Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Η ΒΑΛΤΙΚΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS!



Έκθεση της Σουηδικής τηλεόρασης αποκάλυψε ότι ρωσικά στρατιωτικά σκάφη γέμισαν την Βαλτική Θάλασσα με πυρηνικά απόβλητα ραδιενεργού υλικού στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το ραδιενεργό υλικό μεταφέρθηκε από στρατιωτική βάση της Λετονίας και ρίχτηκε στη θάλασσα της Σουηδίας.

Για πολλούς το μεγαλύτερο σοκ είναι ότι η σουηδική κυβέρνηση γνώριζε το γεγονός όλα αυτά τα χρόνια αλλά το αποσιωπούσε χωρίς να πάρει κάποια πρωτοβουλία ώστε να βρεθούν τα απόβλητα και να μπει τέλος στην τραγική οικολογική καταστροφή.

Η Βαλτική Θάλασσα είναι γνωστή ως μία από τις πλέον μολυσμένες στον κόσμο. Και η σουηδική τηλεόραση αποκάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκε ως "σκουπιδοτενεκές" για τα ρωσικά πυρηνικά απόβλητα και τα χημικά όπλα.

Η Βαλτική είναι ημι-κλείστη Θάλασσα και έτσι χρειάζεται πολύς χρόνος για να καθαρίσουν οι τοξικές ουσίες και αυτό την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στη ρύπανση. Ετσι οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι κινδυνεύει να μετατραπεί σε νεκρή θάλασσα.

Από τη δεκαετία του 1960 ιδιαίτερα, η αυξημένη χρήση των λιπασμάτων στην γεωργία καθώς και η αστικοποίηση οδήγησαν σε μια δραματική αύξηση των εισροών οργανικών ουσιών που ήταν η κύρια πηγή μόλυνσης της Βαλτικής. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αύξηση της ανάπτυξης φυτοπλαγκτού και της παραγωγής ψαριών (περισσότερο φυτοπλαγκτόν σημαίνει περισσότερη τροφή για τα ψάρια). Ωστόσο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυξημένων προβλημάτων με την ανοξία (έλλειψη οξυγόνου) στα βαθύτερα θαλάσσια ύδατα.

Ανταποκρινόμενες στα περίπλοκα και σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της Βαλτικής θάλασσας, οι χώρες της περιοχής έχουν συμφωνήσει σε ένα "Σχέδιο δράσης για τη Βαλτική Θάλασσα", προκειμένου να αναπτύξουν εθνικές δράσεις προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης γεωργικών, αλιευτικών και περιφερειακών πολιτικών. Το σχέδιο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2007, αποτελεί μία σημαντική βάση για πιο αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ στην περιοχή αυτή.

Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται η νέα οδηγία – πλαίσιο για την θαλάσσια στρατηγική, σύμφωνα με την οποία οι συνορεύουσες χώρες θα πρέπει να επιτύχουν μία καλή κατάσταση του περιβάλλοντος μέχρι το 2020, συμπεριλαμβανομένης της προϋπόθεσης ότι οι ιχθυοπληθυσμοί θα επαναφερθούν σε «καλή κατάσταση».

Την επόμενη εβδομάδα υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί από τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πρόκειται να παραβρεθούν σε σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι για να συζητήσουν πώς θα αποθηκεύουν τα πυρηνικά απόβλητα.

Πηγή: ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS

Δεν υπάρχουν σχόλια: