοτόπουλα αλλαντικά και ψάρια εκτροφής. Οι εταιρείες των παραπάνω κλάδων κλήθηκαν από την οργάνωση να απαντήσουν αν μπορούν να πιστοποιήσουν ότι δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές είτε προσκομίζοντας πιστοποιήσεις, είτε συγκεκριμένες αναλύσεις και πιστοποιητικά των ζωοτροφών που χρησιμοποιούν, είτε δηλώνοντας την πρόθεσή τους να αναγράφουν στα προϊόντα τους ότι δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Ανάλογα με τις απαντήσεις οι εταιρείες βαθμολογούνται από 0 έως 10 και καταγράφονται στον Οδηγό. Οπως επισημαίνει ωστόσο η οργάνωση, εταιρείες που έχουν βαθμολογηθεί με 0 δεν σημαίνει ότι απαραίτητα χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές, αλλά ότι δεν είχαν τη βούληση να μπουν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Από την άλλη, στην Ελλάδα εισάγονται μεγάλες ποσότητες μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού ως ζωοτροφές που οπωσδήποτε κατευθύνονται στη κτηνοτροφική παραγωγή.
Ωστόσο, το τοπίο θα ξεκαθάριζε πλήρως αν υπήρχε η δυνατότητα «θετικής σήμανσης» στα προϊόντα που παράγονται χωρίς τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Η διαδικασία θετικής σήμανσης των προϊόντων ήδη ισχύει σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία και αποτελεί αίτημα όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και σημαντικού μέρους της αγοράς ζωικών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο και οι καταναλωτές θα γνωρίζουν αλλά και τα προϊόντα θα αποκτήσουν προστιθέμενη αξία. Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιβάλλει τα κτηνοτροφικά προϊόντα από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές να το αναγράφουν στη συσκευασία τους. Επιβάλλεται, ωστόσο, η επισήμανση των ζωοτροφών οπότε ένας παραγωγός γνωρίζει τι χρησιμοποιεί.

Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα με τη θέσπιση εθνικού πλαισίου να επιτρέπεται η «θετική επισήμανση», ότι δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται μεταλλαγμένα στην εκτροφή των ζώων.

Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα ενοχοποιούνται για αλλεργίες, αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και τοξική δράση, ενώ μεγαλύτερες και δύσκολα μετρήσιμες είναι οι επιπτώσεις της καλλιέργειάς τους στο περιβάλλον.

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Παίρνει μπρος η αφαλάτωση στα Κούκλια


Τίθεται σε λειτουργία στις 20 Αυγούστου η κινητή μονάδα αφαλάτωσης της Πάφου, η οποία ανεγείρεται στις εκβολές του ποταμού Ξερού στα Κούκλια. Η ολοκλήρωση της μονάδας καθυστέρησε σχεδόν πέντε μήνες, αφού η λειτουργία είχε συμφωνηθεί με το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να αρχίσει στις 21 Απριλίου του 2010. Ωστόσο, η ελληνική εταιρεία «MESOGEOS» αντιμετώπισε κάποια τεχνικά προβλήματα.

H καθυστέρηση αυτή θα στοιχίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ στην εταιρεία, διότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προνοεί την επιβολή χρηματικής επιβάρυνσης (πέναλτι) στην περίπτωση καθυστέρησης.
Ήδη η αρμόδια υπηρεσία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων μελετά τους λόγους των καθυστερήσεων, όπως επίσης και το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η εταιρεία, έτσι ώστε να καταλήξει στο τελικό ποσό της αποζημίωσης.

Ουσιαστικά αυτό που μελετάται από το τμήμα Υδάτων είναι εάν οι λόγοι της καθυστέρησης (δυσκολίες στην εκσκαφή για τοποθέτηση αγωγού) δικαιολογούν οποιαδήποτε μείωση της αποζημίωσης.
Λύθηκαν τα προβλήματα Χθες, λειτουργοί του τμήματος Υδάτων επιθεώρησαν το εργοστάσιο της εταιρείας και τη διαδικασία τοποθέτησης των υποθαλάσσιων αγωγών.

«Τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν έχουν επιλυθεί και η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία στις 20 Αυγούστου», ανέφερε o Αντρέας Μανώλη, ανώτερος λειτουργός του τμήματος Υδάτων και εποπτεύων του έργου της αφαλάτωσης στα Κούκλια.
Εξήγησε πως υπήρξε καθυστέρηση, εξαιτίας του σκληρού και πετρώδους υποστρώματος των Κουκλιών μπροστά από το χώρο των εγκαταστάσεων της μονάδας, το οποίο εμπόδιζε την τοποθέτηση του υποθαλάσσιου αγωγού. Όπως είπε ο κ. Μανώλη, «χρειάστηκε να μεταφερθεί στο χώρο της αφαλάτωσης εξειδικευμένο μηχάνημα, το οποίο βοήθησε τελικά στην εγκατάσταση του αγωγού». 30 χιλιάδες τόνοι

Η μονάδα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το διυλιστήριο νερού Ασπρόκρεμμου και από τον αγωγό μεταφοράς νερού από το διυλιστήριο προς την Πάφο.
Το αφαλατωμένο νερό θα αντλείται μέσα στον αγωγό αυτό για απευθείας υδροδότηση της Πάφου ή θα οδηγείται στις δεξαμενές του διυλιστηρίου, σε περίπτωση που η κατανάλωση θα είναι μικρή σε σχέση με την παραγωγή. Το τελικό συμβόλαιο για την κατασκευή της μονάδας είναι δυναμικότητας 30.000 κυβικών μέτρων ημερησίως. Η περίοδος λειτουργίας της μονάδας συμφωνήθηκε στα 3 χρόνια.

Η συμφωνία προβλέπει την αγορά από μέρους της Κυβέρνησης 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αφαλατωμένου νερού κατά τη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων, στην τιμή του 1,21 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Συνολικά η Κυβέρνηση θα δαπανήσει τα τρία αυτά χρόνια περί τα 36 εκατομμύρια ευρώ.


(ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ‘ΛΙΩΜΕΝΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ΄

*Της Φωτεινής Φωτίου

Ακούγεται απίστευτο και όμως έγινε και αυτό! Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαμε το αλάτι για νοστιμιά στο φαγητό μας. Όμως πρόσφατα το αλάτι αποδείχτηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας . Στο Priolo Gargallo της Σικελίας άρχισε να λειτουργεί από τον φετινό Ιούλιο ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός, ο ονομαζόμενος ‘Αρχιμήδης’ και με την χρήση λιωμένου αλατιού αποθηκεύει και μεταφέρει ηλιακή ενέργεια σε άλλο σταθμό, ο οποίος λειτουργεί με φυσικό αέριο.

Ο ‘Αρχιμήδης ‘ μέχρι στιγμής έχει δυναμικότητα 5 MW και είναι δημιούργημα των εταιρειών ΕΝΕL και ΕΝΕΑ.
Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και στην Ισπανία για την συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας που αντίθετα με τον ‘Αρχιμήδη’ αυτές χρησιμοποιούν συνθετικά έλαια. Στους σταθμούς αυτούς απορροφάται η ηλιακή ενέργεια με την βοήθεια ηλιακού θερμικού συλλέκτη , το ηλιακό φως αντανακλάται από τον καθρέφτη και μεταφέρεται σε σωλήνα όπου συμπιέζεται και τα έλαια θερμαίνονται μέχρι 390° C .

Συνήθως το ρευστό μεταφοράς θερμότητας (λάδι) χρησιμοποιείται μετά σε μια κανονική γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αντίθεση με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν συνθετικό λάδι, ο ‘Αρχιμήδης’ μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες των 550 ° C και έτσι είναι καλύτερη η απόδοση του. Επιπλέον, ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του ‘Αρχιμήδη’ είναι ότι μπορεί να λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο . Δηλαδή και κατά την διάρκεια της νύχτας και κατά τις βροχερές μέρες . Αυτό αποδεικνύει ότι η λειτουργία του δεν επηρεάζεται εύκολα από τις καιρικές συνθήκες. Άλλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι το αλάτι κοστίζει λιγότερο, δεν είναι τοξικό και δεν αναφλέγεται σε σύγκριση με τα συνθετικά έλαια.


Παρόλα τα πολλά πλεονεκτήματα της χρήσης λιωμένου αλατιού σίγουρα θα αναρωτιέται κανείς γιατί δεν προωθήθηκε αυτή η μέθοδος πολύ πιο πριν. Οι λόγοι που απέτρεψαν την εγκατάσταση του ‘Αρχιμήδη’ πιο νωρίς ήταν τεχνικοί και πολιτικοί. Ευτυχώς, σιγά σιγά επιλύθηκαν μεγάλα προβλήματα και κατάφεραν να θέσουν σε λειτουργία τον πρωτοπόρο αυτόν φωτοβολταϊκό σταθμό, που κόστισε γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Η δυναμικότητα στα υπάρχοντα εργοστάσια που χρησιμοποιούν συνθετικά λάδια στην Καλιφόρνια και στην Ανδαλουσία της Ισπανίας είναι 165ΜW και 49.9 ΜW αντίστοιχα.

Η Ιταλία όμως σκοπεύει να αυξήσει την δυναμικότητα σταθμών που χρησιμοποιούν λιωμένο αλάτι μέχρι και 5000ΜW έως το 2020. Ας ελπίσουμε ότι η μέθοδος λειτουργίας του ‘Αρχιμήδη’ θα προωθηθεί μελλοντικά και στην Κύπρο μας αφού έχουμε ηλιοφάνεια και τις αλυκές που έτσι εύκολα μπορούμε να επεξεργαστούμε και να εκμεταλλευτούμε το αλάτι τους.


*Εκπαιδευτικός Γεωγραφίας
(Περιβαλλοντολόγος –Ερευνητής )

Σταθμεύουν όπου φθάσουν... στη Λάρνακα


Για αυθαιρεσίες πάνω σε πεζοδρόμια τουριστικών περιοχών και σε παραλίες της Λάρνακας κάνει λόγο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το δήμαρχο Ανδρέα Μωυσέως ζητά τη λήψη δραστικών μέτρων από πλευράς δημοτικών αρχών, έτσι ώστε να πάψει η κατάσταση αταξίας και αναρχίας που, όπως υποστηρίζει, παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, τα σοβαρότερα προβλήματα παρατηρούνται κατά τις μέρες αιχμής, δηλαδή κατά τα Σαββατοκύριακα, οπόταν σημειώνεται μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στη Λάρνακα από άλλες πόλεις και περιοχές. Στην επιστολή του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σημειώνει ότι παρατηρούνται απαράδεκτα φαινόμενα, όπως σταθμεύσεις αυτοκινήτων πάνω σε πεζοδρόμια, σε νησίδες πρασίνου, σε χώρους όπου προορίζονται για πεζούς και αναπήρους, ή ακόμα και σε σημεία που παρακωλύεται η κίνηση άλλων οχημάτων.

Παρατηρείται, επίσης, η τοποθέτηση αυτοκινήτων επί της προστατευόμενης ζώνης της παραλίας (για το συγκεκριμένο θέμα ο «Π» είχε ασχοληθεί πρόσφατα), εκτεταμένη ρύπανση με την απόρριψη σκυβάλων, παραβίαση της νομοθεσίας περί ηχορύπανσης και άλλα παρόμοια.


Στην επιστολή του προς τον δήμαρχο Λάρνακας, ο Τάσος Μητσόπουλος επισημαίνει ότι τα φαινόμενα αυτά, στις παραλίες εντός των δημοτικών ορίων, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, εάν πυκνώσουν οι επισκέψεις των συνεργείων καθαριότητας τις ημέρες και τις ώρες αιχμής, καθώς επίσης και οι περιπολίες κλιμακίων της δημοτικής αστυνομίας για την καταγραφή όλων των παραβάσεων και διευθέτηση της τροχαίας κίνησης.
«Όλες αυτές οι παρανομίες και αυθαιρεσίες, αναπόφευκτα δημιουργούν εικόνα τριτοκοσμική για την πόλη και προκαλούν συνθήκες συμφόρησης και ασφυξίας, παρεμποδίζοντας την ομαλή κίνηση των πεζών, των ατόμων με αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες, αλλά και των οικογενειών με μικρά παιδιά σε καροτσάκια», καταλήγει ο κ.Μητσόπουλος.

(ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων εφαρμόζει ο Δήμος Ιδαλίου


Ο Δήμος Ιδαλίου στα πλαίσια μιας πρωτοποριακής κίνησης για τα δεδομένα της Κύπρου, παρουσίασε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων. Σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Ανάκυκλος Περιβαλλοντική» που θα έχει την ευθύνη των μεταλλικών αποθηκών και παρουσία του αξιότιμου δημάρχου του Δαλιού, Λεόντιου Καλλένου, έγιναν επίσημα τα εγκαίνια του πρωτοποριακού προγράμματος.

Οι κάτοικοι του Δαλιού, όπως επίσης και του Πέρα Χωρίου Νήσου και Γερίου, θα μπορούν να τοποθετούν σε σακούλες τα παλιά και αχρείαστα ρούχα, παπούτσια, σεντόνια, κουρτίνες, τσάντες και ζώνες τους και να τα τοποθετούν στις ειδικές μεταλλικές αποθήκες. Κατόπιν θα αναλαμβάνει η εταιρεία «Ανάκυκλος Περιβαλλοντική» όπου θα συλλέγει αυτά τα είδη ρουχισμού και θα επιλέγει ποια θέλει να στείλει για ανακύκλωση και ποια να δωρίσει σε άπορες οικογένειες στην Κύπρο και το εξωτερικό.


Η ανακύκλωση των ρούχων εκτός από τη μείωση των σκουπιδιών, θα έχει ως αποτέλεσμα και άλλα οφέλη. Ο δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που καταβάλλεται, κάλεσε τους δημότες της περιοχής να αγκαλιάσουν την προσπάθεια. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Καλλένο δήλωσε ότι «πέραν της εξοικονόμησης πρώτων υλών και πόρων, αυτή η κίνηση θα συμβάλει στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες».

Σε ένα άλλο σημείο πρόσθεσε και την οικονομική πτυχή του θέματος που σίγουρα είναι σημαντική. «Με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων), τα σκύβαλα κάθε νοικοκυριού θα ζυγίζονται και ανάλογα ο κάθε δημότης θα καταβάλλει βάσει του βάρους τους και το ανάλογο αντίτιμο. Υπολογίζεται ότι ο κάθε τόνος θα κοστολογείται περί τα 70 ευρώ και έτσι είναι πολύ σημαντικό το μέτρο και για την τσέπη όλων μας», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ιδαλίου.
Συγκεκριμένα έχουν τοποθετηθεί 6 κάδοι από τους οποίους 3 βρίσκονται στο Δάλι, 1 στο Πέρα Χωρίο Νήσου και 2 στο Γέρι.

Οι κάδοι είναι υψηλών προδιαγραφών και δεν θα μπορεί να επέμβει κάποιος εύκολα και να αποσπάσει το περιεχόμενό τους. Ταυτόχρονα τονίζεται στους δημότες ότι απαγορεύεται η ρίψη βρεγμένων και πολύ λερωμένων ρούχων. Γίνεται προτροπή ώστε τα παπούτσια να ρίχνονται σε ζευγάρια.


Κλείνοντας, ο κ. Λεόντιος Καλλένος μάς δήλωσε ότι ο Δήμος του αποτελεί τον πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο δήμο παγκύπρια και έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση και «αυτή η μη κερδοσκοπική προσπάθεια γίνεται στα πλαίσια του μεθοδικού προγραμματισμού του Δήμου Ιδαλίου και την ευαισθησία που επιδεικνύει προς το περιβάλλον».

Ηλιακός σταθμός παραγωγής ενέργειας στη Βουλγαρία


Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέιμς Γουόρλικ, ο οποίος βρίσκεται στη Σόφια, δήλωσε ότι η εταιρεία AES Solar σχεδιάζει την κατασκευή στη Βουλγαρία του μεγαλύτερου ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 80MW.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ο πρέσβης μιλώντας για τις δυνατότητες ηλιακών ενεργειακών έργων στη Βουλγαρία, τόνισε ότι η εν λόγω εταιρεία είναι έτοιμη να επενδύσει περίπου 400 εκατ. δολάρια για την κατασκευή του σταθμού.

Επίσης, επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει κανένα κόστος για τη βουλγαρική κυβέρνηση.

Οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της εταιρείας και της βουλγαρικής κυβέρνησης, είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες.

Ωστόσο, ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε, ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει απάντηση από τη βουλγαρική πλευρά.

Η Green Dot παίζει badminton on the beach!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣTA ΒEACH PARTIES ΤΗΣ GREENDOT

Στα πλαίσια ενημέρωσης του κοινού για το πρόγραμμα ανακύκλωσης ο οργανισμός Green Dot Κύπρου διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι τρία beach parties ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα καθώς οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να μάθουν για την ανακύκλωση και παράλληλα να διασκεδάσουν παίζοντας badminton στην παραλία και ακούγοντας μουσική.

Τα beach parties θα πραγματοποιηθούν στις 1, 8 και 22 Αύγουστου μεταξύ 11:00 και 16:00 στις παραλίες Κόλπος Κοραλίων στην Πάφο, Βρυσιάνα στον Πρωταρά και Ονήσιλου στη Λεμεσό σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους και Κοινότητες. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι παραλίες θα διακοσμηθούν ανάλογα καθώς επίσης promoters και προσωπικό της Green Dot Κύπρου θα διανέμουν ενημερωτικά έντυπα και θα εξηγούν στο κοινό πώς να ανακυκλώνει.

http://www.facebook.com/l/1737d10RCBt6jlLsg8u1p-3M5XQ;www.greendot.com.cy/default_gr.aspx

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Υγεία και Ασφάλεια Καταναλωτή

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών (Υ.Α.&Π.Κ.) του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που αρχίζει στις 19/07/2010 (RAPEX - Report 29) έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα 35 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Κύπρου) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο σύστημα RAPEX.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (Υ.Α.& Π.Κ.) στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy ή στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεύθυνση www.ec.europa.eu/rapex.
Τα 35 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως:
Είκοσι-ένα (21) στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασία Καταναλωτών
Πέντε (5) στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών,
Τέσσερα (4) στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,
Τρία (3) στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και
Δύο (2) στο Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται πιο κάτω:
Περιγραφή – Κίνδυνος Φωτογραφία

1. Μαλακό παραγεμισμένο παιχνίδι σε μορφή ροζ πάνθηρα, μάρκας JEMINI, με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Γνωστοποιήθηκε από την Γαλλία.

Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των βεντουζών που αποσπώνται εύκολα από τα χέρια του παιχνιδιού.

2. Χάρτινο φανάρι που ίπταται με την βοήθεια φλόγας στο εσωτερικό του, άγνωστης μάρκας, μοντέλο 100045, με γραμμοκώδικα 4005558000416 και με χώρα κατασκευής την Γερμανία.
Γνωστοποιήθηκε από την Αυστρία.

Κίνδυνος πυρκαγιάς επειδή δεν μπορεί να ελεγχθεί η πορεία του φαναριού που στο εσωτερικό του έχει φλόγα.

3. Παιδικό σακάκι, μάρκας Leo-poldi, μοντέλο 013100080, με γραμμοκώδικα 5999016100789 και με χώρα κατασκευής την Ουγγαρία.
Γνωστοποιήθηκε από την Ουγγαρία.

Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

4. Παιδικό κοριτσίστικο παντελόνι, μάρκας GRACE, μοντέλο WT9316, με γραμμοκώδικα 5999011593166 και με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Γνωστοποιήθηκε από την Ουγγαρία.

Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του παντελονιού των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

5. Παιδική φανέλα, μάρκας YILISI, μοντέλο NY-B8811, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Γνωστοποιήθηκε από την Ουγγαρία.

Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

6. Παιδικό παντελόνι, μάρκας GRACE, μοντέλο WT9083, με γραμμοκώδικα 5999011590837 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Γνωστοποιήθηκε από την Ουγγαρία.

Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του παντελονιού των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση διακοσμητικών χαντρών που αποσπώνται εύκολα από το ένδυμα.

7. Παιδικό παντελόνι, μάρκας OneWay, μοντέλο 9402, με γραμμοκώδικα 5998399394020 και με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Γνωστοποιήθηκε από την Ουγγαρία.

Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του παντελονιού των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

8. Παιδικό σετ ρούχων, μάρκας AD MIRING, μοντέλο KT-961, με γραμμοκώδικα 7453002698202 και με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Γνωστοποιήθηκε από την Ουγγαρία.

Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του παντελονιού των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.
Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

9. Παιδική φανέλα, μάρκας H&S, μοντέλο N-8676C, με γραμμοκώδικα 558258168 και με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Γνωστοποιήθηκε από την Ουγγαρία.

Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

10. Παιδική φανέλα, μάρκας GLO STORY KIDS, μοντέλο BPO-5948, με γραμμοκώδικα 599932759480 και με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Γνωστοποιήθηκε από την Ουγγαρία.

Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

11. Φαντεζί αναπτήρες σε μορφή σοκολάτας και τσίχλας , μάρκας Dove (chocolate) και DONG FANG HONG (bubblegum), μοντέλα 20181219Y43 και 20081218A, με γραμμοκώδικες 6912008577719 και 69628801 αντίστοιχα και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Γνωστοποιήθηκε από την Σλοβενία.

Κίνδυνος πυρκαγιάς και εγκαυμάτων λόγω του ότι είναι ελκυστικοί στα παιδιά και μπορεί να εκληφθούν σαν τρόφιμα.

12. Παιχνίδια δημιουργίας φουσκαλών, μάρκας Bubbles Jianhui TM, μοντέλο SSP247326, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Γνωστοποιήθηκε από την Φινλανδία.

Μικροβιολογικός κίνδυνος από την παρουσία ψηλού φορτίου παθογόνων μικροοργανισμών.

13. Παιδική ζακέτα, μάρκας Vis Vitalis, μοντέλα 610410, 610422, 610411, 610423 και 610412, με γραμμοκώδικα 2000000021775 και με χώρα κατασκευής την Βουλγαρία.
Γνωστοποιήθηκε από την Βουλγαρία.

Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

14. Παιδικά παπούτσια, μάρκας XJH, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Γνωστοποιήθηκε από την Βουλγαρία.

Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται εύκολα από τα παπούτσια.

15. Παιδική επαναφορτιζόμενη τετράτροχη μοτοσικλέτα, μάρκας Razor, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Γνωστοποιήθηκε από την Γαλλία.

Κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού λόγω ελαττωματικής κατασκευής της μοτοσικλέτας.

16. Προστατευτικό κάγκελο παιδικού κρεβατιού, μάρκας Mamas & Papas, μοντέλο 376/4116, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Γνωστοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού λόγω του ότι η απόσταση των ανοιγμάτων στο κάγκελο είναι μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο.

17. Περιπατητής μωρών (περπατούσα), μάρκας Alexis, μοντέλο Roane, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Γνωστοποιήθηκε από την Μάλτα.

Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή πτώση του παιδιού λόγω του ότι δεν συμμορφώνεται με το σχετικό πρότυπο ασφαλείας.

18. Παιχνίδι σετ αστυνομίας, μάρκας Junye με άγνωστο μοντέλο και με χώρα κατασκευής Κίνα.
Γνωστοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των βεντουζών που αποσπώνται εύκολα από τα βέλη.

19. Παιχνίδι σετ αστυνομίας, μάρκας Junye με άγνωστο μοντέλο και με χώρα κατασκευής Κίνα.
Γνωστοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των βεντουζών που αποσπώνται εύκολα από τα βέλη.

20. Παιχνίδι σετ αστυνομίας, μάρκας Junye με άγνωστο μοντέλο και με χώρα κατασκευής Κίνα.
Γνωστοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των βεντουζών που αποσπώνται εύκολα από τα βέλη.

21. Παιχνίδι που περιλαμβάνει τέσσερις μαγνήτες, μάρκας MIE Ltd με άγνωστο μοντέλο και με χώρα κατασκευής Κίνα.
Γνωστοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κίνδυνος τραυματισμού, διάτρησης, λοίμωξης ή απόφραξης του εντέρου σε περίπτωση κατάποσης περισσοτέρων του ενός μαγνήτη ή ενός μαγνήτη και ενός μεταλλικού αντικειμένου που είναι δυνατόν να έλξει το ένα το άλλο.

Συστάσεις – Προειδοποιήσεις
Τα πιο πάνω προϊόντα είτε παρόμοια, είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων. Στην περίπτωση που εντοπισθούν τέτοια προϊόντα θα προχωρήσει η διαδικασία δέσμευσης και απόσυρσής τους.
Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς και πωλητές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν ανάλογα την Υπηρεσία.

Επικοινωνία

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί επίσης τους καταναλωτές, που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα, να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν, να τα απομακρύνουν από τα παιδιά και αν γνωρίζουν σημεία πώλησης τους, να ενημερώσουν αμέσως την Υ.Α.&Π.Κ. στα τηλέφωνα:
• Γραμμή Καταναλωτή 1429
• Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22867169, 22867231 και 22867176
• Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150 και 25819151
• Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804610 και 26804617
• Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας /Αμμοχώστου 24816160
Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος RAPEX, είτε έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκλησή τους από τους καταναλωτές. Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Τρίτο αιολικό πάρκο θα ανεγερθεί στην περιοχή «Αγία Αννα» στη Λάρνακα


Το τρίτο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες του τρίτου αιολικού πάρκου που θα ανεγερθεί στην περιοχή «Αγία Αννα» στην επαρχία Λάρνακας, συνολικής δυναμικότητας 20 μεγαβάτ


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η σύμβαση επιδότησης για το έργο θα υπογραφεί τη Δευτέρα το μεσημέρι, στο Υπουργείο Εμπορίου και θα είναι διάρκειας 20 χρόνων.

Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η ''Rokas Aeoliki Cyprus Ltd''. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται να ανέλθει στα 39 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα έσοδα του αιολικού πάρκου θα προέρχονται από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στην ΑΗΚ και από την επιδότηση από το Ειδικό Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Η συνολική τιμή πώλησης θα είναι €0.166 για κάθε παραγόμενη κιλοβατόρα, η οποία θα διοχετεύεται στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.

Η συνεισφορά της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού αναμένεται να είναι περίπου 0,7% κατά το έτος 2012.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση ευρωπαϊκή οδηγία, η συνεισφορά των Α.Π.Ε. στην τελική κατανάλωση της Κύπρου θα πρέπει να είναι 13% μέχρι το 2020.

Υπολογίζεται ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα είναι μειωμένες κατά 23,220 τόνους σε σύγκριση με τις εκπομπές κατά την καύση πετρελαίου (μαζούτ) για την παραγωγή αντίστοιχης ποσότητας ηλεκτρισμού.

iKypros

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Και επίσημα υπογραφές για Ανακύκλωση στη Λάρνακα


Υπεγράφησαν στα Δημαρχεία Λάρνακας και Αραδίππου και επίσημα τα Συμβόλαια των δύο Δήμων της Λάρνακας με την Green Dot Κύπρου για επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης στους δύο Δήμους.

Έχουν γίνει ήδη οι προγραμματισμοί των έργων και παραγγέλλεται άμεσα ο αναγκαίος εξοπλισμός. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αρχίσουν τα έργα στους δύο Δήμους την 1η Οκτωβρίου 2010. Η ενημέρωση του κοινού για τις λεπτομέρειες του έργου θα γίνει το Σεπτέμβριο μετά την επιστροφή του κοινού από τις διακοπές.


Παράλληλα, αναμένονται οι αποφάσεις του Δήμου Αθηαίνου και 8 μεγάλων Κοινοτήτων της Λάρνακας για ένταξη τους επίσης στο πρόγραμμα ανακύκλωσης αφού έχουν από τις αρχές Μαΐου ενημερωθεί από την Green Dot Κύπρου για την πρόθεση επέκτασης των προγραμμάτων ανακύκλωσης και στις περιοχές τους.


Με την συμπερίληψη ακόμη 100,000 ατόμων στην περιοχή της Λάρνακας στα προγράμματα ανακύκλωσης, η κάλυψη του προγράμματος της Green Dot Κύπρου θα φτάσει τις 650,000 κόσμο ή το 85% του πληθυσμού της Κύπρου και θα έχουν καλυφθεί πλέον όλες οι πόλεις μαζί με τις περισσότερες μεγάλες Κοινότητες που γειτονεύουν με τις πόλεις.

Ο ρατσιμός βγήκε στους δρόμους

Ξυλοκόπησαν νεαρό στο κέντρο της Λευκωσίας μπροστά στα μάτια περαστικών. Οι νεαροί δεν σταμάτησαν ακόμα και όταν ο αλλοδαπός κτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, προκαλώντας υλικές ζημιές και σε αυτό

O ρατσισμός φοράει μαύρη φανέλα και χτυπάει μετανάστες... γιατί ενοχλείται από το χρώμα τους και από την παρουσία τους στην Κύπρο. Ακόμα ένα κρούσμα ρατσιστικής βίας σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο λεωφόρο Μακαρίου, στο κέντρο της Λευκωσίας. Πρωταγωνιστές οι γνωστοί «πατριώτες» του γλυκού νερού και θύμα ένας αλλοδαπός φοιτητής από τη Νιγηρία που για να γλυτώσει έπεσε πάνω σε διερχόμενο αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, γύρω στις έντεκα το βράδυ, λίγο μετά τη λήξη της εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας για καταδίκη της τουρκικής εισβολής, άγνωστοι οι οποίοι φορούσαν μαύρες μπλούζες με το έμβλημα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), καταδίωξαν και ξυλοφόρτωσαν τον 25χρονο Νιγηριανό, ο οποίος έτυχε εκείνη την ώρα να περνά από τη λεωφόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε ο «Π», το βράδυ της Τρίτης υπήρξε και άλλο περιστατικό με πρωταγωνιστές μαυροφορεμένους νεαρούς που έφεραν εμβλήματα του ΕΛΑΜ και επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς.

Τα γεγονότα
Θαμώνες στις καφετέριες της Μακαρίου έμειναν με το στόμα ανοικτό όταν είδαν έναν αλλοδαπό να τρέχει πανικόβλητος καταδιωκόμενος από ομάδα περίπου δέκα νεαρών που κρατούσαν ρόπαλα και λοστούς. Οι νεαροί φορούσαν φανέλες του ΕΛΑΜ το οποίο ουκ ολίγες φορές έχει εκφράσει δημοσίως ρατσιστικές θέσεις και απόψεις. Ο 25χρονος αλλοδαπός στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την μανία των νεαρών κτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε γυναίκα με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί σε πεζοδρόμιο έξω από γνωστό κατάστημα της λεωφόρου. Τότε οι νεαροί πρόλαβαν το Νιγηριανό και τον ξυλοφόρτωσαν ενώ ξέσπασαν και στο αυτοκίνητο, στο οποίο προκάλεσαν υλικές ζημιές. Αμέσως μετά τη λήξη του επεισοδίου, η οδηγός κατήγγειλε το περιστατικό στον αστυνομικό σταθμό Λυκαβηττού, ο οποίος βρίσκεται μερικά μέτρα πιο κάτω. Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και όπως διαπιστώθηκε από τις ιατρικές εξετάσεις φέρει εκδορές σε διάφορα σημεία του σώματός του και τραύμα στο άνω χείλος. Πολίτες που βρέθηκαν στη σκηνή καταδίκασαν με δηλώσεις τους στον «Π» την τυφλή ρατσιστική βία σημειώνοντας την ευθύνη που φέρουν όσοι υποδαυλίζουν την ξενοφοβία. Όπως μάς εξήγησαν, ο νεαρός Νιγηριανός απλά περπατούσε στο πεζοδρόμιο μόνος χωρίς να προκαλέσει ή να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν. Μάλιστα, υποστήριξαν έντονα το γεγονός ότι οι νεαροί ήταν μέλη του ΕΛΑΜ αφού φορούσαν μπλούζες με το έμβλημα και το όνομα της οργάνωσης.

Καταδικάζει... το ΕΛΑΜ
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Χρίστο Χρίστου, στέλεχος του ΕΛΑΜ, ανέφερε πως δεν είναι υπέρ τέτοιων ενεργειών και καταδικάζει τέτοιου είδους περιστατικά. Εξήγησε πως τα μέλη του ΕΛΑΜ πορεύθηκαν ειρηνικά προς το Λήδρα Παλάς, όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για καταδίκη της εισβολής. Αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και αποχώρησαν. Εξήγησε επίσης πως κατά τη διαμαρτυρία είχαν χαρίσει σε παρευρισκόμενους μπλούζες με το έμβλημα του ΕΛΑΜ, τονίζοντας πως ίσως κάποιοι να εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό αυτό. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της πορείας δέχτηκαν βρισιές από ενοίκους πολυκατοικίας στο κέντρο της Μακαρίου όμως η πορεία δεν σταμάτησε και τα πράγματα δεν ξέφυγαν από τον έλεγχο.

Διερευνά η Αστυνομία
Σε δηλώσεις του στον «Π» για το περιστατικό ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνοτός, ανέφερε πως το θέμα διερευνάται με κάθε σοβαρότητα από την αστυνομία. Εξήγησε πως τόσο η γυναίκα στο όχημα της οποίας προκλήθηκαν υλικές ζημιές όσο και ο αλλοδαπός θα δώσουν κατάθεση στην αστυνομία και θα προβούν σε καταγγελία. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πληροφορίες ότι οι νεαροί είναι μέλη του ΕΛΑΜ, ο κ. Κατσουνοτός ανέφερε πως η αστυνομία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», άρχισε η αξιολόγηση φωτογραφικού υλικού, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει την αστυνομία στους δράστες.

Δεύτερο περιστατικό
Χθες κατά τη διεξαγωγή της πορείας προς το Λήδρα Πάλας, στη λεωφόρο Νεχρού, μπροστά από το χώρο όπου βρισκόταν το Παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας, δύο ανυποψίαστοι Ινδοί φοιτητές περπατούσαν στο πεζοδρόμο δίπλα από την πορεία. Ένας ΕΛΑΜίτης, με μαύρο μπλουζάκι, ο οποίος έδινε στρατιωτικά παραγγέλματα στους ως επί το πλείστον πιτσιρικάδες πορευόμενους, εκνευρίστηκε στη θέα των δύο ξένων φοιτητών που έτυχε να περνούν από το σημείο εκείνο. Με ουρλιαχτά και με φωνές και με μερικούς από τους υπόλοιπους να πλησιάζουν απειλητικά, ο τύπος αυτός ανάγκασε τους δύο φοιτητές να φύγουν κακήν κακώς και να κινηθούν πίσω προς την αντίθετη κατεύθυνση. Λίγο ο φόβος των νεαρών αλλοδαπών και λίγο η παρουσία της αστυνομίας δεν έδωσαν συνέχεια στο περιστατικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - (ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

36 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ… 36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

*Της Φωτεινής Φωτίου

Πέρασαν 36 ολόκληρα χρόνια προσφυγιάς . Τρείς γενιές έχουν ζήσει και συνεχίζουν να βιώνουν τον τρομερό εφιάλτη του ’74. Ανήμερα της πρώτης τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου, με το βλέμμα στραμμένο στα κατεχόμενα χωριά και πόλεις μας κάποιοι νοσταλγούν τις ‘παλιές καλές’ μέρες που ζούσαν ελεύθεροι και ανέμελοι στα πατρογονικά τους εδάφη. Η νέα γενιά σαν καλός ακροατής παραμένει βουβή και προσμένει με την σειρά της να επιστρέψει ελεύθερη στην γη των παππούδων της, να πάει στα σπίτια των γονιών της και να δει από κοντά τα χωράφια που της ‘βούλλωσε’ ο παππούς και η γιαγιά.


Μπορούμε και τώρα να πάμε στα κατεχόμενα..
OΜΩΣ άλλο είναι το να πας ελεύθερος και ανεξάρτητος και άλλο το να είσαι υποχρεωμένος να δείχνεις ταυτότητα ή διαβατήριο στο οδόφραγμα και να νιώθεις ότι ταξιδεύεις σε μια άλλη χώρα. Στο παρών στάδιο μοιάζουν όλα τόσο ξένα, παντού κυματίζουν σημαίες τούρκικες και σημαίες του ψευδοκράτους. Ιδιαίτερα για εμάς που γεννηθήκαμε μετά την προσφυγιά, είμαστε τελείως ανίδεοι για το πώς έμοιαζαν αυτοί οι τόποι που τώρα είναι υπό την κατοχή των κατακτητών.


Οι πληγές δεν έχουν κλείσει….
Ακόμα αναγνωρίζονται λείψανα των αγνοουμένων με την μέθοδο του DNA. Οι σωροί αυτών που πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ, που θάφτηκαν ζωντανοί, που πριν τους δολοφονήσουν τους ξερίζωσαν τα δόντια ή τους έκοψαν τα δάκτυλα, μαρτυρούν την βαρβαρότητα και τις πράξεις αίσχους και ντροπής του κατακτητή. Κι όμως χαροκαμένοι γονείς και συγγενείς αναμένουν μέχρι την τελευταία τους πνοή να μάθουν τι απέγιναν τα παιδιά τους.

Κάποιοι ίσως ακόμη να ελπίζουν ότι θα τους βρουν και ζωντανούς. Πάντα η ελπίδα είναι στην ψυχή μας. Ίσως ναι, μπορεί να υπάρχουν ακόμη ζωντανοί αιχμάλωτοι στα χέρια των Τούρκων.
Ο κυπριακός λαός δεν ξεχνά και γυρίζοντας την μνήμη του 36 χρόνια πίσω, προσπαθεί να διώξει αυτόν τον ‘μαύρο’ Ιούλη και ελπίζει στην δικαίωση και στην επανένωση της πατρίδας του.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να πεισμώσουμε για να ξανά αποκτήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν. Λαός, Κυβέρνηση, πολιτική ηγεσία και εκκλησία προσμένουν ως λύση την διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία. Κοινή απαίτηση όλων των προσφύγων με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητούν επιστροφή στα σπίτια και στις περιουσίες τους ώστε να ζήσουν ελεύθεροι άνθρωποι.


*Εκπαιδευτικός.

(Πρόσφυγας εξ Αμμοχώστου και Έξω-Μετόχι, Λευκωσίας).

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Δημοσίευση ανακοίνωσης στατιστικών RAPEX

Στην πρώτη θέση η Κύπρος στην καταχώρηση γνωστοποιήσεων στο σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα προϊόντα - RAPEX

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως το Εθνικό Σημείο Επαφής της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα ασφάλειας και υγείας των καταναλωτών, στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής πληροφοριών – RAPEX, επιθυμεί να πληροφορήσει τους καταναλωτές ότι για το μήνα Ιούνιο, η χώρα μας κατέλαβε την πρώτη θέση στη γνωστοποίηση και καταχώρηση επικίνδυνων προϊόντων.

Η επιτυχία αυτή, οφείλεται στο ψηλό αίσθημα ευθύνης όλων των εμπλεκομένων αρμόδιών αρχών σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της υγείας των καταναλωτών και τη στενή συνεργασία μεταξύ τους.

Βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κύπρος καταχώρησε 37 γνωστοποιήσεις στο σύστημα RAPEX σε σύνολο 179 γνωστοποιήσεων για τον μήνα Ιούνιο. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε ποσοστό 21%. Ενδεικτικά, η δεύτερη χώρα (Γερμανία) καταχώρησε 22 προϊόντα στο σύστημα και η τρίτη χώρα (Γαλλία) 18 προϊόντα.

Από τις 37 γνωστοποιήσεις της Κύπρου, οι 36 αφορούσαν επικίνδυνα κορδόνια σε παιδικά ενδύματα. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν μετά από εκστρατεία στην αγορά της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών. Τα πλείστα από αυτά επιδιορθώθηκαν ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών και επαναδιατέθηκαν στην αγορά ενώ τα υπόλοιπα αποσύρθηκαν από την αγορά. Η άλλη γνωστοποίηση αφορούσε ηλεκτρική συσκευή η οποία εντοπίστηκε στην αγορά από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και αποσύρθηκε.

Με την ευκαιρία αυτή η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι, μαζί με τις συνεργαζόμενες κυβερνητικές αρχές, θα συνεχίσει τους συστηματικούς ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς με σκοπό να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ασφαλή.

Τέλος προτρέπει τους καταναλωτές, όπως σε περίπτωση που κατέχουν προβληματικά προϊόντα, να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να ενημερώνουν αμέσως την Υπηρεσία για τα πιθανά σημεία πώλησης τους στα τηλέφωνα:

▪ Γραμμή Καταναλωτή 1429
▪ Κεντρικά Γραφεία Υπηρεσίας 22867169, 22867231, 22867176
▪ Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150
▪ Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας/Αμμοχώστου 24816160
▪ Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804610

Οι ΑΠΕ «εκτοπίζουν» τα ορυκτά καύσιμα


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το 2009, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αύξησαν σημαντικά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, σύμφωνα με δυο νέες μελέτες του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μελέτες, πέρυσι οι ΑΠΕ έφθασαν να αντιστοιχούν στο 60% της νέας εγκατεστημένης ισχύος στην Ευρώπη και στο 50% της νέας εγκατεστημένης ισχύος στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2010 η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ενώ η ζήτηση για τα ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί σημαντικά.

Όπως αναφέρεται στις μελέτες, το 2009 οι επενδύσεις στα βιοκαύσιμα μειώθηκαν, ωστόσο σημειώθηκε ρεκόρ επενδύσεων στην αιολική ενέργεια.

Οι υψηλότερες επενδύσεις σε τομείς των ΑΠΕ πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, η οποία προσέθεσε 37 GW στο δυναμικό της.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρυσι εγκαταστάθηκαν 80 GW ανανεώσιμης ισχύος, ενώ τα κράτη που χαράσσουν περιβαλλοντικές πολιτικές για την προώθηση των ΑΠΕ διπλασιάστηκαν συγκριτικά με το 2005 και ξεπέρασαν τα 100.

Οι εκθέσεις παρουσιάζουν τις τάσεις στον ενεργειακό σχεδιασμό παγκοσμίως καθώς και τους τομείς που προσέλκυσαν τις περισσότερες επενδύσεις και κέντρισαν το ενδιαφέρον επενδυτών και κυβερνήσεων.

Πηγή UNEP

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

H διαδικτυακή ψηφοφορία για το νέο λογότυπο της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα έχει πλέον ολοκληρωθεί!

Το νέο λογότυπο που θα εμφανίζεται από τον Ιούλιο του 2010 σε όλα τα βιολογικά προϊόντα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε συνολικά 129.493 ψήφους.
Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε το νικητή που επέλεξε ο λαός της Ευρώπης!

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Της Φωτεινής Φωτίου *

Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στο νέο σχέδιο δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 20% μέχρι το 2020.

Το σχέδιο το οποίο καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να βελτιώσει με οικονομικά αποδοτικό τρόπο την ενεργειακή απόδοση σε όλα τα κράτη μέλη. Η σωστή εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη και αγορά νέων ενεργειακών υπηρεσιών. Επίσης θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη-μέλη της πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πραγματικές προκλήσεις γιατί το 20% της ενέργειας που χρησιμοποιεί σπαταλείται. Με την εξοικονόμηση ενέργειας αυξάνεται η επιτάχυνση σε μορφές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα , μειώνονται οι κλιματολογικές αλλαγές καθώς και η εξάρτηση στην καύση ορυκτών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενεργειακή απόδοση είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν δράσουμε εδώ και τώρα για εξοικονόμηση ενέργειας τότε προβλέπεται ότι το άμεσο κόστος θα μειωθεί μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία. Το σχέδιο δράσης στέλλει σαφές μήνυμα ότι σκοπεύει να επιταχύνει την χρήση πιο αποδοτικών οχημάτων από πλευράς κατανάλωσης καυσίμων για τις μεταφορές, καλύτερη επισήμανση στις συσκευές (συμπεριλαμβανομένου είδη νοικοκυριού όπως ψυγεία, πλυντήρια μέχρι και αντλίες σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις).

Καλύτερη ενεργειακή απόδοση στα υφιστάμενα κτίρια και βελτίωση της θέρμανσης καθώς και της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην Κύπρο το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τα ορυκτά και είναι γνωστό ότι ξοδεύουμε αρκετά χρήματα ετησίως για εισαγωγή ενέργειας από άλλες χώρες.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στην Κύπρο είναι σημαντική και πρέπει να επιτύχουμε τους ρεαλιστικούς στόχους τους οποίους έχουμε δεσμευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αρχικά, είναι απαραίτητο να μειωθεί ραγδαία η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όπως και η κατανάλωση. Μετά είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την εγκατάσταση συστημάτων για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Συμπερασματικά διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Εφόσον επιτευχθεί ορθά το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ελπίζουμε ότι σε όλα τα ενεργά κράτη-μέλη θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα μέχρι και 780 τόνους ετησίως έως το 2020.
Χρειάζεται οπωσδήποτε να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας αλλά ταυτόχρονα να προωθήσουμε την εγκατάσταση συγχρόνων τεχνικών προδιαγραφών. Με τόση υψηλή ηλιοφάνεια στην Κύπρο είναι αδικαιολόγητο να ξοδεύουμε τόσα χρήματα για την παραγωγή και μεταφορά ενέργειας από άλλες πήγες .


Παράλληλα με την εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το κέρδος δεν θα είναι μόνο για την τσέπη μας αλλά και για το περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε ενεργειακή συνείδηση γιατί έχουμε πλέον δεσμευτεί με το νέο σχέδιο δράσης και η χώρα μας μπορεί να γίνει πρωτοπόρα και παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα κράτη-μέλη. Τελικά, η εξοικονόμηση ενέργειας και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε στην Κύπρο μας ένα αειφόρο μέλλον.


*Εκπαιδευτικός Γεωγραφίας.
(Περιβαλλοντολόγος –Ερευνητής)

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Τα κινητά μας πάνε για ανακύκλωση


Εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων της cyta, τα έσοδα του οποίου θα διατίθενται σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Τα χρήματα που θα μαζευτούν από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος θα διατεθούν στον παγκύπριο σύνδεσμο «Κάνε μια Ευχή».

Οι καταναλωτές μπορούν να επιστρέφουν κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες και όλα τα αξεσουάρ τους (φορτιστές, handsfree κ.ά.), καθώς και σταθερά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα και αυτόματους τηλεφωνητές σε όλα τα Cytashop και σε όλα τα καταστήματα του δικτύου πωλήσεων Cytamobile - Vodafone, όπου από χθες έχουν εγκατασταθεί ειδικοί κάδοι για τη συλλογή τους.

Η Telli Enterprises Ltd έχει αναλάβει τη συλλογή του εξοπλισμού από τα διάφορα καταστήματα. Η εταιρεία, σε συνεργασία με την WEEE Ηλεκτροκύκλωση Κύπρου, είναι υπεύθυνη για την προώθηση του εξοπλισμού για επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση ή για ανακύκλωση.


Προτού επιστρέψετε το παλιό σας τηλέφωνο, καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι:

*Μεταφέρατε όλα τα προσωπικά δεδομένα από το παλιό στο νέο σας κινητό τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σας.

*Διαγράψατε όλα τα προσωπικά δεδομένα που είναι φυλαγμένα στο κινητό σας, όπως επαφές, προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο και μηνύματα.

*Αφαιρέσατε την κάρτα SΙΜ και το memory card (αν υπάρχει).

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

JAZZ/LATIN JAZZ NIGHT

Vinyl on Thursday 8th of July to listen to Jazz standards, Bossa Nova, Latin and others.
The programe starts at 21:30.
For information tel 22670000 or 96728777.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΠΕΚ: ΣΥΛΙΚΙΩTΗΣ – ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η πρόκληση της μεταρρύθμισης

Ο ΟΠΕΚ ( Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας) και η Ένωση Δήμων Κύπρου διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση με θέμα:

«Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΚΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ»

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Νεοκλής Συλικιώτης,Υπουργός Εσωτερικών

Γιάννης Ραγκούσης, Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:

Χρίστος Μέσης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου

Λάρκος Λάρκου, Πρόεδρος ΟΠΕΚ

Συντονιστής: Νεόφυτος Νεοφύτου, Δημοσιογράφος, Μέλος ΔΣ ΟΠΕΚ

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, 2 Ιουλίου, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λεωφόρος Μακαρίου 15, Λευκωσία

Τηλ. επικοινωνίας: 22445170, 99694204, 96389478, 99482297 | email: opekcy@gmail.com

Θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ: "Βάκχες, το πένθος του Πενθέα"


H θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Φεστιβάλ της Αβινιόν με την παράσταση "Βάκχες, το πένθος του Πενθέα¨.
Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις 8 Ιουλίου και θα συνεχιστούν μέχρι και 27 Ιουλίου, με παύση στις 12 και 19 του μήνα.
Αν βρίσκεστε κάπου κοντά θα χαρούμε να σας δούμε. Παρακαλούμε προωθήστε την πληροφορία σε όποιον μπορεί να ενδιαφέρει.
Με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Theater group MITOS will represent Cyprus in Avignon Festival with the Performance "BACCHANTES, la lamentation de Penthee".
Performances will start on 8th of July until 27th of July, with a break on 12 and 19 of the month.
If you will be somewhere around please welcome. Also if it is possible forward this information to whom might concern.
With the support of the Ministry of Education and Culture of Cyprus.

BEACH PARTY - ENORASIS CLUB - SUNDAY 4 JULY 6 PM - GOVERNOR'S PANAYIOTIS

Κυριακή 4 Ιουλίου από τις 6.00 το απόγευμα, πανέμορφο εκφραστικό beach party της ΕΝΟΡΑΣΗΣ στον γραφικό κόλπο κέντρου Παναγιώτη στο Governor’s, με κολύμπι, παιχνίδια, κιθάρα, τραγούδι, σουβλάκια, €10. Δηλώσεις στην ΕΝΟΡΑΣΗ 22.76.76.79 ή 99.568.223.

Sunday 4 July from 6.00 in the afternoon, a lovely happy Enorasis club’s beach party at the picturesque cave of Panayiotis at Governor’s. Swimming, games, guitar, singing, dancing, kebab, €10. Registration to ENORASIS CLUB 22.76.76.79 or 99.568.223.

Pazar günü 4 Temmuz. Saat 18.00. Governor’sdaki Pitoresk görünümlü Panagiotis restorant mağarasında Plaj eğlencesi. Yüzme, oyunlar, gitar, şarkı söylemek, kebap, €10. Kayıtlar Zehra’ya 0533.861.4144.