Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Πράσινο φως από το Υπουργικό για τη δημιουργία κινητής μονάδας αφαλάτωσης

Πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για την υπογραφή σύμβασης με την ΑΗΚ για τη δημιουργία κινητής μονάδας αφαλάτωσης που θα παράγει 20 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ημερησίως και στη συνέχεια σταθερής μονάδας παραγωγής 50 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ημερησίως ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης, η κινητή μονάδα με βάση τη σύμβαση που θα υπογραφεί, θα ολοκληρωθεί σε 35 εβδομάδες και από την έναρξη λειτουργίας της και σε διάστημα 18 μηνών θα είναι έτοιμη και η σταθερή μονάδα. Η κινητή μονάδα θα παράγει νερό για 18 μήνες και από εκεί και πέρα θα πάρει τη σκυτάλη η σταθερή, σημείωσε ο Υπουργός Γεωργίας.
Είπε ακόμη πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και πρόταση για αναβάθμιση της κινητής μονάδας αφαλάτωσης της Πάφου από 20 χιλιάδες κυβικά στις 30 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ημερησίως.
«Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο προχωρεί με σοβαρότητα αλλά και με σταθερά βήματα στην υλοποίηση της στρατηγικής και της πολιτικής την οποία θέλει να εφαρμόσει, δηλαδή την απεξάρτηση από τις βροχοπτώσεις», είπε ο κ. Πολυνείκης.
Ερωτηθείς σε ποιά τιμή θα χορηγείται το νερό, ο κ. Πολυνείκης είπε πως ο μέσος όρος της τιμής τόσο της σταθερής όσο και της κινητής μονάδας ανέρχεται στα 0,87 σεντ το κυβικό μέτρο νερού.
Ερωτηθείς για το θέμα των περικοπών, ο κ. Πολυνείκης είπε πως τελικές αποφάσεις για το πώς θα διαφοροποιηθούν τα υφιστάμενα μέτρα θα ληφθούν περί το τέλος Μαρτίου αφού ολοκληρωθεί και η εισροή νερού στα φράγματα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πολυνείκης είπε πως το θέμα των προτάσεων για αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων βρίσκεται εν αναμονή της ολοκλήρωσης της τεχνικοοικονομικής μελέτης.
Ερωτηθείς για το θέμα των προσφορών, είπε πως τις προσφορές ζήτησε η ΑΗΚ. «Απλά με την ΑΗΚ ήλθαμε σε συμφωνία μετά από σειρά επαφών στον τρόπο υλοποίησης αυτού του προγράμματος δημιουργίας των μονάδων αφαλάτωσης αλλά ήταν ευθύνη της ΑΗΚ να διεκπεραιώσει τη διαδικασία των προσφορών», ανέφερε.
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πολυνείκης είπε πως η τιμή που πήρε μέσω των προσφορών η ΑΗΚ για την κινητή μονάδα είναι 2,55 σεντ το κυβικό μέτρο νερού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: