Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Μεγάλες αλλαγές στην IPCC

«Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ήταν γενικά επιτυχής, ωστόσο πρέπει να διενεργεί αυστηρότερους ελέγχους για να μην πληγεί η αξιοπιστία του Οργανισμού», επισημαίνεται στη μελέτη που διεξήγαγε το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο, ανεξάρτητη διεπιστημονική επιτροπή επιφορτισμένη με την αξιολόγηση του έργου της IPCC.


Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η IPCC δέχτηκε οξεία κριτική για τα λάθη που εντοπίστηκαν στην έκθεση που δημοσίευσε το 2007.


Μεταξύ άλλων, το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι χρειάζονται νέες κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλιστεί ότι τα μέλη της IPCC δεν θα κατηγορηθούν ότι προωθούν συγκεκριμένες πολιτικές για το κλίμα.


Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη διαφάνεια και ζήτησε αλλαγές στη διοικητική λειτουργία της IPCC.


Για παράδειγμα, το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον διορισμό εκτελεστικού διευθυντή που θα διαχειρίζεται τα ζητήματα που προκύπτουν σε καθημερινή βάση και θα μιλά εκ μέρος της Επιτροπής.


Επιπλέον, υποστήριξε ότι η δυνατότητα επανεκλογής του επικεφαλής της IPCC, η θητεία του οποίου είναι εξαετής, θα έπρεπε να καταργηθεί.


Σε ό,τι αφορά την έκθεση του 2007, η οποία ανέφερε ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα λιώσουν το 2035, η IPCC παραδέχτηκε το λάθος της, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ένα λάθος δεν μπορεί να αλλάξει την εκτίμηση ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες.


Λίγο πριν την ανακοίνωση του πορίσματος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου, οι επικριτές της IPCC ζήτησαν από τον επικεφαλής της Επιτροπής, Rajendra Pachauri, να παραιτηθεί, εκείνος ωστόσο δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του ώστε να εφαρμόσει τις αλλαγές που προτάθηκαν.


Πηγή BBC

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ


ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΑ !!!!!!

Το κατάλληλο μέγεθος ποδηλάτου για  το παιδί !!!!

( Γίνονται μετρήσεις με το εξειδικευμένο όργανο μέτρησης bikefitting

σε συνεργασία με το κατάστημα ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ )

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ …..

                                 ΞΕΧΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ…..
                                      
Αν το παιδί σας διαθέτει δικό του ποδήλατο μπορεί να το χρησιμοποιεί.                                                
ΤΟ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
  • Εκμάθηση τεχνικής και ασφαλής  οδήγησης ποδηλάτου
  • Οδική αγωγή και κατάρτιση
  • Ποδηλασία ως μέσο ψυχαγωγίας, βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και αντοχής
  • Συμμετοχή σε αγώνες , εκδρομές, κατασκηνώσεις
  • Συντήρηση και μικροεπισκευές ποδήλατου
ΦΕΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ  Α΄- Γ΄ ΤΑΞΗΣ
                                      

ΤΟΠΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ:
Χώρος στάθμευσης γηπέδων Δήμου Στροβόλου
(δίπλα από το Μακάριο Νοσοκομείο)
                                                   
ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:    
Έναρξης Μαθημάτων 22 Σεπτ. 2010  
Τετάρτη  15:00-16:30   
                11:00- 12:30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ανδρέας Παπάς   99216316 
www.bysportsorg.com
Διπλωματούχος Προπονητής Ποδηλασίας από το 1999
Με ειδικότητα και πείρα στις ακαδημίες ποδηλασίας.

Κύπρος, μια φυλακή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες;

Είναι λυπηρό πραγματικά ότι η υποδομή της Κύπρου είναι εντελώς εχθρική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως οι τυφλοί και άτομα με αναπηρικά καροτσάκια. Ο όρος αναπηρία αποτελεί μια ευρεία έννοια. Περιλαμβάνει τα άτομα με σωματικές, αισθητηριακές ή διανοητική βλάβη.


Σε μια εκτίμηση, μεταξύ 12 και 13 τοις εκατό του πληθυσμού έχει κάποια βλάβη. Πολλοί, αν όχι όλοι, αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στη διακίνησή τους. Στην Κύπρο τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικά κτήρια είναι μη φιλικά προς άτομα με ειδικές ανάγκες. Εάν είστε ανάπηρος στην Κύπρο τότε είστε καταδικασμένος, απομονωμένος και περιορισμένος.


Δεν μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή όπως και οι υπόλοιποι. Πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες στα περισσότερα κτήρια δεν υπάρχει. Συχνά συζητείται ότι χρειαζόμαστε πιο σύγχρονα κτήρια και περισσότερα νέα έργα, αλλά ξεχνάμε την απλή αλήθεια για τα άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία στερούνται ένα φιλικό περιβάλλον ώστε να μπορούν να απολαύσουν το δικαίωμα στη ζωή. Φανταστείτε ένα απόγευμα του Σαββάτου που θέλετε να πάτε για ψώνια στη λεωφόρο Μακαρίου και είστε ανάπηρος, θα διαπιστώσετε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να παρκάρετε και να κατεβάσετε το καροτσάκι σας στα υφιστάμενα πεζοδρόμια.


Είναι ακόμη πιο δύσκολο να διασχίσετε το δρόμο ή να εισέρθετε σε ένα κατάστημα. Εάν είστε τυφλοί είναι ακόμη χειρότερα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στις υπάρχουσες υποδομές μας για τους τυφλούς ανθρώπους να περπατήσουν γύρω από τις πόλεις μας και να απολαύσουν τη ζωή τους. Σε άλλες πόλεις του κόσμου όπως το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι κτλ., άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την πόλη χωρίς περιορισμούς.


Υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές σχεδιασμού, οι οποίες, όταν εφαρμοσθούν, θα είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο για τους τυφλούς πεζούς να κινούνται. Ο σχεδιασμός του συνόλου των περιοχών για τους πεζούς πρέπει να είναι απλός, λογικός και σωστός. Αυτό θα επιτρέψει στους ανθρώπους να απομνημονεύουν τον περιβάλλοντα χώρο που χρησιμοποιούν τακτικά και να προβλέψουν και να ερμηνεύουν το περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά.


Αντιθέσεις στα χρώματα και ο τόνος πρέπει να χρησιμοποιούνται ώστε να τονίζεται η παρουσία ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τη γνώση τους για την απόκτηση πληροφοριών. Οι πληροφορίες πρέπει να είναι οπτικά ευδιάκριτες και να παρέχονται και σε άλλες μορφές ανάγνωσης. Πολλά άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να διαβάσουν τα σημάδια αν είναι σωστά τοποθετημένα και πάντα στο ίδιο σημείο, επίσης εάν ο σχεδιασμός ενσωματώνεται και με αντιθέσεις χρωμάτων και ήχων. Ο φωτισμός θα πρέπει να είναι ήπιος και θα πρέπει να ελαχιστοποιείται το έντονο φως. Αυτό θα επιτρέψει την αποτελεσματική μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης, ιδιαίτερα με την ανίχνευση αντιθέσεων στο χρώμα και να διαβάζουν εύκολα τα σημεία προβολής.


Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον θα πρέπει να δίνονται με τη χρήση μη οπτικών στοιχείων, για παράδειγμα, ακουστικά και απτικά χαρακτηριστικά. Η απώλεια της όρασης δεν συνοδεύεται από αύξηση της αποτελεσματικότητας των άλλων μη-οπτικών αισθήσων. Ωστόσο, άτομα με προβλήματα όρασης δίνουν γενικά μεγαλύτερη έμφαση στις πληροφορίες που έλαβαν μέσω άλλων αισθήσεων, όπως για παράδειγμα την αίσθηση της αφής. Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας μας και συνεχίζουμε να το ξεχνάμε. Τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τη ζωή όπως και οι υπόλοιποι από εμάς και οι υφιστάμενες ρυθμίσεις στην πόλη μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μη φιλικές. Ακούμε συχνά οι άνθρωποι λένε "Η Κύπρος έχει αλλάξει και έχει προοδεύσει". Ίσως αυτό είναι αλήθεια κατά κάποιον τρόπο, αλλά μια σύγχρονη χώρα που δεν προσφέρει υποδομές για τις ανάγκες όλων των πολιτών της έχει αποτύχει.


Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως αστική στρατηγική για την παροχή των αναγκαίων τροποποιήσεων των υποδομών γύρω από το νησί, ώστε οι άνθρωποι με αναπηρίες να μπορούν να απολαύσουν ό,τι εμείς οι υπόλοιποι απολαμβάνουμε ώστε να μην αισθάνονται απομονωμένοι στη χώρα τους.


Κίνηση Πολιτών Κύπρου "Urban Cyprus Society"
info@urbancyprus.org
www.urbancyprus.org

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Παίρνει μπρος ο ΧΥΤΑ στο Πεντάκωμο

Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την εκπόνηση τεχνοοικονομικής και περιβαλλοντικής μελέτης καθώς και των κατασκευαστικών σχεδίων της περιφερειακής μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης οικιακών αποβλήτων στο Πεντάκωμο, που θα καλύπτει τις ανάγκες της επαρχίας Λεμεσού.


Η υπογραφή των συμβολαίων έγινε μεταξύ των εκπρόσωπων του υπουργείου Εσωτερικών και της κοινοπραξία εταιρειών "Εnviroplan Α.Ε& ΚocksgmΒh", μετά την αξιολόγηση από το Συμβούλιο Προσφορών των δέκα προσφορών που είχαν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους συμβουλευτικούς οίκους. Η μελέτη θα συμπληρωθεί σε ένα χρόνο από σήμερα έναντι του ποσού του ενός εκατομμυρίου ογδόντα χιλιάδων ευρώ, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 με χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης το 2014. Το συνολικό κόστος για τη δημιουργία της περιφερειακής μονάδας διαχείρισης οικιακών αποβλήτων υπολογίζεται να ανέλθει στα 80 εκατομμύρια ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Με τη λειτουργία της μονάδας στο Πεντάκωμο θα δοθεί τέρμα στην προβληματική λειτουργία του σκυβαλότοπου στο Βατί και στην οικολογική καταστροφή που συντελείται τα τελευταία χρόνια στα βόρεια περίχωρα της Λεμεσού εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου Λεμεσού - Πλατρών, με άμεσες επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία. Το Πεντάκωμο θεωρείται η ιδανική λύση για τη χωροθέτηση της μονάδας, αφού βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το τσιμεντοποιείο του Βασιλικού, το οποίο θα παραλαμβάνει τον πράσινο άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, συστάθηκε φορέας για τη διαχείριση της περιφερειακής μονάδας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί Διαχείρισης των Χώρων Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων, στον οποίο συμμετέχουν οι πέντε δήμοι της μείζονος Λεμεσού και οι κοινότητες Πεντακώμου, Μονής, Ερήμης και Απαισιάς.


Στο χώρο της μονάδας θα γίνεται διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων σε οργανικά και ανόργανα υλικά. Τα πρώτα θα καίγονται αφού τύχουν επεξεργασίας και θα παράγουν ρεύμα με μηδέν ρύπους, ενώ τα ανόργανα θα θάβονται στον παρακείμενο χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων, με τρόπο που να μην μολύνουν το υπέδαφος.

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ανακυκλωμένο Νησί

*Της Φωτεινής Φωτίου

Με σωστό προγραμματισμό και σοβαρή μελέτη αποδείχτηκε ότι η επιστήμη μπορεί να κάνει θαύματα σε όλους τους τομείς ! Η ανακύκλωση μπήκε για τα καλά στην ζωή μας και έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας.

Ολλανδοί αρχιτέκτονες θέλησαν να εντυπωσιάσουν, μετατρέποντας σκουπίδια που επιπλέουν στο ωκεανό σε νησί το οποίο θα είναι ικανό να φιλοξενήσει 500,000 κατοίκους.

Η γεωγραφική τοποθεσία του νησιού είναι στον Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό ανάμεσα σε Καλιφόρνια και Ιαπωνία. Στο νησί επιπλέει μια μάζα από σκουπίδια βάρους 44 εκατομμυρίων κιλών και καλύπτει 10,000 τετραγωνικά μέτρα. Αυτά θα είναι η βάση για το Ανακυκλωμένο Νησί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τροφής. Το Ανακυκλωμένο Νησί σκοπεύει να σώσει το θαλάσσιο περιβάλλον, να καθαρίσει τους ωκεανούς από μια γιγαντιαία ποσότητα πλαστικών σκουπιδιών και οι κάτοικοι θα μπορούν να βιώσουν σε ένα οικοσύστημα φιλικό προς το περιβάλλον. θα τρέφονται με βιολογικές τροφές παραδείγματος χάρη με φύκια τα οποία θα καλλιεργούνται στο νησί.

Πρέπει να τονιστεί ότι τα πλαστικά από πετρέλαιο που καταλήγουν στη θάλασσα δεν είναι βιοδιασπώμενα και έτσι επιφέρουν τεράστιες επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Κατατεμαχίζονται σε μικρότερα κομμάτια και μετά εισβάλουν στην διατροφική αλυσίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος ή καταλήγουν στις ακτές. Δυστυχώς, τα μικρά πλαστικά κομμάτια είναι όμοια με το πλαγκτόν και έτσι αρκετά είδη ψαριών ξεγελιούνται και τα τρώνε για τροφή. Αυτή η τροφή δεν διαλύεται στα εντόσθια των ψαριών με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτά να πεθαίνουν ετησίως.

Ελπίζουμε ότι το πρωτοπόρο αυτό Ανακυκλωμένο Νησί θα είναι παράδειγμα προς μίμηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να αποτρέψουμε την περαιτέρω μόλυνση των ωκεανών και πάνω από όλα να καταφέρουμε να προωθήσουμε την αειφόρο ανάπτυξη.

*Περιβαλλοντολόγος-Ερευνήτρια, Επ. Γραμματέας Αμμοχώστου
Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας

Τα βρίσκουν για το μεταλλείο Μαθιάτη

Η Κυβέρνηση φαίνεται πως είναι πρόθυμη να αναζητήσει νέο χώρο, εκτός του μεταλλείου Μαθιάτη, για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας αδρανών υλικών, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από πλευράς των κοινοτήτων Μαθιάτη και Αγίας Βαρβάρας. Αυτό τουλάχιστο εκτιμά ο κοινοτάρχης Μαθιάτη, Θεόδωρος Τσάτσος, μετά από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη.

O υπουργός συμφώνησε να συναντηθεί αρχές Σεπτεμβρίου με μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, όπως επίσης και με τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Μαθιάτη, αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η εξεύρεση νέου χώρου για ανέγερση της μονάδας αδρανών υλικών.

Γεωλογική αξία
Οι ανησυχίες της κοινότητας επικεντρώνονται στην καταστροφή, τόσο του πρασίνου της περιοχής, όσο και της ιστορικότητα τους μεταλλείου. Κοινοτάρχης και μέλη της επιτροπής προστασίας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Μαθιάτη, η οποία συστάθηκε με σκοπό να εκφράσει την αντίθεση της κοινότητας στη δημιουργία μονάδα αδρανών υλικών, ανέφεραν ότι το μεταλλείο έχει γεωλογική σημασία.
Επικαλέστηκαν μάλιστα επιστολή του συνδέσμου Γεωλόγων, η οποία, όπως μας είπαν, έχει κατατεθεί στο τμήμα Περιβάλλοντος και χαρακτηρίζει το μεταλλείο ως πολύτιμο εργαστήρι μελέτης γεωλογικών φαινομένων.

Το περιβάλλον
Παράλληλα, η κοινότητα ετοίμασε περιβαλλοντική μελέτη, η οποία, όπως πληροφορούμαστε, δείχνει το βαθμό στον οποίο θα επηρεαστούν οι κάτοικοι της περιοχής από τη λειτουργία της μονάδας και τα διάφορα προβλήματα που πιθανό να προκύψουν (ασφαλείας, κυκλοφορίας κτλ).
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σολωμού, εκπρόσωπο της επιτροπής προστασίας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Μαθιάτη, τρεις περιβαλλοντικές μελέτες που ετοιμάστηκαν για το σκοπό της δημιουργίας μονάδας αδρανών υλικών στο χώρο του παλιού μεταλλείου δείχνουν ότι, λόγω της σκόνης που θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα από τη λειτουργία της μονάδας, θα καταστραφούν τα πεύκα που βρίσκονται στην εκσκαφή, ενώ θα επηρεαστούν και πολλά άλλα δέντρα σε κοντινή απόσταση.

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Άστρα μη με Mall ώνετε

Μήνιν άειδε θεά...
(οι πρώτες λέξεις της Ιλιάδας του Ομήρου)

“Δεν ημπορώ, δεν δύναμαι τους Βούρκους να βαστάξω,
θα πάρω το ντουφέκι μου, θα πάω να γίνω κλέφτης”

Ένα ολόκληρο έπος στηριγμένο στη “μήνι”, στο θυμό, στην οργή.
Ποιός είμαι εγώ που θα κάνω τραγούδι και τρόπο ζωής το θυμό μου;
Ούτε καν ημίθεος, ούτε καν ημιάνθρωπος.
Ούτε τόσο θυμωμένος, ούτε τόσο φτωχός (ακόμα) ούτε τόσο πλούσιος (ακόμα) για να γίνω κλέφτης. Στρέφω ψηλά το βλέμμα και παρακαλάω τ’άστρα.
Με Mall ώνουν τα άστρα και οι αστερισμοί της μωράς Παρθένου και του επιθετικού Καρκίνου που ούτε με την ακτινοβολία μιας αιγαιοπελαγίτικης λιακάδας δε λέει να υποχωρήσει.
Και ορμάω στο Mall αδέρφια, μαζί με α-διάκοπους συνέλληνες.
Εκεί που συνωστίζονται στις εκπτώσεις του Αυγούστου, στις εκπτώσεις της Ελλάδας, στις εκπτώσεις των θυμών μας διάφοροι ημίπλουτοι, νεόφτωχοι, νιόπαντροι, νεογονείς βερμουδοφόροι με αθλητικά και σαγιονάρες και κροκ, με παιδάκια λιμασμένα από το μπούκωμα αγαθών και γκρίνιας και την κακογουστιά απλωμένη από πάνω ως κάτω σαν σημαία. Δίχως ρομφαία αφοβιάς αλλά με υπολείμματα απληστίας και φόβου στο αγριεμένο μάτι που φοράει προπέρσινα σινιέ γυαλιά ηλίου στο σκοτάδι.
Κι εγώ μαζί τους. Ένας απλός άνθρωπος που βγήκε για ψώνια και ευκαιρίες.
Ούτε καν ημίθεος• δίχως θυμό που να χτίζει έπη ―ακόμα και πτερόεντα― να εξοντώνει εχθρούς και να ξεθεμελιώνει άπαρτα κάστρα.

Άστρα μη με Mall ώνετε.
Που άφησα την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων στην ακίνητη σκέψη μου, στην ακίνητη δράση μου και στην κινούμενη σιωπή μου.
Που σώπαινα όταν ο μπατζανάκης του κουμπάρου του ξαδέρφου του κολλητού μου κολύμπαγε στο βούρκο και καμάρωνε με το κάμπριο της προκάμβριας περιόδου, του πρώιμου πλειστόκαινου της Ελλάδας. Πριν σκάσει μύτη η Τρόικα με τα ασημένια καμπανάκια να ηχούν στη στέπα της μυριοδανεισμένης ερημιάς μας και στις υπερχρεωμένες γιορτές μας.
Ώ, πανύψηλη και χαριτωμένη στέγη! Καλατράβα με κι ας κλαίω, κι αν κλαίω τί σου κάνω...
Τί σου κάνω μάνα μου...

Άστρα μη μας Mall ώνετε και νοιαστείτε μας κι εμάς τους χιλιοχρεωμένους έλληνες.
Ελπίδα ζητάμε κι εμείς σαν τους Χιλιάνους...
Και μέσα από το πηγάδι μας -καταχρεωμένοι εργάτες του εθνικού ορυχείου- τραγουδάμε τον εθνικό μας ύμνο, περιμένοντας να βγούμε ξανά στο φως.

Σκάβοντας με νύχια, δόντια και βρισιές...

Κωστής Μακρής
25 Αυγούστους 2010

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τι πρέπει να τρώμε το καλοκαίρι


Η θερμοκρασία αυξάνεται και μαζί της ο κίνδυνος για τροφοδηλητηριάσεις...

Το καλοκαίρι είναι μια επικίνδυνη εποχή για την κατανάλωση τροφίμων, καθώς αλλοιώνονται γρήγορα από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Εκτός αυτού, υπάρχουν τρόφιμα που μας δροσίζουν τις καυτές ημέρες του Αυγούστου και άλλα που πρέπει να τα αποφεύγουμε για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.


Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχων Τροφίμων (ΕΦΕΤ) της Ελλάδας, προτείνει τι πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στο πρόγραμμα της καλοκαιρινής διατροφής μας. Έχουμε λίγο πολύ τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες, άρα ο κατάλογος είναι εξίσου χρήσιμος και για εμάς, εδώ στην Κύπρο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Κατάλογος με τα τρόφιμα που πρέπει να επιλέγουμε τους καλοκαιρινούς μήνες

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Nissan Leaf, το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο


Το Nissan Leaf είναι το πρώτο μαζικής παραγωγής, πλήρως ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο.

Το νέο Leaf δέχεται ήδη παραγγελίες σε Πορτογαλία και Ιρλανδία και από την 1η Σεπτεμβρίου στη Μ. Βρετανία.

Στην Ευρώπη από το Μάρτιο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αγοράς περίπου 12.000 άτομα, ενώ σε Η.Π.Α. και Ιαπωνία οι παραγγελίες έχουν φθάσει τις 23.000.

Το αυτοκίνητο αποδίδει ισχύ 110 hp με ροπή 280 Nm ενώ έχει τελική ταχύτητα 140 χλμ./ώρα.

Το 5θυρο και 5θέσιο μοντέλο θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το 2011.

Η οικολογία δεν είναι βήμα αντιπαράθεσης και σύγκρουσης

Του Άθου Αγαπητού*

Το οικολογικό κίνημα έχει μικρό παρελθόν στην Κύπρο αλλά είναι σημαντικό για όλους μας να έχει ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό μέλλον.
Ο δρόμος όμως προς το μέλλον θα πρέπει να είναι στρωμένος με σοβαρότητα και σκληρή δουλειά. Πρέπει δηλαδή χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις να καταπιαστεί με τα πιεστικά προβλήματα του περιβάλλοντος και να βρει λύσεις σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ΟΧΙ σε σύγκρουση με αυτά.

Ως Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας, έχουμε από την αρχή θέσει μια πολύ σοβαρή, για εμάς, προτεραιότητα. Για να λυθούν τα σοβαρά οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα της πατρίδας μας, δεν αρκεί να έχουμε μαζέψει μερικές χιλιάδες ψηφοφόρους, ούτε να έχουμε εκλέξει 1 – 2 βουλευτές και 5-6 δημοτικούς σύμβουλους. Η «μοναξιά» των απόψεων, η επιμονή σε θέσεις (κάποτε και πολύ ακραίες) που έρχονται σε πλήρη αντίθεση και σύγκρουση με μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, δεν λύνει προβλήματα. Αντίθετα, δημιουργείται μια «εχθρική» ατμόσφαιρα η οποία στην πάροδο του χρόνου, στέκεται σαν απροσπέλαστος τοίχος μπροστά από κάθε προσπάθεια και κάθε ενέργεια του οικολογικού κινήματος προς κάθε κατεύθυνση.

Αυτό λοιπόν που είναι σημαντικό, είναι ο διάλογος με όλους, η καλή διάθεση και η αποφυγή συγκρούσεων. Μπορεί τα παραδοσιακά κόμματα, και κυρίως τα μεγάλα, να μην έχουν ακριβώς αυτό που οι οικολόγοι οραματίζονται ως «οικολογική ευαισθησία», θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πως για να περάσει ένα σχέδιο νόμου, μια εισήγηση και μια ιδέα που τείνουν να λύσουν σοβαρά οικολογικά προβλήματα, χρειάζεται κάποια σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Κι αυτή δεν μπορεί να σχηματιστεί, αν εμείς, το οικολογικό κίνημα, «φροντίζουμε» να ερχόμαστε σε πλήρη και πολλές φορές ακατανόητη αντιπαράθεση με όλους και με όλα. Δεν εισηγούμαι υποτέλεια σε κανένα, ας μην ξεχνάμε όμως ότι κάθε κόμμα εκπροσωπεί αυτούς που επιλέγουν να το στηρίξουν. Έχουμε χρέος λοιπόν να σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία.

Σαν Κύπριοι πολίτες έχουμε και έγνοια και αγάπη για τον τόπο μας και ασφαλώς θέλουμε όλοι να λυθεί το πρόβλημα της κατοχής και να ζήσουμε επιτέλους σε μια ελεύθερη πατρίδα. Ως Οικολογικό Κίνημα όμως, έχουμε χρέος να στοχεύουμε στα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα πρωτίστως. Η συνεχής, μονότονη και αχρείαστη αντιπαράθεση, οι συνεχής και καθημερινές ανακοινώσεις και δηλώσεις σχετικά με τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και η συχνότατη σύγκρουση κυρίως για θέματα που δεν έχουν σχέση με το περιβάλλον και την κοινωνία, δεν έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από την υποβάθμιση και ελλειπή ενασχόληση με τα θέματα υποτίθεται πως πρωτίστως θα πρέπει να μας απασχολούν σαν οικολόγους.

Είναι καιρός λοιπόν οι οικολογικά σκεπτόμενοι πολίτες να αρχίσουν να βλέπουν την οικολογία όχι σαν μια μόνιμη στείρα άρνηση και μονότονη αντίδραση σε πολιτικά και εθνικά θέματα, αλλά σαν μια θετική δύναμη δημιουργικής κριτικής, ορθολογισμού και ευφάνταστων προτάσεων.
Ο δρόμος για μια όμορφη χώρα με καλοδιατηρημένο περιβάλλον και μια δίκαιη κοινωνία, δεν περνά μέσα από την πολιτική αντιπαράθεση, την σύγκρουση με ομάδες πολιτών, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τις προσωπικές επιλογές κανενός. Η Οικολογία είναι μια παγκόσμια και πανανθρώπινη ιδεολογία την οποία, όσοι από εμάς έχουν αποφασίσει να υπηρετήσουν, έχουν υποχρέωση να την κρατήσουν μακριά από κάθε «ανορθόδοξο» χειρισμό, λαϊκίστικες προσεγγίσεις και προσωπικές φιλοδοξίες.

*Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου
Γενικός Γραμματέας Κινήματος Κοινωνικής Οικολογίας

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ...

Του Κώστα Πατίνιου

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται καινούργιες μορφές άθλησης μεταξύ αυτών και το τρέξιμο στο βουνό («mοuntain running» όπως λέγεται και από τους Ευρωπαίους)

Το τρέξιμο στο βουνό αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους που είτε τρέχουν σε ορεινούς δρόμους είτε σε χωματόδρομους, σε μονοπάτια της φύσης ή/ και σε αντιπυρικές ζώνες.Το τρέξιμο στο βουνό είναι ένας πολύ καλός εναλλακτικός τρόπος άσκησης που οι αθλητές τον χρησιμοποιούν όταν δεν είναι σε αγωνιστική περίοδο αλλά είναι και τρόπος άσκησης πολλών ανθρώπων που έχουν το τρέξιμο ως αναπόσπαστο μέρος της πολυάσχολης καθημερινότητας τους.

Το τρέξιμο στο βουνό έχει πολλά πλεονεκτήματα ενώ συνάμα σου προσφέρει συνεχής εναλλαγές τοπίων ,τα δέντρα, οι λόφοι, καθαρό οξυγόνο, λίγα ρυάκια που όλα τα παραπάνω σε βγάζουν από την ρουτίνα που προκαλεί το καθημερινό τρέξιμο στο γήπεδο, στο γυμναστήριο ή το πάρκο της γειτονιάς.

Αντιθέτως αν είσαι και αθλητής με υψηλούς αγωνιστικούς στόχους το τρέξιμο στο βουνό μπορεί να σε βοηθήσει (εάν ενταχθεί σωστά στους προπονητικούς σου κύκλους) στην καλύτερη προετοιμασία σου για περαιτέρω προπόνηση.

Πρόσφατα είχα μια τέτοια εμπειρία ακλουθώντας έναν από τους πρώτους διδάξαντες του είδους (για την Κύπρο) τον κ. Χριστάκη Χριστοφη με την παρέα του σε μιαν πανέμορφη διαδρομή στα βουνά του Μαχαιρά, ώρα 6.00 το πρωί και σημείο εκκίνησης ήταν ο εκδρομικός χώρος μετά τους Καπέδες προς Μαχαιρά για να τρέξουμε 17 χιλιόμετρα.


Στο παρακάτω video πάρτε μια γεύση από το πώς περάσαμε.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα τροπικά δάση


Οι ειδικοί του Τμήματος Παγκόσμιας Οικολογίας στο Ίδρυμα Carnegie, προειδοποιούν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα αν συνεχιστούν οι κλιματικές αλλαγές με τους ίδιους ρυθμούς, κινδευνεύει η χλωρίδα και η πανίδα των τροπικών δασών. Τα τροπικά δάση φιλοξεονούν τα περισσότερα από τα μισά είδη φυτών και ζώων της Γης.

Η νέα μελέτη των επιστημόνων υποστηρίζει ότι μέχρι το 2100 η κλιματική αλλαγή θα ευθύνεται για την αλλαγή της σύνθεσης των δύο τρίτων των τροπικών δασών στη Νότια Αμερική και του 70% των τροπικών δασών στην Αφρική.


Στον Αμαζόνιο οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα μπορεί να φθάσουν στο 80%.
Επίσης, οι επιστήμονες τονίζουν ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, το 18%-45% των φυτών και των ζώων που απαρτίζουν τα οικοσυστήματα των τροπικών δασών, θα παραμείνουν έτσι όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Λήξη της πανδημίας γρίπης Η1Ν1 κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Μετά τον παγκόσμιο πανικό που έσπειραν εντέχνως οργανισμοί, πολυεθνικές και με τη βοήθεια των ΜΜΕ, και μετά που συγκεκριμένες εταιρείες είσπραξαν δισεκατομμύρια από τις μανιακές αγορές συγκεκριμένων σκευασμάτων, από κυβερνήσεις και εκατομμύρια πανικόβλητους ανθρώπους, σήμανε η λήξη του συναγερμού. Ακόμα ένα αισχρό παιχνίδι του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, γράφτηκε στην ιστορία σε βάρος της ανθρωπότητας. Ελπίζουμε η επόμενη "πλεκτάνη" να αργήσει να φανεί...

Ο ιός Η1Ν1, λοιπόν, ολοκλήρωσε τον κύκλο του και η πανδημία έχει πλέον τελειώσει, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, η γενική γραμματέας του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, δήλωσε ότι ο ιός «έχει εν πολλοίς ολοκληρώσει τον κύκλο του» και ο πλανήτης βρίσκεται πλέον στη «μετα-πανδημική φάση».

Πάντως η λήξη του συναγερμού δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει εξαλειφθεί και δεν προκαλεί νέα κρούσματα -το τελευταίο δίμηνο έχουν αναφερθεί ακόμα 200 θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό σχεδόν στους 18.500 νεκρούς σε 214 χώρες από την εμφάνιση του ιού στο Μεξικό την άνοιξη του 2009.
Η απόφαση για υποβάθμιση του επιπέδου συναγερμού στη «μετα-πανδημική φάση» (δύο επίπεδα χαμηλότερα από το ανώτατο επίπεδο 6) ελήφθη έπειτα από τρίωρη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής ειδικών του ΠΟΥ.

Η συνεδρίαση της Τρίτης είχε αναβληθεί για αρκετές εβδομάδες προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία για την πορεία της γρίπης το χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο. Ο ΠΟΥ είχε δεχθεί επικρίσεις ότι βιάστηκε να κηρύξει πανδημία, με αποτέλεσμα να τρομοκρατήσει άδικα τον κόσμο και να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να προμηθευτούν υπερβολικά πολλά εμβόλια.

Ο Οργανισμός επέμεινε πάντως ότι χειρίστηκε σωστά την κρίση, καθώς ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί ή να συνδυαστεί με άλλους ιούς γρίπης και να γίνει έτσι πολύ πιο επικίνδυνος


Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ο καρκίνος εκατέρωθεν της γραμμής


Με ανάδοχο το ΙΝΓΚ και τη συνεργασία ΜΚΟ και από τις δύο κοινότητες, ξεκίνησε έρευνα για τη συλλογή στοιχείων για τα κρούσματα καρκίνου στην Κύπρο και την πιθανή γονιδιακή αιτιολόγησή τους

Μια πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα για την επιδημιολογία του καρκίνου στις δύο κοινότητες της Κύπρου έχει ξεκινήσει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, με τη συμμετοχή και τουρκοκυπριακών φορέων.
Η έρευνα, με τίτλο «Επιδημιολογία του Καρκίνου στη Κύπρο» και ανάδοχο το ΙΝΓΚ, αντλεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης EU-Europeaid, για την στήριξη της κυπριακής κοινωνίας (Cyprus Civil Society), εστιάζοντας στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στόχοι της έρευνας είναι να συμβάλει στην πιο ομαλή πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων καρκινοπαθών και των οικογενειών τους στις παρεχόμενες υπηρεσίες στην ογκολογία και σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την κληρονομικότητα και τη γενετική του καρκίνου, αλλά και να ενημερώσει τις δύο κοινότητες για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην γενετική του καρκίνου και για τις εφαρμογές τους στην διερεύνηση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.


Συνεργασία με ΜΚΟ

Επιπλέον, στόχος είναι να αυξηθεί η επικοινωνία, συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέσω της κοινής αντιμετώπισης της σοβαρής ασθένειας του καρκίνου, αλλά και να ενδυναμωθεί και αναπτυχθεί ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην κυπριακή κοινωνία.
Για τις ανάγκες της έρευνας έχει στηθεί μάλιστα ένα δίκτυο συνεργασίας ανάμεσα στο τμήμα Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου και Μοριακής Παθολογίας του ΙΝΓΚ, τον τουρκοκυπριακό σύνδεσμο για τους καρκινοπαθείς «Help Those With Cancer Association» (HTWCA), το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), καθώς και άλλους σχετικούς οργανισμούς.


Η έρευνα θα έχει διάρκεια 28 μηνών και θα συντονίζεται από τον δρ Κυριάκο Κυριάκου. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος έχει ήδη προγραμματιστεί ένα φάσμα από δραστηριότητες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη στρατολόγηση καρκινοπαθών και υγιών ατόμων, τη διεξαγωγή μελετών τύπου μάρτυρα-ασθενή, καθώς και την οργάνωση κοινών σεμιναρίων. Όπως ανέφερε ο δρ Κυριάκου, ειδικότερα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και έτσι, στόχος του προγράμματος, είναι να ενημερώσει το κοινό για τις υπηρεσίες που προσφέρονται, τόσο σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες ρουτίνας όσο και για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως ο έλεγχος προδιάθεσης για καρκίνο. Συγκεκριμένα, με βάση και την εμπειρία του ΙΝΓΚ στις έρευνες για τον καρκίνο, στόχος είναι για πρώτη φορά να συλλεχθούν στοιχεία και στους δύο πληθυσμούς για την επιδημιολογία του καρκίνου. Η έρευνα θα στηριχθεί αρχικά σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο θα ζητούνται κάποια στοιχεία κοινά και γνωστά, όπως η ηλικία, η διάγνωση, ο τύπος καρκίνου του ασθενή κ.ά., εστιάζοντας στους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, δηλαδή, στον καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες, τον καρκίνο του προστάτη για τους άντρες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που είναι και στα δύο φύλα εξίσου συχνός.

«Με βάση το ερωτηματολόγιο, θα κάνουμε προσωπική συνέντευξη με τον κάθε ένα που θέλει να πάρει μέρος και θα πάρουμε κάποια στοιχεία, για να ερευνήσουμε στη συνέχεια, μέσα από το αρχείο, και να δούμε αν θα εντοπίσουμε κάποιους παράγοντες, οι οποίοι συνδέονται με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης ασθένειας», ανέφερε ο δρ Κυριάκου.


Όπως αναφέρει, έχουν ήδη εντοπιστεί κάποια γονίδια που προδιαθέτουν για καρκίνο, με γνωστότερα τα BRCΑ1 και BRCΑ2 που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, και τα οποία τώρα χρησιμοποιούνται σε μια πιο διαγνωστική βάση. «Εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχουν οικογένειες με ιστορικό καρκίνου, εφόσον το θελήσουν και συγκατατεθούν αυτές οι οικογένειες ή τα άτομα που ανήκουν σ΄ αυτές, μπορούν αν θέλουν να κάνουν και μια γενετική ανάλυση, η οποία διαγιγνώσκει την προδιάθεσή τους, αν έχουν το γονίδιο ή όχι, κάτι που μέχρι τώρα ήταν άγνωστο. Είναι γνωστό ότι μερικοί τύποι καρκίνου εμφανίζονται πιο συχνά σε ορισμένες οικογένειες -περίπου το 10-15% των γυναικών με καρκίνο του μαστού θα αναφέρουν ότι υπήρχε περιστατικό καρκίνου του βαθμού στην οικογένεια, σε συγγενείς α΄ ή β΄ βαθμού», προσθέτει ο δρ Κυριάκου. Αντίστοιχα, αναφέρει, κάποια γονίδια προδιάθεσης έχουν εντοπιστεί και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και είναι εδώ που προσφέρεται πεδίο έρευνας για τους γενετιστές.


Λίγα στοιχεία για τους Τ/Κ

Στόχος της έρευνας είναι να ληφθούν στοιχεία από 1.200 άτομα, 600 από κάθε κοινότητα. Παρόμοια έρευνα έχει γίνει στο παρελθόν από το ΙΝΓΚ μόνο στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και μόνο για τον καρκίνο του μαστού και είναι σ΄ αυτή την εμπειρία που θα στηριχτούν τώρα οι ερευνητές για να εντοπίσουν την προδιάθεση καρκίνου και σε άλλες μορφές του, αλλά και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπου δεν υπάρχουν ανάλογα στοιχεία. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου για το 2009, η αύξηση, κατά 3% των νέων περιστατικών καρκίνου στην Κύπρο οφείλεται και στα κρούσματα μεταξύ Τουρκοκυπρίων, τα οποία το 2009 ήταν 136, έναντι 107 νέων κρουσμάτων το 2008.


(ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ζητείται ΕΠΙΓΟΝΤΩΣ δότης μυελού των οστών

Η Αιμιλία Νικολάου πάσχει από λευχαιμία και ζητά επειγόντως ιστοσυμβατό δότη για μεταμόσχευση μυελού των οστών. Μετά από παράκληση της οικογένειας και κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης, απευθύνουμε έκκληση προς όλο το προσωπικό ηλικίας 18–45 χρόνων που επιθυμεί να είναι δότης όπως μεταβεί στα κατατόπους κέντρα για λήψη δείγματος αίματος. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο 3 λεπτά.

Λευκωσία: Καραϊσκάκειο Ίδρυμα (τηλ. 22772700)
Οδός Σάββα Ροτσίδη 36, Λευκωσία
Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή (08:00 - 16:00)

Λευκωσία: Εξωτερικά Ιατρεία Έγκωμης, Τράπεζα Αίματος (τηλ. 22809048/22809052)
(Παρισσινός, κοντά στα McDonalds Έγκωμης)
'Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή (07:30-19:30), Σάββατο (08:00- 13:00)

Λεμεσός: Τμήμα Αιμοληψίας - Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού (τηλ. 25801292)
Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή (08:00 - 14:00)

Πάφος: Τράπεζα Αίματος - Νοσοκομείο Πάφου (τηλ. 26803100)
'Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή (07:30 - 13:30)

Λάρνακα: Τράπεζα Αίματος - Νοσοκομείο Λάρνακας (τηλ. 24800500)
'Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή (07:30 - 14:00)

Παραλίμνι - Αμμόχωστος: Τράπεζα Αίματος - Νοσοκομείο Παραλιμνίου (τηλ. 23200000) Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή (07:30 - 14:30)

Ενημερώνουμε επίσης όσους επιθυμούν να επιβεβαιώσουν ότι είναι ήδη γραμμένοι στο Αρχείο Δοτών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος ότι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 22772700 δίνοντας τον αριθμό της ταυτότητάς τους.

