Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Φαινόμενο αισχροκέρδειας στα καύσιμα

Ο Υπουργός Εμπορίου καταγγέλλει 122 πρατήρια τα οποία ρυθμίζουν τις τιμές κατά το δοκούν


Οι πρατηριούχοι εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες, αύξησαν τις τιμές των καυσίμων πριν παραλάβουν νέα ακριβότερα φορτία, σύμφωνα με το νέο Παρατηρητήριο Τιμών.


Οι τσουχτερές τιμές στα καύσιμα δεν ήταν τελικά απόρροια της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αλλά αποτέλεσμα της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς 122 πρατηρίων στην Κύπρο, με τη Λεμεσό να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, το Παρατηρητήριο Τιμών καταδεικνύει ότι μεγάλος αριθμός πρατηρίων παγκύπρια αύξησε τις τιμές των καυσίμων χωρίς να έχει παραλάβει νέα ακριβότερα φορτία. Παράλληλα, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη έχει διευθετηθεί συνάντηση με την ηγεσία του Συνδέσμου Πρατηριούχων για συζήτηση της κατάστασης και αναζήτηση λύσεων. Κάλεσε επίσης για άλλη μία φορά τους καταναλωτές να κάνουν προσεκτική έρευνα αγοράς και να κοιτάζουν τις τιμές από πρατήριο σε πρατήριο.


Τιμές κατά το δοκούν
Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι το Παρατηρητήριο Τιμών ήταν το πιο λεπτομερές που έγινε ποτέ και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ορισμένοι πρατηριούχοι αύξησαν τις τιμές τους χωρίς να έχουν παραλάβει νέα φορτία ή δεν προέβησαν αμέσως σε μειώσεις όταν οι τιμές μειώνονταν διεθνώς με τη δικαιολογία ότι έχουν αποθέματα. «Μία άλλη διαπίστωση είναι ότι για πολλοστή φορά μεγάλος αριθμός πρατηρίων στη Λεμεσό είναι ακριβότερα από όλα τα άλλα πρατήρια. 122 από 250-265 πρατήρια, χωρίς να παραλάβουν φορτία ακριβότερα, ακρίβωσαν τις τιμές τους», επισήμανε προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί η κατάσταση.


Τα αμαρτωλά... αποθέματα
Ο Υπουργός τόνισε ότι με την ηγεσία του Συνδέσμου θα συζητηθεί η κατάσταση, γιατί «τα πράγματα δεν πρόκειται να μείνουν όπως είναι σήμερα», όπως είπε. Όταν ανακοινώνει αύξηση μια εταιρεία οι πρατηριούχοι στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας και του ανταγωνισμού αυξάνουν τις τιμές κατά το δοκούν τρία ή τέσσερα σεντ και όταν μειώνονται οι τιμές κάνουν 3, 4, 5 ή και 6 μέρες να τις μειώσουν γιατί έχουν στοκ. Ο κ. Πασχαλίδης πρόσθεσε ότι πρέπει να εξευρεθεί ένας μηχανισμός ώστε όταν οι εταιρείες ανακοινώνουν αύξηση τιμών, να δικαιούνται και τα πρατήρια στα δικά τους πλαίσια ελεύθερα να βάζουν αυξήσεις, όταν όμως μειώνονται οι τιμές, πρέπει με την ανακοίνωση της μείωσης την ίδια μέρα να μειώνονται οι τιμές ασχέτως του στοκ.


Πάντως, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι ένας αριθμός πρατηριούχων συμπεριφέρθηκαν πολύ σωστά, ένας άλλος αριθμός βιάστηκαν, ένας άλλος αριθμός, που είναι και πολύ ενοχλητικό, χωρίς να παραλάβουν φορτία έχουν ακριβύνει τιμές.


Εισήγηση για νέα πρατήρια
Στο τραπέζι του διαλόγου με την ηγεσία του Συνδέσμου Πρατηριούχων θα τεθεί η δημιουργία νέων πρατηρίων μέσω της ενθάρρυνσης του συνεργατικού κινήματος. «Ο κόσμος συμφωνώ ότι πρέπει να προστατευθεί. Πριν από λίγα χρόνια είχε γίνει εισήγηση να κάνουμε και άλλα πρατήρια μέσω ενθάρρυνσης συνεργατικού κινήματος. Εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα το παγοποιήσουμε αυτό αναμένοντας κάποια θετική ανταπόκριση στα πλαίσια πάντοτε του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού μέσω πρατηριούχων», ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά που επιδείχθηκε από ένα μεγάλο αριθμό πρατηριούχων παραβιάζει αυτή την αρχή, γι’ αυτό το θέμα συνεργατισμού ξαναμπαίνει στο τραπέζι. Διευκρίνισε ότι πρώτα θα γίνει διάλογος με τους πρατηριούχους, θα ακουστούν απόψεις και θα ζητηθούν εξηγήσεις. Σε ερώτηση για δήλωση που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της Ισραηλινής εταιρείας Delek ότι η πρόταση της Shell είναι πανάκριβη και πρέπει να γίνει αναθεώρηση, απάντησε λακωνικά: «Εγώ δεν θέλω να σχολιάζω δηλώσεις οποιωνδήποτε αξιωματούχων οποιασδήποτε εταιρείας. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη και είναι σεβαστή», κατέληξε.


"SigmaLive"

Δεν υπάρχουν σχόλια: