Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ας βοηθήσουμε ένα συνάνθρωπο μας...

Όποιος μπορεί και έχει κάτι να δώσει...


Νεαρή ορφανή φοιτήτρια η οποία μέχρι πρόσφατα ζούσε στην Στέγη Νεανίδων και τώρα θα μεταφερθεί σε δικό της σπίτι το οποίο θα της ενοικιάζει το Γραφείο Ευημερίας, ζητά:


Τραπέζι και καρέκλες κουζίνας
Κομοδίνο
Σαλονάκι
Πλυντήριο
και ότι άλλο χρήσιμο για το στήσιμο ενός νέου σπιτιού.


Για πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας κα. Χριστοφή στο τηλ. 22 80 46 77

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Tα ζώα διαγωνίζονται για ενίσχυση φιλοζωικού σωματείου!

Η 4η Οκτωμβρίου είναι η ημέρα των ζώων. Το Κίνημα Κοινωνικής οικολογίας υποστηρίζει όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις και όλους τους εθελοντές συμπολίτες μας, που ακούραστα υποστηρίζουν τα ζώα με κάθε τρόπο. Το πρόβλημα μη ορθολογιστικής διαχείρισης των ζώων στην Κύπρο είναι μεγάλο και πολύπλευρο.


Η νομοθεσία δεν τηρείται και δεν εφαρμόζεται. Ως αποτέλεσμα χιλιάδες ζωάκια κάθε χρόνο (ως επί το πλείστο γατάκια και σκυλάκια) καταλήγουν πληγωμένα ή /και αδέσποτα στους δρόμους. Το κίνημα υποστηρίζει την οποιαδήποτε εκδήλωση διεξάγεται από οργανωμένα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις. Συνεπώς σας καλούμε να συμμετάσχετε ενεργά στο Διαγωνισμό / Καλλιστεία σκύλων τα οποία διοργανώνονται από τον σύνδεσμο Pets2Adopt στις 3 Οκτωμβρίου 2010. Το Pets2Adopt είναι ένας σύνδεσμος, ιδιωτικής προτωβουλίας, ο οποίος περιθάλπει χτυπημένα και κακοποιημένα ζώα (επί το πλείστον σκυλάκια και γατάκια), προβαίνει σε στειρώσεις για ρύθμιση του πληθυσμού τους, διεξάγει προγράμματα ταισμού αδέσποτων ζώων κ.λ.π. Παρακαλούμε όλα τα μέλη μας και τις οικογένειές τους όπως διαβάσουν το μήνυμα / πρόσκληση που ακολουθεί και όπως υποστηρίξουμε όλοι ενεργά την εκδήλωση.


Ο φιλοζωικός σύνδεσμος Pets2Adopt, επιθυμεί να σας προσκαλέσει σε μια μέρα χαράς και ψυχαγωγίας τόσο των παιδιών σας καθώς και των τετράποδων φίλων σας.


Διεξάγονται καλλιστεία σκύλων (καθαρόαιμων και μη) στις 3 Οκτωμβρίου 2010, στο χώρο του Metro Supermarket στο Στρόβολο / Λευκωσία, με αφορμή και την παγκόσμια μέρα των ζώων στις 4 Οκτωμβρίου !!
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν μέσο του Pets2Adopt για την περίθαλψη και ευημερία αδέσποτων ζώων. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο καταφύγιο αδέσποτων Αραδίππου.
Πάρτε τα παιδιά σας ή/και τους τετράποδους φίλους σας και ελάτε να διασκεδάσουμε. Θα υπάρχουν πλούσια δώρα για τους νικητές της κάθε κατηγορίας !!
Εαν πάλιν δεν έχετε σκύλο, πάλι θα περάσετε πολύ όμορφα με το να έρθετε στην εκδήλωση να ψυχαγωγηθείτε και εαν επιθυμείτε να κάνετε μια μικρή εισφορά (ότι μπορεί και επιθυμεί ο καθένας).


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010


Για να συμμετέχετε στα καλλιστεία (δηλαδή ο σκύλος σας να συμμετέχει) πρέπει να κάνετε τα εξής -
(1) Εκτυπώστε την φόρμα συμμετοχής από τον ακόλουθο σύνδεσμο
http://www.metro.com.cy/LinkClick.aspx?fileticket=R4KY4TqykH4%3d&tabid=89&language=en-US


(μιά φόρμα για καθε συμμετοχή - δηλαδή για κάθε σκύλο).


(2) Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και τα στοιχεία του τετράποδου φίλου σας.

(3) Συμπληρώστε σε ποιές κατηγορίες επιθυμείτε να διαγωνιστεί ο σκύλος σας. Το κόστος εγγραφής και συμμετοχής και για μία κατηγορία είναι ΕΥΡ 15. Με τα ΕΥΡ 15 δίνεται και μια κατηγορία δωρεάν η οποία είναι "ο δημοφιλέστερος των κριτών" (Judges favorite)

(4) Για κάθε επιπλέον κατηγορία στην οποία επιθειμείτε να συμμετέχετε πέραν από τις προηγούμενες δύο το κόστος είναι ΕΥΡ 10 επιπλέον, για κάθε συμμετοχή.


(5) Υπολογίστε το πόσόν (δηλαδή ΕΥΡ 15 ή ΕΥΡ 25 ή ΕΥΡ 35 κ.λ.π.) και παραδώστε την φόρμα συμμετοχής με τα λεφτά σας μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου στο Metro Supermarket. 

Κάντε κλικ στη πιο κάτω αίτηση συμμετοχής

H 4η Οκτωβρίου είναι η μέρα των ζώων

Βοηθήστε τα καταφύγια να τα «ταΐσουν» συμμετέχοντας στην εκστρατεία της Pedigree και της Οργάνωσης Φωνή για τα ζώα της Κύπρου


Η 4η Οκτωβρίου είναι η ημέρα των ζώων. Το Κίνημα Κοινωνικής οικολογίας υποστηρίζει όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις και όλους τους εθελοντές συμπολίτες μας, που ακούραστα υποστηρίζουν τα ζώα με κάθε τρόπο. Το πρόβλημα μη ορθολογιστικής διαχείρισης των ζώων στην Κύπρο είναι μεγάλο και πολύπλευρο. Η νομοθεσία δεν τηρείται και δεν εφαρμόζεται. Ως αποτέλεσμα χιλιάδες ζωάκια κάθε χρόνο (ως επί το πλείστον γατάκια και σκυλάκια) καταλήγουν πληγωμένα ή /και αδέσποτα στους δρόμους. Το κίνημα υποστηρίζει την οποιαδήποτε εκδήλωση ή άλλη κίνηση εθελοντισμού η οποία διεξάγεται από οργανωμένα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις και σκοπό έχει να υποστηρίξει παντώς είδους προσπάθειες στήριξης των ζώων συντροφίας τα οποία έχουν υποστεί εγκατάλειψη ή/και βία από ασυνείδητους συμπολίτες μας.


Η Εταιρεία διανομής ζωοτροφών Pedigree & Whiskas, υποστηρίζοντας επίσης τις προσπάθειες αυτές δωρίζει 10 σεντς από τα κέρδη της στα καταφύγια ζώων της Κύπρου για κάθε αγορά προϊόντων Pedigree & Whiskas μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου – 4ης Οκτωβρίου 2010.


Καλούμε όλους τους φιλόζωους υποστηρικτές του Κινήματός μας και καλούμε κατ’επέκταση όλους τους φιλόζωους και συνειδητοποιημένους συμπολίτες μας, να αγοράζουν τροφές Pedigree & Whiskas, έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό να ενισχυθούν τα καταφύγια αδέσποτων της Κύπρου μας , που δυστυχώς δεν φημίζεται στα Ευρωπαϊκά στρώματα για την φιλοζωία της.


Επίσης καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, να συνεισφέρουν ενεργά βάζοντας τροφές (οποιασδήποτε μάρκας) στα ειδικά καλάθια τα οποία είναι τοποθετημένα για το σκοπό αυτό σε διάφορες υπεραγορές. Ότι μπορεί ο καθένας με λίγες ή μικρές ποσότητες ζωοτροφών μπορεί να συμβάλει . Η συμβολή του κάθε ενός από εμάς θα βοηθήσει τους ακούραστους εθελοντές των καταφυγίων μας να ταΐσουν όλα αυτά τα αδέσποτα ζωάκια που και αυτά περιμένουν μια ζεστή φωλίτσα. Τα καλάθια συλλογής τροφής είναι τοποθετημένα στις διάφορες υπεραγορές εκ μέρους της οργάνωσης Φωνή για τα ζώα της Κύπρου, η οποία αποτελεί την Φωνή και συνένωση των μεγάλων καταφυγίων της Κύπρου, των οποίων τα καθημερινά έξοδα σίτισης και συντήρησης των αδέσποτων ζώων που φιλοξενούν είναι υπέρογκα. Βοηθήστε και εσείς τοποθετώντας ένα σακουλάκι ξηρή τροφή στα δοχεία συλλογής, γιατί και η δική σας συμβολή μπορεί να διατηρήσει στη ζωή ένα αδέσποτο σκυλάκι ή γατάκι. Τα καλάθια συλλογής μοιάζουν ως εξής -


Τα καλάθια συλλογής τροφών της οργάνωσης Φωνή για τα ζώα της Κύπρου βρίσκονται στα ακόλουθα σημεία / υπεραγορές –


Carrefour Supermarkets
1. The Mall of Cyprus (ΛΕΥΚΩΣΙΑ)
2. Carrefou Εγκωμης (ΛΕΥΚΩΣΙΑ)
3. Columbia (ΛΕΜΕΣΟΣ)
4. Carrefour Λιμάνη (ΛΕΜΕΣΟΣ)
5. Carrefour (ΒΟΛΟΣ)
6. Carrefour (ΛΑΡΝΑΚΑ)
7. Carrefour (ΑΜ/ΣΤΟΥ)
8. Carrefour (ΠΑΦΟΣ)


Alfa Mega Supermarkets
1. Alfa Mega ΈΓΚΩΜΗΣ
2. Alfa Mega ΑΚΡΟΠΟΛΗ
3. Alfa Mega ΛΑΡΝΑΚΑ
4. Alfa Mega ΛΕΜΕΣΟΣ


ΆΛΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
1. Xenis Supermarket- ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ
2. Athienitis Supermarket ΛΕΥΚΩΣΙΑ
3. Ermes (ΕΠΙΣΚΟΠΗ – ΛΕΜΕΣΟΣ)
4. E&S (ΛΕΜΕΣΟΣ)
5. Metro (ΛΕΥΚΩΣΙΑ)
6. Metro (ΛΑΡΝΑΚΑ)


Με αφορμή την παγκόσμια μέρα των ζώων στις 4 Οκτωμβρίου, το Κίνημα καλεί όλους εσάς να στηρίξετε τις προσπάθειες των ακούραστων εθελοντών των καταφυγίων και πριν σκεφτείτε να αγοράσετε ένα ζωάκι (σκυλάκι ή γατάκι) να επισκέπτεστε πάντα το τοπικό σας καταφύγιο. Μπορεί ο πραγματικός πιστός σας φίλος να σας περιμένει εκεί σε μια γωνία και όχι σε κάποιο pet shop που σκοπό έχει να ενισχύσει τα κέρδη κάποιου επιχειρηματία.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο: Κοινή απάντηση της ΕΕ για το μέλλον


Τα νοικοκυριά δε θα πρέπει να μένουν χωρίς αέριο λόγω κάποιας κρίσης στο σύστημα εφοδιασμού και θα πρέπει να γίνεται καλύτερη διαχείριση αυτών των κρίσεων. Αυτό προβλέπεται στη νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε την Τρίτη από το ΕΚ και η οποία προβλέπει επίσης βελτιωμένες διαδικασίες πανευρωπαϊκής συνεργασίας και βελτιωμένο σχεδιασμό διασύνδεσης.


Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο θα μειώσουν την τρωτότητα της ΕΕ στις μελλοντικές διαταραχές εφοδιασμού και θα προωθήσουν την ανάπτυξη υποδομών τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι μηχανισμοί της αγοράς παραμένουν στην πρώτη γραμμή, αλλά κατά τη διάρκεια κρίσεων, τα νοικοκυριά θα είναι τα πρώτα που θα προστατευθούν.


Τα κράτη μέλη θα πρέπει να σχεδιάσουν, εντός δύο ετών, σχέδια πρόληψης και η Επιτροπή θα έχει αυξημένο ρόλο σε ότι αφορά το συντονισμό των ενεργειών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και σε ότι αφορά την εξασφάλιση ότι τα εθνικά σχέδια δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού των άλλων κρατών μελών κατά τη διάρκεια μίας κρίσης.


Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Alejo Vidal Quadras (ΕΛΚ), εισηγητής της παρούσας έκθεσης, τόνισε κατά τη διάρκεια της τελικής συζήτησης την Τρίτη το πρωί ότι ο κανονισμός αποτελεί "δυναμικό εργαλείο" για τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού με αέριο και "ορόσημο για το ζήτημα αυτό στην ΕΕ", προσθέτοντας ότι "εάν εφαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα προς στους προμηθευτές μας ότι η Ευρώπη παρουσιάζεται ενωμένη κατά τη διάρκεια των κρίσεων".


Κατά την παρέμβασή του ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Günther Oettinger, χαιρέτησε το τέλος της νομοθετικής διαδικασίας και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή έχει διαθέσει 1,4 δις ευρώ για έργα υποδομής, όπως οι αντίστροφες ροές. Η εφαρμογή των κανόνων θα εξεταστεί μέσα στα επόμενα δύο με τρία έτη.


Εγγυημένη θέρμανση
Τα νοικοκυριά δε θα πρέπει να μένουν χωρίς αέριο, ακόμα και σε περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, κατά τη διάρκεια επταήμερης περιόδου ακραίων τιμών ή σε περιπτώσεις τριάντα ημερών εξαιρετικά υψηλής ζήτησης κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων ημερών του χειμώνα. Ακόμα και αν υπάρξει διαταραχή στην υποδομή εφοδιασμού για έναν ολόκληρο μήνα ενός μέσου χειμώνα, θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο κανονικός εφοδιασμός των νοικοκυριών με αέριο.


Προληπτικά μέτρα
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν επίσης, ότι ακόμα και σε περίπτωση διαταραχής της μεγαλύτερης υποδομής εφοδιασμού με αέριο ή μέρους του δικτύου, το υπόλοιπο δίκτυο θα έχει την ικανότητα να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα αερίου για να ικανοποιήσει τη συνολική ημερήσια ζήτηση φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια μίας ημέρας με ''εξαιρετικά υψηλή ζήτηση" (η οποία, στατιστικά, συμβαίνει μία φορά κάθε είκοσι έτη).


Οι εθνικές αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα έτη προκειμένου να συμμορφωθούν με αυτό το πρότυπο παροχής αερίου, αλλά οι νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις που απαιτούνται θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή ήδη μέσα σε τρία έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.


Αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης
Εάν παρόλα τα προληπτικά μετρά, παρουσιαστεί έκτακτη ανάγκη λόγω σοβαρής διαταραχής ή εξαιρετικά υψηλής ζήτησης, τότε το κράτος μέλος μπορεί να θέσει σε ισχύ ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.


Τα τρία βασικά επίπεδα κρίσης είναι το επίπεδο "έγκαιρης προειδοποίησης", το επίπεδο "επιφυλακής" και το επίπεδο "έκτακτης ανάγκης". Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης τα σχέδια αντιμετώπισης θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη διατήρηση της διασυνοριακής πρόσβασης στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και την ομαλή διασυνοριακή ροή φυσικού αερίου.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για την κήρυξη "έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ" ή έκτακτης ανάγκης σε περιφερειακό επίπεδο, εφόσον της ζητηθεί από δύο τουλάχιστον κράτη μέλη τα οποία έχουν κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κατά τη διάρκεια μίας κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ η Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση της ομαλής ανταλλαγής πληροφοριών, της συνέπειας των ενεργειών σε επίπεδο κρατών μελών, και του συντονισμού των ενεργειών με τρίτες χώρες.


Εξαιρέσεις
Ο κανονισμός δε θα έχει εφαρμογή στη Μάλτα και στην Κύπρο για όσο διάστημα οι χώρες αυτές δε διαθέτουν σύστημα εφοδιασμού με αέριο στα εδάφη τους.


Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση ψηφίσματος με 601 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 23 αποχές.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

«Αδέσποτο» το καταφύγιο ζώων

Προς επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για αγορά υπηρεσιών και διαχείρισης του καταφυγίου ζώων στην Κοκκινοτριμιθιά οδεύουν οι δήμοι της μείζονος Λευκωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το ενδιαφέρον από φιλοζωικές οργανώσεις και εταιρείες για τη διαχείριση του καταφυγίου ήταν πενιχρό.


Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον για να αναλάβει τη διαχείριση του καταφυγίου εξέφρασε μόνο μία εταιρεία. Ωστόσο, ο διαγωνισμός δεν θα κατακυρωθεί στην εν λόγω προσφοροδότρια εταιρεία, αφού το Συμβούλιο Προσφορών, έπειτα από αξιολόγηση, έκρινε πως δεν πληρούσε τους όρους που είχαν τεθεί για να αναλάβει τη διαχείριση του καταφυγίου.


Έτσι, με βάση τα δεδομένα, οι δήμοι της μείζονος Λευκωσίας, που από κοινού προχώρησαν στην αγορά του καταφυγίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσουν πιθανόν στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.


(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - "Πολίτης")

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ζητείται ΕΠΙΓΟΝΤΩΣ δότης μυελού των οστών

Λογιστής του Πανεπιστημίου Κύπρου, 35 ετών, πάσχει από λευχαιμία και ζητά επειγόντως δότη μυελού των οστών ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η μεταμόσχευση  και να σωθεί η ζωή του. Θεωρώντας δεδομένη την ευαισθησία σας σε τέτοια θέματα παρακαλούμε θερμά όπως αφιερώσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για να δώσετε δείγμα αίματος για επεξεργασία από το Καραϊσκάκιο Ίδρυμα. Δότες μπορούν να γίνουν όσοι έχουν ηλικία μεταξύ 18 και 45 ετών, και δίδοντας δείγμα από το αίμα καταχωρείστε στο αρχείο του Καραϊσκάκιου Ιδρύματος και μπορείτε να βοηθήσετε στο μέλλον και άλλους συνανθρώπους μας που δυστυχώς θα το έχουν ανάγκη. Όσοι από σας έχουν ήδη στο παρελθόν δώσει αίμα για το Καραϊσκάκιο δεν χρειάζεται να δώσουν εκ νέου καθώς είναι καταχωρημένοι.
 
Λευκωσία:
Καραισκάκιο ίδρυμα (τηλ 22-772700) (οδό Σάββα Ροτσίδη 36 Λευκωσία) - 'Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα -  Παρασκευή (08:00 - 16:00)
& Τράπεζα Αίματος Λευκωσίας (τηλ 22-809048, 22-809052) (Παρισσινός κόντα στο McDonald's Έγκωμης) - Ώρες Λειτουργίας: Δευ τέρα - Παρασκεύη (07:30 - 19:30) και Σάββατο (08:00 - 13:00)

Λεμεσός:
Τμήμα Αιμοληψίας - Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού (τηλ 25-801292) - 'Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή (08:00 - 14:00)

Πάφος: Τράπεζα
Αίματος - Νοσοκομείο Πάφου (τηλ 26-803100) - 'Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή (07:30 - 13:30)

Λάρνακα:
Τράπεζα Αίματος - Νοσοκομείο Λάρνακος (τηλ 24-800500) - 'Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή (07:30 - 14:00)

Παραλίμνι - Αμμόχωστος:
Τράπεζα Αίματος - Νοσοκομείο Παραλίμνι (τηλ 23-200000) - Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή (07:30 - 14:30)

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Επεισόδια στην Ορμήδεια για τα σκύβαλα


Ένταση, επεισόδια και καυγάδες προκάλεσαν την Τρίτη βράδυ στην παγκοινοτική συγκέντρωση του κοινοτικού συμβουλίου Ορμήδειας, τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας που αντιδρά στην δημιουργία του Διαμετακομιστικού Σταθμού Σκυβάλων που θα ανεγερθεί στην περιοχή τους, με αποτέλεσμα ο προεδρεύων της συγκέντρωσης να την διακόψει ύστερα από μία ώρα από την έναρξή της.


Η διακοπή της συγκέντρωσης έγινε όταν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών άρχισε να ενημερώνει τον κόσμο με διαφάνειες και επεξήγηση των λεπτομερειών του έργου και ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των μελών της ομάδας πρωτοβουλίας, οι οποίοι από νωρίς κατέλαβαν όλες τις καρέκλες και με φωνές και διαμαρτυρίες άρχισαν να δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στους παρευρισκόμενους.


Οι αντιδρώντες διέκοπταν συνεχώς τον εκπρόσωπο του Υπουργείου δημιουργώντας ένταση, διαφωνίες μέχρι και διαπληκτισμούς μεταξύ των κατοίκων της Ορμήδειας, ενώ παρόμοια συμπεριφορά επεδείχθη και έναντι του κοινοτάρχη Ορμήδειας, Παναγιώτη Πουή, του προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων, Σπύρου Ελενοδώρου, ο οποίος δεν πρόλαβε να πει οτιδήποτε και του εκπροσώπου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων.


Μετά την άδοξη λήξη της παγκοινοτικής συγκέντρωσης, τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου Ορμήδειας, αποχώρησαν από το χώρο με αστυνομική συνοδεία και υπό τα γιουχαΐσματα και τις ύβρεις των μελών της ομάδας πρωτοβουλίας.


Σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Πουής ανέφερε ότι «σκοπός της παγκοινοτικής συνάντησης ήταν να ενημερώσει και να επεξηγήσει στους κατοίκους τι είναι διαμετακομιστικός σταθμός και πως εργάζεται. Δυστυχώς τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας, ερχόμενοι εδώ απόψε φάνηκε καθαρά ότι σκοπός της δεν ήταν να ακούσει αλλά να δημιουργήσει καταστάσεις οι οποίες για μας ήταν ανεπιθύμητες», είπε.


Πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που αρχίσαμε μέχρι και την ώρα που διακόψαμε τη συγκέντρωση οι άνθρωποι αυτοί συνεχώς διέκοπταν τους ομιλητές και δεν άφηναν κανένα να μιλήσει».
«Λυπούμαι για την όλη κατάσταση όμως υπήρχε και πάρα πολλοί κάτοικοι που ήθελαν να ακούσουν αλλά δεν μπόρεσαν να ενημερωθούν διότι κάποιοι σκόπιμα δημιούργησαν μια κατάσταση και δεν άφησαν τον κόσμο να ενημερωθεί» είπε.


Ο κοινοτάρχης αναφέρθηκε και στην άρνηση της ομάδας πρωτοβουλίας να μεταβεί στη Σκαρίνου για να δουν από κοντά τον τρόπο εργασίας του διαμετακομιστικού σταθμού και σημείωσε πως «το ομολογούν ξεκάθαρα δεν θέλουν να πάνε, δεν θέλουν να ενημερωθούν».


Απαντώντας σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα ο κ. Πουής είπε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι με την δημιουργία του διαμετακομιστικού σταθμού θα υπάρξουν οφέλη για την κοινότητα και όχι όλα όσα ισχυρίζεται η ομάδα πρωτοβουλίας. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος αφού ενημερωθεί και όσοι έχουν ακούσει έστω και κάτι το έργο θα γίνει αποδεκτό και θα προχωρήσει αφού είναι απόφαση η οποία έχει ληφθεί από όλες τις κοινότητες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου αν εξαιρέσουμε το Αυγόρου το οποίο διαμαρτύρεται χωρίς λόγο».


Ερωτηθείς για την απαίτηση της ομάδας πρωτοβουλίας για διενέργεια δημοψηφίσματος, ο κοινοτάρχης ζήτησε από τους δημοσιογράφους να του πουν «που έγινε έστω και ένα κοινωφελές έργο και έγινε δημοψήφισμα. Ποια έργα κοινής ωφελείας έγιναν και έγινε δημοψήφισμα» διερωτήθηκε και ζήτησε να μάθει «ποιος είναι ο ρόλος των εκλελεγμένων εκπροσώπων της κοινότητας. Για να αποφασίζουν όσοι διαμαρτύρονται;», είπε.


Πρόσθεσε πως «υπάρχει εκλελεγμένο κοινοτικό συμβούλιο το οποίο ενημερώθηκε και αφού πείστηκε ότι η ανέγερση του σταθμού είναι προς όφελος της κοινότητας πήρε την απόφαση και την κοινοποίησε στο Υπουργείο. Με τη σειρά του το Υπουργείο έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, όπως περιβαλλοντική μελέτη, σχεδιασμός, προσφορές και κατοχύρωση της προσφοράς», είπε και σημείωσε πως «το έργο προχωρά γιατί είναι πλέον ευθύνη του εργολάβου να κατασκευάσει τον Σταθμό».


Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον τελικά ο διαμετακομιστικός σταθμός σκυβάλων θα ανεγερθεί παρά τις διαμαρτυρίες και τις διαφωνίες της ομάδας πρωτοβουλίας, ο κ. Πουής είπε ότι «δεν σημαίνει πως επειδή διαμαρτύρεται μια ομάδα κατοίκων το έργο δεν πρέπει να γίνει».


Από την πλευρά του το μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, Μίκης Ζέζος, εξέφρασε τη θλίψη του «για την τροπή που πήραν τα πράγματα» και είπε ότι «η Ορμήδεια δεν είναι αυτή που παρουσιάζει η ομάδα πρωτοβουλίας. Κάποιοι άνθρωποι έχουν παραπληροφορηθεί σε σημείο που να έχουν πωρωθεί» είπε και πρόσθεσε πως «όταν παίρναμε την απόφαση ως κοινοτικό συμβούλιο για ανέγερση του σταθμού γνωρίζαμε ότι αυτή μας η απόφαση δεν θα μας καθιστούσε δημοφιλείς μέσα στη κοινότητα. Αυτό που εισπράξαμε απόψε ήταν απύθμενο μίσος», κατέληξε.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Θετικές εξελίξεις για την προστασία της Μεσογείου


Το Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών της Μεσογείου (ICZM) επικύρωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό σημαίνει ότι απομένει ακόμα μια επικύρωση ώστε το Πρωτόκολλο να τεθεί σε ισχύ. Με την επικύρωση το Πρωτόκολλο ICZM έγινε μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και έχει δεσμευτική ισχύ για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Σλοβενία, η Γαλλία, η Αλβανία και η Ισπανία έχουν ήδη επικυρώσει το Πρωτόκολλο, ενώ άλλα συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση της Βαρκελώνης αναμένεται να το επικυρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον,  Janez Potočnik, χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου η οποία, όπως τόνισε, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία και τη σωστή διαχείριση των Μεσογειακών ακτών».
Το Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών της Μεσογείου υιοθετήθηκε το 2008 και αποτελεί ένα μοναδικό νομικό όργανο για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Με βασικό σκοπό την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών της Μεσογείου, το Πρωτόκολλο είναι το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών καθώς διασφαλίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και το περιβάλλον.
Οι παράκτιες περιοχές και οι φυσικοί πόροι της Μεσογείου αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές προκλήσεις λόγω της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης, της υπεραλίευσης, της ρύπανσης από χερσαίες πηγές κλπ.

Η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την Ημέρα Μεσογειακών Ακτών, που γιορτάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου.
Το Πρωτόκολλο δηλώνει τη δέσμευση της Μεσογείου για την επίτευξη των παγκόσμιων περιβαλλοντικών στόχων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης του Γιοχάνεσμπουργκ.
Για το econews.gr

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας μεγάλος ποταμός για τη Λευκωσία


Ένας ποταμός με καθημερινή ροή 56.000 κυβικών μέτρων νερού θα είναι διαθέσιμος για τις ανάγκες των δήμων και κοινοτήτων της μείζονος περιοχής Λευκωσίας


Έναν ποταμό της δυναμικότητας του Αχελώου θα συνθέτουν τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων της Βαθιάς Γωνιάς, της Ανθούπολης και της Μιας Μηλιάς με το νερό που θα παράγουν ημερησίως. Συνολικά, 56 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού θα παράγουν ημερησίως τα τρία εργοστάσια.


Τα εγκαίνια
Σήμερα Τρίτη 14/9, στις 6 το απόγευμα, θα γίνουν τα εγκαίνια του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων της Βαθιάς Γωνιάς, το οποίο θα επεξεργάζεται καθημερινά 22.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων. Το νερό που θα παράγεται, λόγω της εξελιγμένης τεχνολογίας η οποία θα χρησιμοποιείται στον καθαρισμό-διύλιση (μέθοδος μεμβρανών), θα είναι κατάλληλο για κάθε είδους καλλιέργεια. Της ίδιας τεχνολογίας είναι και το εργοστάσιο στην Ανθούπολη, το οποίο παράγει 13.000 κυβικά μέτρα νερό ημερησίως, καθώς και εκείνο της Μιας Μηλιάς, οι εργασίες κατασκευής του οποίου αρχίζουν εντός του Οκτωβρίου. Το εργοστάσιο αυτό, που είναι δικοινοτικό, θα παράγει ημερησίως 30.000 κυβικά μέτρα νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, εκ του οποίου οι 21.000 τόνοι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Δυνατότητες ανάπτυξης
Τα 56.000 κυβικά μέτρα νερού θα συνθέτουν έναν ρέοντα -καθημερινά- ποταμό της δυναμικότητας ενός Αχελώου, δεδομένο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό της γεωργίας και κτηνοτροφίας στην περιοχή της μείζονος περιοχής Λευκωσίας. Επειδή η Δημοκρατία επιδοτεί το κόστος των μεμβρανών και γενικά του μηχανισμού της επεξεργασίας, θα έχει, συνακόλουθα, και τη διαχείριση του παραγόμενου νερού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα Γεωργίας μελετά και σχεδιάζει την ενθάρρυνση νέων καλλιεργειών στις περιοχές στις οποίες θα φθάνει το νερό. Το νερό της Βαθιάς Γωνιάς θα βοηθήσει αποφασιστικά και τον τομέα της κτηνοτροφίας στις ήδη κτηνοτροφικές περιοχές όπως είναι το Δάλι, η Ποταμιά, τα Λύμπια, η Αλάμπρα, η Αγία Βαρβάρα και το Γέρι. Επίσης, μέρος των ποσοτήτων του παραγόμενου νερού θα διατίθεται προς χρήση από τους δήμους και τις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας για άρδευση των κήπων, πάρκων και χώρων πρασίνου. «Αντί να χρησιμοποιούν πόσιμο νερό, τώρα θα χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Χαράλαμπος Παλαντζής. Αναφερόμενος στη σημασία και των τριών εργοστασίων, ο κ. Παλατζής είπε ότι «είναι μεγάλη υπόθεση η δυναμικότητα σε νερό που αποκτά η περιοχή Λευκωσίας, αλλά και η Κύπρος γενικότερα. Εκεί που είχαμε έλλειμμα στο ισοζύγιο νερού, τώρα θα έχουμε πλεόνασμα».
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Αποχετευτικού Συστήματος Λευκωσίας, Σάκης Σέπος, δήλωσε στον «Π» ότι το εργοστάσιο της Βαθιάς Γωνιάς κόστισε 29 εκατ. ευρώ, εκείνο της Ανθούπολης 24 εκατ. και αυτό της Μιας Μηλιάς θα κοστίσει επίσης κοντά στα 29 εκατ. ευρώ.


80% η Κυβέρνηση
Το εργοστάσιο της Βαθιάς Γωνιάς θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κοινοτήτων Δαλιού, Πέρα Χωρίου - Νήσου, Λυμπιών, Αγίας Βαρβάρας, Ποταμιάς, Αλάμπρας, Γερίου και συγκεκριμένες περιοχές της Αγλαντζιάς και του Στροβόλου. Αυτήν τη στιγμή σχεδιάζεται το σύστημα συλλογής λυμάτων του Δαλιού, της Αλάμπρας και Νήσου. Θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός του συστήματος και σε άλλες κοινότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση των αγωγών συλλογής λυμάτων χρηματοδοτείται κατά 80% από την Κυβέρνηση.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Οι καθημερινές χημικές ουσίες απειλούν τα παιδιά


Μαλακά παιχνίδια, υφάσματα, ξύλινα παιχνίδια και θερμόμετρα είναι μερικά μόνο από τα παιχνίδια που χρειάζονται προσοχή, όταν βρίσκονται κοντά σε παιδιά


Το σπίτι αποτελεί για κάθε παιδί το χώρο στον οποίο εξασφαλίζει αγάπη, στοργή και προστασία. Είναι το καταφύγιο στο οποίο βρίσκει προστασία και στο οποίο διαφυλάσσεται η σωματική και ψυχική του υγεία. Παρόλα αυτά, όμως, πολλοί από εμάς, χωρίς να το γνωρίζουμε, με τις λανθασμένες ή απρόσεκτες αγορές μας μπορεί να εκθέσουμε τα παιδιά μας ή τα παιδιά του ευρύτερου μας κύκλου σε μεγάλους κινδύνους και ειδικότερα σε κινδύνους που προέρχονται από καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Για τη ρύθμιση των κινδύνων από επικίνδυνες χημικές ουσίες και την εισαγωγή περιορισμών ή απαγορεύσεων στη χρήση τους σε καταναλωτικά αγαθά υπάρχουν εκτενείς νομοθετικοί περιορισμοί. Ειδικότερα στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH παρατίθεται ένας εκτενής κατάλογος όλων των εν ισχύ περιορισμών. Με τους περιορισμούς αυτούς καθορίζεται ότι συγκεκριμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες απαγορεύονται ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν η συγκέντρωσή τους στο προϊόν δεν υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια.


Πιο κάτω παρατίθενται συγκεκριμένοι κίνδυνοι που οφείλονται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες που καλύπτονται νομοθετικά από τον Κανονισμό REACH και στους οποίους μπορεί να εκτεθούν τα παιδιά στο σπίτι:

1. Φθαλικοί εστέρες σε μαλακά παιγνίδια
Οι φθαλικοί εστέρες είναι πλαστικοποιητικές ουσίες, δηλαδή ουσίες που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν το σκληρό πλαστικό. Χρησιμοποιούνται ευρέως για παραγωγή μαλακών πλαστικών προϊόντων από το εκ φύσεως σκληρό PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο). Οι φθαλικοί εστέρες έχει αποδειχθεί ότι περικλείουν σημαντικούς κινδύνους, αφού ταξινομούνται, μέσω θεσμοθετημένων διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ουσίες τοξικές στην αναπαραγωγή με χαρακτηριστικά ορμονικού διαταράκτη. Είναι δηλαδή χημικές ουσίες που επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα αλλοιώνοντας διάφορα χαρακτηριστικά του φύλου στα αγόρια και κορίτσια. Αρκετά μαλακά παιγνίδια που προέρχονται από χώρες που δεν έχουν αυστηρές νομοθεσίες ή τους αναγκαίους μηχανισμούς ελέγχους περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις των απαγορευμένων φθαλικών εστέρων. Στην κυπριακή αγορά, μέσω των ελέγχων που διενεργεί το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, έχουν εντοπισθεί αρκετά τέτοια ακατάλληλα παιγνίδια για τα οποία τέθηκαν άμεσα σε εφαρμογή διαδικασίες απόσυρσης και περιβαλλοντικά φιλικής διάθεσής τους.


2. Αζωχρωστικές σε υφάσματα
Στην προσπάθεια χρωματισμού πολλών υφασμάτων χρησιμοποιείται ένα μεγάλο φάσμα χρωστικών ουσιών. Οι περισσότερες από αυτές θεωρούνται ασφαλείς, μια όμως μικρή μερίδα έχει διαπιστωθεί ότι διασπάται κατά τη χρήση του χρωματισμένου προϊόντος παράγοντας ιδιαίτερα επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Υφάσματα τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες όπως είναι οι αζωχρωστικές, ο φωσφορικός τρι-(2,3-διβρωμοπροπυλεστήρ) και το οξείδιο της τρις-αζιριδινυλο-φωσφίνης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για υφάνσιμα είδη προοριζόμενα να έλθουν σε επαφή με το δέρμα, π.χ. ενδύματα, εσώρουχα και ασπρόρουχα.

3. Επικίνδυνα συντηρητικά σε ξύλινα αντικείμενα
Για καλύτερη συντήρηση των ξύλινων προϊόντων χρησιμοποιούνται πολλές φορές βιοκτόνες ουσίες με τις οποίες διασφαλίζεται η καλύτερη προστασία από μικροοργανισμούς. Τέτοιες χημικές ουσίες είναι το κρεόζωτο, διάφορες ενώσεις του αρσενικού και του υδραργύρου και οργανοκασσιτερικές ενώσεις. Για αυτές τις χημικές ουσίες ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στη χρήση ή απαγορεύσεις. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους, ειδικά αν το ξύλινο αντικείμενο που προμηθεύονται για χρήση στο σπίτι αναδύει χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά.


4. Παραφινέλαια
Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί αρκετές δηλητηριάσεις παιδιών από κατάποση παραφινελαίου, προϊόντος το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως ως καύσιμη ύλη για καντήλια. Το παραφινέλαιο, λόγω των φυσικών του ιδιοτήτων, εύκολα εκλαμβάνεται ως νερό με όλες τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προέλθουν από την κατάποσή του. Για αυτό, όσοι έχουν στα σπίτια παραφινέλαιο, πέραν της ανάγκης για διατήρησή του σε μπουκάλια κατάλληλα σεσημασμένα και με πώματα ασφαλείας, θα πρέπει να το κρατούν φυλαγμένο σε χώρους μακριά από την πρόσβαση των παιδιών.


5. Θερμόμετρα υδραργύρου
Ο υδράργυρος αποδεδειγμένα αποτελεί ένα από τους σημαντικούς περιβαλλοντικούς ρυπαντές. Οι βλαπτικές του επιδράσεις είναι γνωστές και ελέγχονται από παλιά. Τελευταία έχουν γίνει πιο συστηματικές και οι προσπάθειες για ρύθμιση της έκθεσης σε υδράργυρο του ευρύτερου πληθυσμού, ο οποίος επηρεάζεται λόγω της διασποράς της επικίνδυνης χημικής ουσίας στο περιβάλλον από ποικίλες ανθρώπινες δράσεις. Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει από τον Απρίλιο του 2009 στην απαγόρευση της χρήσης θερμομέτρων και άλλου εξοπλισμού που περιέχει υδράργυρο. Τα υδραργυρικά θερμόμετρα αποτελούν πλέον παρελθόν και δεν διατίθενται για πώληση. Όσοι από εμάς έχουν στα σπίτια υδραργυρικά θερμόμετρα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ακόμη, με ιδιαίτερη όμως προσοχή, για να αποφύγουν το σπάσιμο και τη διασπορά ελεύθερου υδραργύρου στους χώρους του σπιτιού.


Προϊόντα από σίγουρες πηγές
Πρόκειται για μερικούς μόνο από τους πολλούς περιορισμούς που αφορούν καταναλωτικά προϊόντα που μπορούν καθημερινά να αγορασθούν για το σπίτι. Πολλοί άλλοι περιορισμοί για τις χημικές ουσίες ισχύουν και παρατίθενται αναλυτικά στο παράρτημα XVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό μαζί με καταλόγους επικίνδυνων προϊόντων που έχουν εντοπισθεί στην κυπριακή και ευρωπαϊκή αγορά καθώς και το κείμενο της νομοθεσίας βρίσκονται στην ιστοσελίδα του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στο http://www.mlsi.gov.cy/dli. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι πώς ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αναγνωρίσει τους πολλαπλούς κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από άγνωστους εχθρούς όπως είναι οι χημικές ουσίες. Αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο ούτε δυνατόν. Ένας όμως ενεργός και ευαισθητοποιημένος καταναλωτής μπορεί να περιορίζει την έκθεσή του και των αγαπημένων του προσώπων στους κινδύνους, αν προμηθεύεται προϊόντα από πιο σίγουρες πηγές, ενημερώνεται συνεχώς και χρησιμοποιεί συστηματικά τους μηχανισμούς ελέγχου που του παρέχουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Της δρος Τασούλας Κυπριανίδου-Λεοντίδου
Λειτουργός επιθεώρησης εργασίας

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 2010


Για μια περιδιάβαση στουε δρόμους του Δαλιού

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

«Εισβολείς» απειλούν οικοσυστήματα

Οξύτατα και σοβαρά είναι τα προβλήματα που προκαλούν σε πολλά οικοσυστήματα τα λεγόμενα εξωγενή είδη, αυτά, δηλαδή, που μεταναστεύουν από τους τόπους όπου συνήθως ζουν και εγκαθίστανται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, διαταράσσοντας τις ευαίσθητες ισορροπίες της χλωρίδας και της πανίδας οδηγώντας πολλά είδη στο κατώφλι του αφανισμού.


Ενα τέτοιο είδος εισβολέας είναι και το κόκκινο λιονταρόψαρο, το οποίο από τα νερά του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού απαντάται πλέον στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, στις Μπαχάμες, τις Βερμούδες. Η καταστροφή που προκαλεί στους πληθυσμούς των ντόπιων ειδών είναι πολύ σημαντικός, καθώς κάθε μήνα ένα λιονταρόψαρο μπορεί να γεννήσει τριάντα χιλιάδες αυγά,, που εντός ολίγων εβδομάδων θα καταβροχθίσουν τα νεαρά και μικρά ψάρια που ζουν σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο καταστρέφοντας το οικοσύστημά του.


Αλλά δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ και ο Ατλαντικός που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας των ειδών εισβολέων. Μεγάλος αριθμός εξωγενών ειδών έχει εισβάλει και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα περισσότερα φτάνουν έως τα νερά της με τη βοήθεια των πλοίων που περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ και το Γιβραλτάρ. Με τα ύδατα που χρησιμοποιούνται ως έρμα από τα πλοία τα είδη εισβολείς μεταφέρονται από το ένα σημείο του κόσμου στο άλλο.


Σημαντικό ρόλο, επίσης, στη μετανάστευση των ειδών διαδραματίζει και η κλιματική αλλαγή που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων. Πολλά τροπικά είδη μπορούν με ευκολία να εγκατασταθούν στα νερά της Μεσογείου καταστρέφοντας τα υπάρχοντα οικοσυστήματα.


Οι «κόκκινες παλίρροιες», παραδείγματος χάρη, στη Βόρεια Θάλασσα που συνδέονται άρρηκτα με τους θανάτους χιλιάδων ψαριών, δεν είναι παρά είδος τοξικού φυκιού που έφτασε μέχρι την Ευρώπη με τα εμπορικά πλοία που ταξίδεψαν στη Γηραιά Ηπειρο από την Κίνα. Και δεν είναι πάντα οι κίνδυνοι που εγκυμονούν τα εξωγενή είδη ορατοί. Ο υάκινθος των νερών είναι ένα εξαιρετικά όμορφο λουλούδι της λεκάνης του Αμαζονίου. Πολύ συχνά μεταφέρεται σε άλλους τόπους για να στολίσει με τα μοβ λουλούδια του μικρές διακοσμητικές λιμνούλες.


Ωστόσο, οι συνέπειες της ύπαρξής του στη λίμνη Βικτόρια είναι κάθε άλλο από ευχάριστες, αφού παρεμποδίζει την αλιεία και τη ναυσιπλοΐα, δυσχεραίνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και βλάπτει την ανθρώπινη υγεία... Λέγεται ότι έφτασε εδώ το 1990 ταξιδεύοντας από τη Ρουάντα και το Μπουρούντι. Αλλά και στις όχθες των ποταμών της γειτονικής Ιταλίας, ένα τρωκτικό που εισήχθη στη χώρα από τη Λατινική Αμερική για τη γούνα του, προκαλεί σημαντικές ζημιές.


Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα, στην Ευρώπη ζουν έντεκα χιλιάδες εξωγενή είδη, εκ των οποίων το 15% απειλεί την ντόπια χλωρίδα και πανίδα και προκαλεί σημαντική οικονομική ζημιά.


Παρά τη σοβαρότητα αλλά και την οικονομική παράμετρο της εισβολής νέων ειδών, οι κυβερνήσεις όλου του πλανήτη δεν λαμβάνουν σοβαρά μέτρα που θα μπορούσαν να ανακόψουν τη μετανάστευσή τους, προειδοποιεί ο διευθυντής του προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ, κ. Ακίμ Στάινερ.


Τα μέτρα που παίρνουν
Κάποια κράτη, όπως παραδείγματος χάρη η Νέα Ζηλανδία, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με σκληρότερους ελέγχους κατά την είσοδο στη χώρα. Η Νότια Αφρική διαθέτει αποτελεσματικά προγράμματα απομάκρυνσης των εξωγενών ειδών, προστατεύοντας το φυσικό κάλλος της χώρας (όπως την Περιοχή των Λουλουδιών του Κέιπ) που αποτελεί και πόλο έλξης τουριστών.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ραντεβού, κάτω από το «Ηλιακό δένδρο»


Ενα διαφορετικό «δένδρο» με «ρίζες» που βοηθούν στην ανάσχεση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μέσω της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, θα κάνει την εμφάνισή του σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Εκθεσης που ανοίγει τις πύλες της στις 11 Σεπτεμβρίου 

Με τους λεπτεπίλεπτους ατσάλινους «μίσχους» του να καταλήγουν σε σφαιρικούς «καρπούς» που λαμποκοπούν στον ήλιο, κεντρίζει τα βλέμματα ενώ η εικόνα του παραπέμπει σε ζωντανό φυτικό οργανισμό. Το δειλινό οι «καρποί» παίρνουν ζωή και φωτίζονται, μετατρέποντας το «δέντρο» σε πηγή φωτός. Το «Ηλιακό δένδρο», όπως ονομάζεται, φιλικό προς το περιβάλλον, είναι ένα φωτιστικό εξωτερικού χώρου που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.


Μετά την παρθενική του εμφάνιση, τον Οκτώβριο του 2007 στη Βιέννη, έξω από το Μουσείο Σύγχρονης και Εφαρμοσμένης Τέχνης και έχοντας ταξιδέψει σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη, το «Ηλιακό δένδρο» θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα ως πρόταση για φωτισμό δημόσιων χώρων.


Το «φύλλωμα» και οι «καρποί» του δεν είναι τίποτε άλλο από φωτοβολταϊκά τόξα που συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, για να την αξιοποιήσουν τις βραδινές ώρες, ηλεκτροδοτώντας λυχνίες χαμηλής κατανάλωσης και μηδαμινής συντήρησης, οι οποίες δίνουν αρκετό φως π.χ.για να διαβάσει κάποιος άνετα την εφημερίδα του.


Το φωτιστικό λειτουργεί και με ηλεκτρικό ρεύμα, εφόσον χρειαστεί, και βέβαια αυτόνομα βάσει της ηλιακής ενέργειας. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, τον Βρετανό σχεδιαστή Ρος Λάβγκροουβ, μια εταιρεία φωτιστικών και μια εταιρεία φωτοβολταϊκών κυψελών, η αυτόνομη λειτουργία του εξασφαλίζεται ακόμη και μετά τρεις συνεχόμενες ημέρες συννεφιάς.


Ο Ρος Λάβγκροουβ -που έγινε παγκοσμίως γνωστός τη δεκαετία του '80 για το σχεδιασμό των «γουόκμαν» και ο οποίος ασχολείται με το περιβαλλοντικό ντιζάιν- είπε ότι πηγή έμπνευσης για το «Ηλιακό δένδρο» υπήρξε η «σύγκλιση της τεχνολογίας, της οικολογίας, της Φύσης και της τέχνης, καθώς και το άνοιγμα του ντιζάιν στην κοινωνία, αλλά και η ιδέα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι με δωρεάν φωτισμό».


Σύντομα, συμπλήρωσε ο ίδιος, το «Ηλιακό δένδρο» σχεδιάζεται να λειτουργεί και ως σταθμός επαναφόρτισης κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, ακόμη και ηλεκτρικών αυτοκινήτων!


Η τελική παραγωγή του, υπογράμμισε ο κ. Λάβγκροουβ, ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, οι δοκιμές θα απαιτήσουν οκτώ εβδομάδες και οι πρώτες μαζικές σειρές θα είναι διαθέσιμες για εγκατάσταση το 2011. Ηδη, έχουν γίνει παραγγελίες από δήμους της Ιταλίας που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν για τον φωτισμό δημόσιων χώρων.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τα Κρυφά Σχολειά

(Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα φανερά σχολεία)


Πολλά χρόνια πριν, όταν η Τρώικα με το Ξύλινο Ομοίωμα του Άλογου Τοκογλύφου εισέβαλλε στην ιστορική και αρχαία Πωσεγινέτση, όλοι οι πολίτες ένιωσαν μεγάλη ταραχή, φόβο και θυμό.
Πολλοί μιλούσαν τότε για αντίσταση και αγώνα μέχρις εσχάτων.


Από καιρό όμως φαινόταν οτι τα τείχη ήταν ετοιμόρροπα και κανείς δεν νοιαζόταν να τα συντηρήσει και να τα επισκευάσει. Οι περισσότεροι γνώριζαν ―κι ας μην το λέγανε φωναχτά― οτι ο στρατός ξεπούλαγε το χαλκό των ασπίδων κι έφτιαχνε ασπίδες από πεπιεσμένο χαρτί• αδύναμες να αντέξουν ακόμα και μια συνηθισμένη καταιγίδα.
Από καιρό ακούγονταν φωνές που προειδοποιούσαν για τη συμφορά που αργά ή γρήγορα θα χτύπαγε την ανοχύρωτη Πωσεγινέτση. Οι πόλεις ασχήμαιναν και πλήγωναν τους κατοίκους τους. Η εγκληματικότητα και η παρανομία χόρευαν παθητικούς χορούς αγκαλιά με την ανικανότητα και τη διαφθορά των κρατικών λειτουργών.
Όποιος μίλαγε για τον μελλοντικό κίνδυνο αντιμετωπιζόταν σαν γραφικός κινδυνολόγος και σαν επικίνδυνος υπονομευτής του ηθικού των πολιτών.
Οι φοροεισπράκτορες συνέχιζαν να τσεπώνουν περισσότερα απ’όσα μάζευαν για τα δημόσια ταμεία. Οι πλούσιοι πλήρωναν λιγότερους φόρους απ’τους φτωχούς. Η δημόσια υγεία πνιγόταν κι ασφυκτιούσε μέσα σε ανυπόληπτα φακελάκια. Η παιδεία εξαρτιόταν από το βόλεμα παιδιών, δασκάλων και γονιών.
Η Δικαιοσύνη και η Δημόσια Τάξη ενέπνεε λιγότερη εμπιστοσύνη στους πολίτες απ’όσο ένα αυτοκίνητο δίχως τιμόνι και φρένα. Οι κυβερνήτες ενέπνεαν λιγότερη εμπιστοσύνη από μια φώκια μονάχους-μονάχους στο τιμόνι ενός γέρικου καραβιού.
Στις μεγάλες πόλεις, όπως η Αχαθήνα και η Θεσαλληπόλη, πολλοί οσμίζονταν τη σαπίλα όχι μόνο των σωρευμένων κι ανακύκλωτων σκουπιδιών αλλά κι εκείνη την έντονη μπόχα που ανέδιδαν οι πανάκριβες άμαξες με τα 16 άλογα των Γιών του Λάμου (Λαμογιών όπως τους λέγανε τότε). Πολλοί αποστρέφανε το πρόσωπο με αηδία από τα παράνομα και αφορολόγητα μέγαρα και τη χλιδή τους. Αυτό όμως δεν αρκούσε για να τα γκρεμίσει, ούτε εμπόδιζε άλλους να χτίζουν καινούργια δίπλα στο γιαλό ή πάνω στα αποκαΐδια των δασών.
Όλοι κατηγορούσαν τους κυβερνήτες για την κατάντια του τόπου και όλοι ήταν έτοιμοι να γλυτώσουν όσο γινόταν περισσότερους φόρους βλέποντας το δημόσιο χρήμα να σπαταλιέται.


Έτσι είχαν τα πράγματα όταν το Ξύλινο Ομοίωμα του Άλογου Τοκογλύφου μπήκε και θρονιάστηκε στην Πωσεγινέτση μαζί με τα στρατεύματα της Τρώικας.
Τότε φάνηκαν δειλά-δειλά τα πρώτα Κρυφά Σχολειά.
Υπήρχαν ακόμα δάσκαλοι και γονείς που ήξεραν οτι αν δεν αλλάξουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, μαύρη κατάμαυρη θα ήταν η μοίρα της αγαπημένης τους Πωσεγινέτσης.
Σιγά-σιγά άρχισαν να ξανακούγονται λέξεις σχεδόν ξεχασμένες:
Ελευθερία, δικαιοσύνη, εντιμότητα, αξιοπρέπεια, ομορφιά, ευγένεια, φαντασία, δημιουργικότητα…
Πολλοί γέλαγαν κοροϊδεύοντας.
Άλλοι βρίζανε δασκάλους, γονείς και μαθητές των Κρυφών Σχολειών, νιώθοντας το έδαφος κάτω από τα πόδια τους να τρέμει.
Κάτι άλλαζε όμως.
Και τα Κρυφά Σχολειά πλήθαιναν.
Το σύνθημα «Ντροπιάστε αυτούς που μας ντροπιάσανε» άρχισε να ακούγεται όλο και πιο βροντερά σ’ολόκληρη την Πωσεγινέτση.
Οι ισχυρές οπισθοφυλακές των Ωχαδερφιστών (προνομιούχας τάξης μέχρι τότε) έδιναν σκληρές μάχες στην Αχαθήνα, στη Θεσαλληπόλη και στις άλλες πόλεις.
Τα Κρυφά Σχολειά όμως πλήθαιναν.
Όλο και πιο συχνά έβλεπες ορθόκορμους και γελαστούς μαθητές και μαθήτριες που είχαν ξεφύγει από τη σκολίωση της Βολεψοπαιδείας.
Ήταν εκείνοι που μετά από χρόνια θα συνέτριβαν το Ξύλινο Ομοίωμα του Άλογου Τοκογλύφου και θα διώχνανε την Τρώικα από την Πωσεγινέτση.


Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, όλα αυτά ακούγονται σχεδόν μυθικά.
Έτσι όμως τα άκουσα εγώ απ’τον παππού μου που ο πατέρας του ήταν μαθητής σε ένα από τα Κρυφά Σχολειά των δύσκολων χρόνων.
Ένα από εκείνα τα σχολειά που μας κάνουν σήμερα περήφανους για τον τόπο μας.


Κωστής Α. Μακρής

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΑΣΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η Κυπριακή ομάδα διάδοσης της Κυτταρικής Ιατρικής, οργανώνει το πρώτο μετά το καλοκαίρι, Βασικό Σεμινάριο Κυτταρικής Ιατρικής. Παράλληλα εγκαινιάζεται η συνεργασία με τη Βιωματική Σχολή Υγείας που διευθύνει η Δρ Μαρία Γεωργίου, που είναι και Σύμβουλος Κυτταρικής Ιατρικής και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη βιωματική διδασκαλία των βασικών αρχών υγιεινής (κυτταρικής) διατροφής.

Αποφασίστηκε να γίνει η παρουσίαση του σεμιναρίου την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στις 11.00 το πρωί στο χώρο της Βιωματικής Σχολής Υγείας που βρίσκεται στους πρόποδες του Μαχαιρά σε απόσταση δέκα λεπτών από τη μονή Αγίου Ηρακλειδίου. Είναι ένας χώρος μέσα στο δάσος και μας προσφέρει τη δυνατότητα μιας Κυριακάτικης εκδρομής στη φύση, που θα συνδυαστεί με τη γνώση που θα πάρουμε από το σεμινάριο. Για να πάμε στη Βιωματική Σχολή Υγείας θα πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο από τη Δευτερά προς τα Πέρα, να στρίψουμε δεξιά ακολουθώντας τις πινακίδες για Άγιο Ηρακλείδιο. Μετά τον μικρό κυκλικό κόμβο πριν από το Μοναστήρι θα ακολουθήσουμε το δρόμο που περνά δεξιά από το μοναστήρι και θα προχωρήσουμε ακολουθώντας τις πινακίδες για τη Βιωματική Σχολή. Σε κάποιο σημείο θα φτάσουμε σε διχάλι και θα πάμε δεξιά. Θα προχωρήσουμε μέχρι να δούμε την πινακίδα της Βιωματικής Σχολής Υγείας.


Το Βασικό Σεμινάριο Κυτταρικής Ιατρικής θα παρουσιάσει ο Σύμβουλος Κυτταρικής Ιατρικής Δρ Γεώργιος Κατσώνης. Το σεμινάριο διαρκεί 90 λεπτά και παρέχεται δωρεάν. Όσοι θέλουν (παρακαλούνται να μας ενημερώσουν) μπορούν να απολαύσουν ένα υγιεινό γεύμα σωστής (κυτταρικής) διατροφής, που θα ετοιμάσει η Δρ Μαρία Γεωργίου, μέσα στο φυσικό περιβάλλον της Σχολής και να πληρώσουν 10 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων.


Στο βασικό σεμινάριο Κυτταρικής Ιατρικής αναλύουμε τις ανακαλύψεις του γερμανού γιατρού Δρος Rath, για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών της εποχής μας, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης, το AIDS κλπ. Με τη συνέργεια συγκεκριμένων μικροθρεπτικών και φυτοθρεπτικών μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά αυτές και άλλες ασθένειες. Αναλύουμε επίσης την επίδραση των οικονομικών συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες καταβάλλουν οργανωμένη προσπάθεια να εμποδίσουν αυτή τη γνώση να διαδοθεί.


Εάν θέλετε λοιπόν να είσαστε ενημερωμένοι και να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, σας προσκαλούμε στη Βιωματική Σχολή Υγείας την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στις 11.00 το πρωί.


Τηλέφωνα επικοινωνίας 99 627855 Γ. Κατσώνης – 99812059 Μαρία Γεωργίου

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΕ: Αντίο στους λαμπτήρες του Έντισον



Αγαπητέ κύριε Τόμας Έντισον, αποχαιρετούμε σήμερα την, από το 1879 εφεύρεσή σου, τον λαμπτήρα πυράκτωσης, που άλλαξε την πάσης φύσεως ανθρώπινη δραστηριότητα στον κόσμο, που μεγάλωσε τον εκμεταλλεύσιμο χρόνο του 24ωρου, που έφερε τους ανθρώπους κοντύτερα σε απολαύσεις, οι οποίες πριν ήταν απαγορευτικές.


Αποχαιρετούμε, λοιπόν, τη μεγάλη εφεύρεση, διότι νέοι καιροί, νέες ανάγκες, νέες «πράσινες» συνήθειες. Από σήμερα, αποσύρεται ο πλέον συνήθης στη χρήση λαμπτήρας πυράκτωσης των 75 watt, η παραγωγή και οι εισαγωγές του οποίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παύουν, με τα καταστήματα να καλούνται πλέον να διαθέσουν τα αποθέματά τους. Ο καταναλωτής θα έχει στο εξής τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ διαφόρων τύπων λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, που αναμένεται να «ανακουφίσουν» το πορτοφόλι του, δεδομένου του υψηλού μεν κόστους προμήθειας των λαμπτήρων νέας γενιάς, το οποίο όμως, αποσβαίνεται και με το παραπάνω με την εξοικονόμηση ενέργειας. Πάντως, από σήμερα είναι υποχρεωτική η αναγραφή, στη συσκευασία του προϊόντος, λεπτομερών πληροφοριών για τη διευκόλυνση του καταναλωτή στην επιλογή της καλύτερης λύσης.


Τέτοια εποχή πέρσι αποσύρθηκε από την αγορά ο λαμπτήρας πυράκτωσης 100W, μαζί και οι ματ λαμπτήρες του τύπου, ανεξαρτήτως ισχύος. Τον Σεπτέμβριο του 2011 θα ξεκινήσει η εξάντληση των αποθεμάτων λαμπτήρων 60W από τα ράφια των καταστημάτων και τον ίδιο μήνα του 2012 παίρνουν την... άγουσα οι λαμπτήρες των 40W και 25W. Θα διαλέγουμε πλέον, μεταξύ βελτιωμένων λαμπτήρων πυράκτωσης (με τεχνολογία αλογόνου), συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού (CFL), οι οποίοι είναι και οι ευρύτερης κατανάλωσης, και διόδων εκπομπής φωτός (LED), οι οποίοι δεν περιέχουν υδράργυρο.

Οι «πράσινοι» στόχοι της Επιτροπής
Η Επιτροπή Επιτροπή παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 20%, έως το 2020, της πρωτογενούς χρήσης ενέργειας σε σχέση με το σημερινό μοντέλο αναφοράς. Τα προϊόντα υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι εργαλείο - κλειδί αυτής της κοινοτικής πολιτικής.


Η ανάγκη αντικατάστασης των λαμπτήρων πυράκτωσης με αποδοτικότερους αναδείχθηκε σε επιδίωξη πρώτης προτεραιότητας, καθώς ο φωτισμός αντιπροσωπεύει, περίπου έως και το ένα πέμπτο της κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε ένα νοικοκυριό. Η αναβάθμιση των λαμπτήρων μπορεί να μειώσει κατά έως και 10% με 15% την οικιακή κατανάλωση ρεύματος.


Λαμπτήρες φθορισμού: Το ακριβό είναι και φθηνό...
«Στην εποχή μας, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια, είναι σαν να καίμε τα χρήματά μας και επιπροσθέτως βλάπτουμε το περιβάλλον. Οι καινούριοι λαμπτήρες καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους παλιούς. Αυτό τα λέει όλα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Ηλεκτρολόγων, Στέλιος Διαμαντίδης, με αφορμή την απόφαση της ΕΕ για απόσυρση όλων των παλιών λαμπτήρων πυρακτώσεως και αντικατάστασής τους με λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.


Υπογραμμίζει, δε πως «ορθώς έλαβε αυτή την απόφαση η ΕΕ» και επισημαίνει ότι «εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει οικονομία κλίμακας στο επίπεδο των εισαγωγών στη χώρα μας, οικονομία σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας και οικονομία στην τσέπη μας», καθώς το κόστος των νέων λαμπτήρων είναι μεγαλύτερο, αλλά αποσβαίνεται πολύ γρήγορα από την εξοικονόμηση ενέργειας.


Οι καινούριοι, συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, σε σχέση με τους κοινούς, παλιούς λαμπτήρες, μπορεί να είναι τρεις έως πέντε φορές ακριβότεροι, καθώς ένας παλιός κοστίζει 80 λεπτά και ένας καλός υψηλής ενεργειακής απόδοσης 4 ευρώ. Για την τοποθέτησή τους στις εισόδους υποδοχής του σπιτιού δεν χρειάζεται μετατροπή στο ηλεκτρολογικό σύστημα και ρίχνουν το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος και της παραγωγής θερμότητας στο 1/5 του συνόλου. Επιπροσθέτως, ο χρόνος ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερος.


Ο ηλεκτρολόγος Θεόδωρος Μάνθος, ιδιοκτήτης της «Ηλεκτραγορά ΕΠΕ», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι λαμπτήρες φθορισμού είναι σαφώς συμφερότεροι σε σχέση με τους παλιούς, αφού, μία "δεκαοκτάρα" καινούργια λάμπα, η οποία αποδίδει 1.300 έως 1.400 lumen (αντιστοιχεί στα 100 W), καταναλώνει πέντε φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με μία "εκατοστάρα" απλή λάμπα».


Εξάλλου, οι λάμπες φθορισμού είναι πολύ πιο ανθεκτικές και διαρκούν πολύ περισσότερο από τις κοινές. «Σύμφωνα με την εγγύηση που δίνουν οι εταιρείες, η αντοχή μίας λάμπας φθορισμού μπορεί να ξεκινά το λιγότερο από τα έξι χρόνια και να φθάνει τα δέκα ακόμη και τα δεκαπέντε, ανάλογα με την ποιότητά της και στο πλαίσιο μιας λελογισμένης χρήσης, κατά μέσω όρο, τεσσάρων ωρών ανά ημέρα, χρόνος που ισοδυναμεί με 10.000 ώρες περίπου», εξηγεί ο κ. Μάνθος και διευκρινίζει ότι οι παλιές λάμπες διαρκούν το πολύ 2.000 ώρες.


Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες αλλαγές στις εισόδου υποδοχής, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ένας καινούριος λαμπτήρας, ο κ. Μάνθος σημειώνει ότι «δεν τίθεται θέμα ντουί, αλλά θέμα μεγέθους της λάμπας. Τα ντουί παραμένουν τα ίδια. Υπάρχουν λαμπτήρες φθορισμού όλων των ειδών, πλην όμως αυτό που πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής είναι το μέγεθος της λάμπας, αφού οι νέες είναι κατά τι μακρύτερες από τις παλιές και, για παράδειγμα, δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα φωτιστικό, που καλύπτεται με γυαλί, γιατί απλούστατα δεν χωρούν».


Το Lumen στη ζωή μας - Δέκα σημαντικές πληροφορίες για τον καινούργιο σας λαμπτήρα
Μονάδα μέτρησης της αποδοτικότητας των λαμπτήρων φθορισμού είναι το lumen. Οι περισσότεροι λαμπτήρες φθορισμού δεν έχουν δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης, μέσω ροοστάτη (dimmer). Είναι ειδικοί οι λαμπτήρες, όπως και οι ροοστάτες, που προορίζονται για τέτοιες περιπτώσεις και πωλούνται ήδη στην αγορά. Οι λαμπτήρες απαιτούν λίγο χρόνο προθέρμανσης, ενώ υπάρχουν και άλλοι, που δίνουν το 80% του φωτός τους με το πρώτο άναμμα και διαρκούντος του χρόνου, αποδίδουν 100%.


Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι:


* Για τη μέση λάμπα προτείνονται δέκα φορές «άναμμα - σβήσιμο» την ημέρα, αλλιώς συρρικνώνεται ο χρόνος ζωής της. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικές λάμπες φθορίου, π.χ. εκείνες που προορίζονται για τα κλιμακοστάσια, που αντέχουν έως και 3.000 «άναμμα - σβήσιμο».
* Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να τοποθετηθούν σε χρονοδιακόπτη, αρκεί αυτός να δουλεύει με ρελέ.
* Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φωτιστικά κλειστού τύπου, αλλά οι ώρες ζωής του λαμπτήρα ενδέχεται να μειωθούν, αφού αυτός «δεν θα αναπνέει».
* Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να τοποθετηθούν σε σημεία με κραδασμούς (π.χ. γκαράζ).
* Δεν αντέχουν σε πολύ υψηλές, ή πολύ χαμηλές, θερμοκρασίες.
* Υπάρχουν λάμπες, που μπορούν να «κουμπώσουν» σε ανεμιστήρα οροφής.


LED, οι λαμπτήρες του μέλλοντος
Αναφερόμενος στους λαμπτήρες LED, ο κ. Μάνθος ανέφερε ότι «είναι μία νέα τεχνολογία, η οποία ακόμη εξελίσσεται. Στην παρούσα φάση, έχουν πολύ υψηλό κόστος σε σχέση με τους φθορισμού, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα γίνουν φθηνότεροι και θα προτιμώνται. Μιλάμε για προϊόντα με τεράστιο χρόνο ζωής, της τάξης των 30.000 με 50.000 ωρών και πάρα πολύ μικρή ενεργειακή κατανάλωση. Έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα εξέλιξης σε σχέση με τους λαμπτήρες φθορισμού. Οι ειδικοί βγάζουν συνέχεια λάμπες πιο δυνατές, πιο ανθεκτικές, πιο φθηνές, πιο οικονομικές και οι LED θα είναι οι λάμπες του μέλλοντος».

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Αποσύρθηκαν ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα

Μετά από δειγματοληψία που διενήργησαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες στα πλαίσια επιτήρησης της αγοράς και μετά από ανάλυση που διενεργήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι τα πιο κάτω προϊόντα:

- L´Chear No4 Water Proof Mascara Πράσινο (Batch No LQ000623, 20100623)
- Carlo Di Roma Mascara Καφε (Batch No 1204)
- Seventeen Pro liner Black (Batch No 03G7)

δεν πληρούν τις πρόνοιες των περί Καλλυντικών Προϊόντων Νόμων του 2001-2010.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιο πάνω προϊόντα περιέχουν την ουσία «N-νιτροσοδιεθανολαμίνη (NDELA)» η οποία απαγορεύεται, με βάση το Τρίτο Παράρτημα της Νομοθεσίας, να περιέχεται σε καλλυντικά προϊόντα.

Τα πιο πάνω προϊόντα έχουν ήδη αποσυρθεί από την αγορά μετά από οδηγίες των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Προτρέπεται το καταναλωτικό κοινό που έχει στην κατοχή του τα πιο πάνω προϊόντα, όπως διακόψει τη χρήση τους.

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες στα τηλέφωνα 22-407106, 22-407101 και 22-407176.

Εντοπίστηκαν ακατάλληλα προϊόντα

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ενημέρωσης (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν κυκλοφορήσει στην κοινοτική αγορά τα ακόλουθα προϊόντα τα οποία δεν ικανοποιούν την ισχύουσα νομοθεσία που καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας των Μέσων Ατομικής Προστασίας:


• Αντανακλαστήρες - περιβραχιόνια
Αντανακλαστήρες περιβραχιονίων, άγνωστης προέλευσης, άγνωστης εμπορικής επωνυμίας, με γραμμικό κωδικό 4740269051240, κίτρινου χρώματος και οι οποίοι εντοπίστηκαν στη Λετονία.


Το προϊόν ενέχει κίνδυνο τραυματισμού καθότι η ορατότητα των ανακλαστήρων δεν είναι επαρκής.


Το προϊόν αποσύρθηκε από τον προμηθευτή οικιοθελώς.


• Γιλέκο ασφάλειας υψηλής ορατότητας
Γιλέκο ασφάλειας, πολωνικής προέλευσης, εμπορικής επωνυμίας TSC Auto, με τύπο/αριθμό HVM3 – Art. KMZ002 και κωδικό ΕΑΝ 5907702302959, κίτρινου χρώματος, μεγέθους XL, κατασκευασμένο από 100% πολυεστέρα, σε πλαστική συσκευασία και το οποίο εντοπίστηκε στη Λετονία.


Το προϊόν ενέχει κίνδυνο τραυματισμού καθότι δεν είναι επαρκώς αντανακλαστικό. Η αρμόδια Αρχή της Λετονίας απαίτησε την απόσυρση του προϊόντος από την αγορά.


Περισσότερες πληροφορίες για τα εν λόγω προϊόντα είναι καταχωρημένες με κωδικούς 1197/10 (32η εβδομάδα) και 1259/10 (33η εβδομάδα) στην ιστοσελίδα του Rapex:
http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm


Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα εν λόγω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος στα τηλέφωνα 22405604, 22405605 ή 22879033.