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Το κόστος της διαχείρισης παλιών ελαστικών θα το επωμισθούν οι καταναλωτές


Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, αποφασίστηκε όπως γίνει αύξηση της τάξεως του ενός ευρώ και δέκα σεντ (1.10) στην τιμή πώλησης των ελαστικών αυτοκινήτων για σκοπούς ανακύκλωσης των παλιών και φθαρμένων ελαστικών που μέχρι σήμερα στοιβάζονταν στα καταστήματα των επιδιορθωτών.

Το τέλος ανακύκλωσης των 1.10 ευρώ άρχισε να χρεώνεται στους καταναλωτές από χθες. Η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής και διαχείρισης άργησε μερικούς μήνες να ξεκινήσει, καθώς, βάσει ευρωπαϊκής Οδηγίας, η Κύπρος ήταν υποχρεωμένη να διαχειρίζεται σωστά και να ανακυκλώνει τα παλιά ελαστικά από τον Ιανουάριο του 2010!


Οι εισαγωγείς ελαστικών καλούνται να πληρώνουν τέλος ανακύκλωσης της τάξεως του ενός ευρώ και δέκα σεντ ανά ελαστικό. Η αύξηση αυτή στην τιμή αγοράς του ελαστικού χρεώνεται στους επιδιορθωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους αύξησαν την τιμή πώλησης του ελαστικού στους καταναλωτές.

Με αυτόν τον τρόπο, θα καλύπτονται τα έξοδα ανακύκλωσης των παλιών ελαστικών. Την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία του συστήματος την έχει ο σύνδεσμος Εισαγωγέων Ελαστικών.

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ενίσχυση της «πράσινης» εργασίας μελετά η Ε.Ε.

Ο Ιαν εργαζόταν μέχρι πέρυσι σε ναυπηγείο στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ το προηγούμενο πόστο του ήταν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όταν έχασε τη δουλειά του, δεν έμεινε για πολύ καιρό άνεργος. Σήμερα, είναι περιζήτητος στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των ανεμογεννητριών, χάρη στις αυξημένες δεξιότητές του στη συγκόλληση, την επιφανειακή επεξεργασία και τον εξοπλισμό.

Είναι ένας από τους εκατομμύρια Ευρωπαίους, που σήμερα, αλλά και στα επόμενα χρόνια -κατόπιν μιας ταχείας επανεκπαίδευσης- βρίσκουν ή θα βρουν απασχόληση σε τομείς της «πράσινης» οικονομίας, των καθαρών τεχνολογιών και υποδομών. Άλλωστε, αυτοί ακριβώς οι τομείς, ως διέξοδος για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, «προικοδοτήθηκαν» με 200 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Οικονομίας.

Σύμφωνα με έρευνα, που διενεργεί σε έξι κοινοτικά κράτη (Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), οι «πράσινες» δεξιότητες θα γίνουν στα επόμενα χρόνια εξίσου σημαντικές για όλες τις θέσεις εργασίας.

Βέβαια, ο βαθμός επανεκπαίδευσης, που θα χρειαστεί ένας εργαζόμενος με εμπειρία, όπως ο Ιαν, για να «περάσει» σε ένα πράσινο επάγγελμα, ενδέχεται να είναι τελικά χαμηλότερος από τον αρχικά αναμενόμενο. Μελέτες περιπτώσεων αποδεικνύουν ότι αν υπάρχει ένα καλό υπόβαθρο γενικών δεξιοτήτων, τότε ο εργαζόμενος μπορεί -με ενίσχυση αυτών και προσθήκη νέων- να φέρει εις πέρας το πλήρες εύρος καθηκόντων ενός πράσινου επαγγέλματος.

«Οι δεξιότητες σε παλιούς τομείς ή ακόμη και σε τομείς που βρίσκονται σε ύφεση, μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες για την πράσινη οικονομία. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι με πείρα στη ναυπηγική και στον κλάδο του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στον τομέα των ανεμογεννητριών», υπογραμμίζει το Cedefop, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Μπορεί η ενωμένη Ευρώπη να έχει αντιληφθεί τί πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα, αλλά, δυστυχώς, ταλανίζεται -σύμφωνα με το Cedefop- από συστημικές αδυναμίες, σε ό,τι αφορά τις δεξιότητες του πληθυσμού της. Οι αδυναμίες αυτές μειώνουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, και κατ' επέκταση την ικανότητα της ΕΕ να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της πράσινης ανάπτυξης.

Έλλειψη μηχανικών στη Γερμανία

Όπως προειδοποιεί το Cedefop στη μελέτη του, που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο 2010, οι ελλείψεις σε διοικητικές και ειδικές δεξιότητες (πχ, σε μηχανικούς, τεχνολόγους, μαθηματικούς), είναι πιο ανησυχητικές από το έλλειμμα σε «νέες» πράσινες ειδικότητες.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, μειώνεται η δημοτικότητα των μαθημάτων «STEM» (δηλαδή τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά) στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Λόγω δημογραφικών τάσεων, ορισμένες χώρες δεν έχουν αρκετούς μηχανικούς για να αντικαταστήσουν αυτούς που συνταξιοδοτούνται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη ατόμων με τις κατάλληλες δεξιότητες για την υλοποίηση έργων υποδομής.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η έλλειψη μηχανικών αποτελεί ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα του περιβαλλοντικού τομέα στη Γερμανία, που μάλιστα επιδεινώνεται λόγω της μείωσης αποφοίτων και εκπαιδευόμενων μηχανικών τα τελευταία χρόνια.

Το «χρυσό κίνητρο» για απόκτηση πτυχίου “STEM”

Αν η ΕΕ θέλει να επιβιβαστεί στο τρένο της πράσινης ανάπτυξης, εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να προσελκύσουν περισσότερους μαθητές και φοιτητές στους κλάδους των θετικών επιστημών, των μαθηματικών και της τεχνολογίας. «Η πράσινη ανάπτυξη απαιτεί περισσότερους μηχανικούς από αυτούς που παράγει σήμερα η Ευρώπη», προειδοποιεί το cedefop.

Εσχάτως, κάτι έχει αρχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, από πλευράς και του ιδιωτικού τομέα. Για παράδειγμα, ο Σύνδεσμος Βρετανικών Βιομηχανιών (Confederation of British Industry) επεξεργάζεται το ενδεχόμενο παροχής «χρυσού κινήτρου» ύψους 1.100 ευρώ σε κάθε φοιτητή, που εγγράφεται σε κύκλο σπουδών για την απόκτηση πτυχίου STEM.

Οι Βρετανοί ηλεκτρολόγοι

Στο μεταξύ, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων πρέπει να είναι ταυτόχρονα οικονομικά προσιτή και αποδοτική. Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι, παρ' ότι οι περισσότεροι ηλεκτρολόγοι επιθυμούσαν να εκπαιδευτούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, δεν το έπρατταν γιατί δεν ήταν διατεθειμένοι να καταβάλουν τα 2.050 ευρώ, που απαιτούνταν για έναν κύκλο μαθημάτων!

Εκπαίδευση …εκπαιδευτών

Επίσης, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση των εκπαιδευτών. Δεν υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτές και καθηγητές με γνώσεις επί των περιβαλλοντικών ζητημάτων, και ικανότητες διδασκαλίας των νέων τεχνικών. Οι ελλείψεις είναι ιδιαιτέρως σοβαρές στον αγροτικό και τον κατασκευαστικό τομέα.

Τα έξι κράτη-μέλη που εξέτασε η μελέτη του Cedefop είχαν συναίσθηση των δυνατοτήτων απασχόλησης που προσφέρει η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, ουδέν εξ αυτών έχει ενσωματώσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων στις περιβαλλοντικές στρατηγικές και τα προγράμματά του.

Το σχέδιο της Γαλλίας και το παράδειγμα προς αποφυγήν της Ισπανίας

Η Γαλλία είναι μάλλον η πλέον ανεπτυγμένη χώρα από αυτή την άποψη, χάρη στο πρόσφατο «σχέδιο κινητοποίησης για πράσινες θέσεις εργασίας». Σύμφωνα με το Cedefop, oι στρατηγικές για τις δεξιότητες ασχολούνται πλέον με τις συστημικές αδυναμίες της αγοράς εργασίας και θα επιφέρουν οφέλη και για τις «πράσινες» θέσεις εργασίας.

Όπως τονίζει το Cedefop, οι εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν ήδη προσφέρει την υποστήριξή τους στην ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για παράδειγμα αιολικής ενέργειας στη Δανία, και στη χρήση τους για την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσω του συντονισμού της απασχόλησης, της βελτίωσης των δεξιοτήτων και των καινοτόμων πολιτικών.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις ανοίγουν το δρόμο στην παροχή ολοκληρωμένων και οργανωμένων στρατηγικών δεξιοτήτων και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών ιδιωτικού-δημοσίου τομέα, που έχουν επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και θα μπορούσαν να θεωρηθούν βέλτιστες πρακτικές.

Ωστόσο, οι εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις πρέπει να έχουν κατά νου τις πιθανές συνέπειες από την απόσυρση της υποστήριξής τους, όπως συνέβη με την πρόσφατη κατάρρευση του κλάδου της φωτοβολταϊκής ενέργειας, στην Ισπανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

«Ανάγκη για κατασκευή μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων νερού»


Την ανάγκη οι Δήμοι να προχωρήσουν σε κατασκευή μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων νερού ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν τους δημότες τους για τουλάχιστον 24 ώρες, σε περίπτωση που υπάρξει τεχνικό πρόβλημα είτε λόγω διακοπής στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είτε λόγω βλάβης σε έργο αφαλάτωσης ή σε ένα αγωγό παροχής νερού, επεσήμανε ο Πρώτος Λειτουργός Υδάτων του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) Ανδρέας Μανώλη.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε χθες με τη μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας και τη διακοπή στην παροχή νερού στους Δήμους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, ο κ. Μανώλη είπε ότι η μόνη λύση για απρόσκοπτη παροχή νερού είναι η διατήρηση μεγάλων αποθηκευτικών χώρων από τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας για να καλύψουν τη ζήτηση για τις ώρες που θα χρειαστούν μέχρι να διορθωθεί τυχόν βλάβη.
«Δεν μπορεί, όποια μέτρα και να ληφθούν, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια διακοπή στο δίκτυο της ΑΗΚ ή μια βλάβη στο έργο αφαλάτωσης ή μια βλάβη σε ένα αγωγό», τόνισε.

Ο κ. Μανώλη είπε ότι η διεθνής πρακτική για πλήρη εξασφάλιση είναι να διατηρείς αποθηκευτικούς χώρους για κάλυψη της ζήτησης μέχρι 48 ώρες και για ελάχιστη εξασφάλιση μέχρι 24 ώρες, προσθέτοντας ότι το ΤΑΥ «έχει υποδείξει επανειλημμένα στους Δήμους ότι θα πρέπει να κατασκευάσουν μεγαλύτερες δεξαμενές». Πρόσθεσε πως οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου διαθέτουν μικρές δεξαμενές, οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν, χωρίς να υπάρχει προς αυτές ροή νερού, μόνο για 6 και για 4 ώρες αντίστοιχα.

Αναφερόμενος στα γεγονότα, ο κ. Μανώλη είπε ότι στις 01:30 λειτουργός του Τμήματος που ήταν σε επιφυλακή πήρε μήνυμα από την Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας ότι διακόπηκε η λειτουργία της, λόγω μείωσης της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία στην περιοχή.
Ανέφερε ότι το ΤΑΥ προέβη σε άμεσες ενέργειες και ενίσχυσε την τροφοδοσία της περιοχής με συμπληρωματικές ποσότητες από τον αγωγό Τερσεφάνου - Λευκωσίας και πρόσθεσε ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης οι δεξαμενές των Δήμων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου άδειασαν εντός ολίγων ωρών με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή νερού προς το δίκτυο ύδρευσης. Ο κ. Μανώλη είπε ότι γύρω στις 08:00 η Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας επαναλειτούργησε με μειωμένη παραγωγή γύρω στο 50%, λόγω της μειωμένης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τα προβλήματα που υπήρχαν στο δίκτυο της ΑΗΚ, προσθέτοντας ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε στις 15:00 και η Μονάδα Αφαλάτωσης της Δεκέλειας άρχισε να λειτουργεί στο 100%.

Απαντώντας σε ερώτηση για ύπαρξη εφεδρικής γεννήτριας από το ΤΑΥ, όταν υπάρξει διακοπή στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ, ο κ. Μανώλη είπε ότι αυτή η γεννήτρια θα είναι ένα τεράστιο έργο, με υψηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης, αφού θα πρέπει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 10 μέγαβατ, προσθέτοντας ότι αυτό το έργο «θα αύξανε και το κόστος του αφαλατωμένου νερού που αγοράζουμε».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Unesco: νέα μνημεία στη λίστα της


Νέα μνημεία συγκαταλέγονται στη λίστα της Unesco, μετά από σχετική απόφαση στο πλαίσιο της 34ης συνόδου στη Βραζιλία. Έξι τοποθεσίες που βρίσκονται στη Βραζιλία, την Κίνα, το Μεξικό, τη γαλλική νήσο Ρεουνιόν και οι νήσοι Κιριμπάτι, συγκαταλέγονται στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Οι εν λόγω τοποθεσίες προστίθενται στις άλλες 17 ήδη επιλεγείσες, ενώ συνολικά άλλες 39 είναι υποψήφιες, γεγονός που θα ανεβάσει σε 910 τον αριθμό των τοποθεσιών σε όλο τον κόσμο, που ήδη αποτελούν Παγκόσμια Κληρονομιά από την επιτροπή, της οποίας η σύνοδος ολοκληρώνεται αύριο.


Στη Βραζιλία, η πλατεία Σάο Φρανσίσκο στην πόλη Σάο Κριστοβάο, επελέγη ως Πολιτιστικό Μνημείο για το σύνολο της αρχιτεκτονικής της μορφής, που ανάγεται στον 18ο και 19ο αιώνα.
Στην νότιο Κίνα η τοποθεσία της Ντανζιά, επελέγη για τον ρόλο της στην διατήρηση των υπο-τροπικών δασών, καθώς και για την χλωρίδα και πανίδα της, η οποία περιλαμβάνει 400 σπάνια, ή απειλούμενα, είδη.
Η διαδρομή του Καμίνο Ρεάλ ντε Τιέρα Αδέντρο-παλιά οδός του ασημιού ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, αναδείχθηκε σε Παγκόσμιο Μνημείο, καθώς και μία τοποθεσία προϊστορικών σπηλαίων στην Οαχάκα.
Η γαλλική νήσος Ρεουνιόν , γαλλική κτήση στον Ινδικό Ωκεανό, εντάσσεται στην παγκόσμια κληρονομιά χάρις στο Εθνικό Πάρκο του τροπικού δάσους της. Οι νήσοι Κιριμπάτι στον νότιο Ειρηνικό τιμήθηκαν από την Unesco, για την προστατευόμενη θαλάσσια ζώνη της, μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο.

Επίσης, στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς εγγράφηκαν ένα αυστριακό κάστρο, ένα μοναστήρι στη Ρουμανία, και οι νωπογραφίες σε παλαιολιθικά σπήλαια στην Ισπανία.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: ΠΟΛΗ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ….

Της Φωτεινής Φωτίου*

Μνήμες πικρές. Πριν 36 χρόνια στις 14 Αυγούστου, ο τούρκος κατακτητής εισέβαλε κατά την δεύτερη εισβολή στην Αμμόχωστο. Χάθηκε η πόλη με την χρυσή αμμουδιά. Η πόλη στην οποία χιλιάδες ελληνοκύπριοι μεγάλωσαν, μορφώθηκαν και αγωνίζονταν με κάθε είδους επάγγελμα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όσο πιο καλά γινόταν. Ζούσαν όλοι ξέγνοιαστοι. Κανείς δεν πίστευε ότι όλες οι περιουσίες τους μπορούσαν να χαθούν ξαφνικά σε μια μόνο στιγμή μπροστά στα μάτια τους. Ο εισβολέας όμως δεν είχε όρια. Δεν ένιωσε οίκτο για την όμορφη Αμμόχωστο και σκοπός του ήταν να κατακτήσει όσο πιο πολλές περιοχές της Κύπρου μπορούσε.
Κάθε χρόνο την ημέρα της εισβολής ξυπνούν πικρές θύμησες.

Στις 14 Αυγούστου πρωί-πρωί οι σειρήνες ήχησαν και τα ραδιόφωνα ανακοίνωναν ότι έπεσε η ‘πόλη της Αμμοχώστου’ . Οι στρατιώτες πολεμούσαν γενναία αλλά ο εχθρός ήταν πολύ δυνατός. ¨Ένας αγώνας άνισος. Γυναικόπαιδα, και ηλικιωμένοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους άρον-άρον και έτρεχαν άλλοι ξυπόλυτοι και άλλοι με σανδάλια για να γλυτώσουν. Οι περισσότεροι πήγαν στα περιβόλια στην Δερύνεια και στο Παραλίμνι. Είχαν στηθεί καταυλισμοί με αντίσκηνα από τα Ηνωμένα ¨Έθνη.

Όλα αυτά μου τα διηγούνται με βουρκωμένα μάτια αυτές τις μέρες η μητέρα και η γιαγιά μου. Για εμένα όλα μοιάζουν σαν ένα ψέμα. Νοιώθω ότι είναι ένας εφιάλτης αυτή η εισβολή. Με πνίγει το άδικο και νιώθω οργή που δεν μπορώ να επισκεφθώ ελεύθερη το πατρικό σπίτι της μητέρας μου.
Αλλιώς φανταζόμουν την Αμμόχωστο και αλλιώς την βρήκα τώρα που με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων βρήκα την ευκαιρία να πάω.

Οι περιοχές ‘Νέα Σμύρνη’ και το Κάτω Βαρώσι είναι πλέον αγνώριστα και για τους ίδιους τους πρόσφυγες της Αμμοχώστου. Η πόλη φάντασμα…. Το νέο τους νοσοκομείο.. Το εγκαταλειμμένο τρενάκι εκεί στα δικαστήρια. Ραγδαία είναι η οικιστική ανάπτυξη. Παντού μιναρέδες πανύψηλοι. Παντού σημαίες τούρκικες να κυματίζουν χωρίς να μπορεί κανένας να αντιδράσει. Τεράστια τούρκικα αγάλματα στους κυκλικούς κόμβους στην είσοδο της Αμμοχώστου μπαίνοντας από το Πέργαμος.

Τίποτα δεν θυμίζει ελληνισμό. Τίποτα δεν θυμίζει χριστιανισμό.
Δεν πρέπει όμως να ψηλώσουμε τα χέρια πάνω και να πάψουμε να προσπαθούμε.
‘Χώμα που περπάτησα, γη που νοσταλγώ’…. Με αυτή την φράση στα χείλη τους οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους ελπίζουν εδώ και 36 ολόκληρα χρόνια στη δίκαιη λύση του κυπριακού… Ελπίζουμε.. ελπίζουμε…ελπίζουμε. Έως πότε θα αντέξουμε; Mόνο ο Θεός ξέρει. Εύχομαι μια μέρα να δικαιωθούμε.

*Εκπαιδευτικός.
(Πρόσφυγας από Αμμόχωστο και ‘Εξω-Μετόχι Λευκωσίας).

Κατασκήνωση της ΕΝΟΡΑΣΗΣ

Μεταξύ 3 και 8 Αυγούστου η ΕΝΟΡΑΣΗ σε κατασκήνωση στον όμορφο Ευκαλυπτώνα Πόλεως Χρυσοχούς.
Κοπιάστε όποιες μέρες σας βολεύει.
Θα βοηθήσουμε όσους μπορέσουμε με σχετικό εξοπλισμό.

Τηλεφωνήστε μας για όποια πληροφορία (Γαστών τηλ. 99.568.223).

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Διαταράσσεται η διατροφική αλυσίδα στις θάλασσες


Το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν, το σύνολο των απειράριθμων μικροσκοπικών οργανισμών που «καταβροχθίζουν» αέρια του θερμοκηπίου και τρέφουν κάθε ζωντανό πλάσμα των ωκεανών, μειώνεται εδώ και ένα αιώνα με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 1%. Αυτό διαπίστωσε για πρώτη φορά μια καναδική επιστημονική μελέτη που προειδοποιεί ότι αν αυτή η ανησυχητική τάση συνεχιστεί, θα αποδιοργανώσει τις αλυσίδες τροφής στις θάλασσες του πλανήτη (μειώνοντας κι άλλο τα ψάρια που αλιεύονται για ανθρώπινη κατανάλωση), ενώ παράλληλα θα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα, που κράτησε τρία χρόνια, υπολογίζει ότι μόνο μετά το 1950 έχει χαθεί περίπου το 40% του φυτοπλαγκτού.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από δορυφορικές εικόνες ότι το φυτοπλαγκτόν στα ανώτερα στρώματα των θαλασσών μειώνεται εδώ και 30 χρόνια, με συνέπεια την μείωση της συγκέντρωσης χλωροφύλλης, της πράσινης ουσίας η οποία βοηθά το φυτοπλαγκτόν να φωτοσυνθέτει, δηλαδή να απορροφά διοξείδιο και να απελευθερώνει οξυγόνο (περίπου το μισό αυτού που αναπνέουμε).


Όμως η νέα έρευνα, υπό τον καθηγητή Ντάνιελ Μπόις του Πανεπιστημίου Νταλουζί του Χάλιφαξ, μελετώντας παλαιά ναυτιλιακά αρχεία που φθάνουν μέχρι το 1900 και κατέγραφαν τη διαφάνεια των νερών (σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα φυτοπλαγκτού στο νερό), έρχεται να διαπιστώσει ότι η τάση μείωσης του φυτοπλαγκτού έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα σε όλο σχεδόν τον πλανήτη. Εξαίρεση αποτελούν μόνο μερικές παράκτιες ζώνες, όπου το φυτοπλαγκτόν έχει αυξηθεί, καθώς εκεί χύνονται τα χημικά υπολείμματα από τα γεωργικά λιπάσματα, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού.


Οι απώλειες φαίνεται να είναι μεγαλύτερες σε εκείνες τις περιοχές των ωκεανών (πολικές και τροπικές), που θερμαίνονται περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής ή άλλων αιτιών. Σύμφωνα με τον Μπόις, επειδή το φυτοπλαγκτόν αποτελεί βασική τροφή για τα υπόλοιπα πλάσματα των θαλασσών (είτε για το εξίσου μικροσκοπικό ζωοπλαγκτόν, είτε για τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά και τα ψάρια), οι πληθυσμοί των τελευταίων επίσης θα μειώνονται όλο και περισσότερο, καθώς χάνουν τη βασική πηγή διατροφής τους.
Από την άλλη, η μείωση του φυτοπλαγκτού επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή.

Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 40% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν οι
ανθρώπινες δραστηριότητες. Το φυτοπλαγκτόν, με τη σειρά του, μετατρέπει αυτό το διοξείδιο σε οξυγόνο ή πεθαίνει και θάβεται στους βυθούς μαζί με το διοξείδιο. Καθώς όμως το φυτοπλαγκτόν εξαφανίζεται σταδιακά, οι ωκεανοί χάνουν σιγά σιγά την ικανότητά τους να απορροφούν διοξείδιο, το οποίο αναγκαστικά παραμένει στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας όλο και περισσότερο την επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη. Αυτό, στη συνέχεια, οδηγεί σε μεγαλύτερες απώλειες φυτοπλαγκτού και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, η διαχρονική μείωση του φυτοπλαγκτού μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως η εκρηκτική αύξηση της αλιείας ανοικτών θαλασσών, η οποία καθώς αποψιλώνει τις θάλασσες από τα ψάρια με επιταχυνόμενο ρυθμό, επιτρέπει την ταχύτερη αύξηση του ζωοπλαγκτού (το οποίο τρώνε τα ψάρια), κάτι που στη συνέχεια οδηγεί σε μείωση του φυτοπλαγκτού, αφού το τελευταίο αποτελεί βασική τροφή του ζωοπλαγκτού.