Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Διάσωση των μελισσών της Ευρώπης


Ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται διαρκώς, όπως και ο αριθμός των μελισσοκόμων στην Ευρώπη, γεγονότα που μπορούν να έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων, καθώς οι καλλιέργειες και τα περισσότερα φυτά είναι άμεσα εξαρτώμενα από την επικονίαση των μελισσών. Για αυτόν το λόγο το ΕΚ ζητά την ενίσχυση της βοήθειας προς τον μελισσοκομικό κλάδο στα πλαίσια της επόμενης Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μετά το 2013.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 76% της παραγωγής τροφίμων και το 84% των ειδών της χλωρίδας είναι άμεσα εξαρτώμενα από την επικονίαση των μελισσών, το ΕΚ ενέκρινε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου ψήφισμα με το οποίο ζητά από την Επιτροπή να ενισχύσει τη βοήθεια της προς τον μελισσοκομικό κλάδο κατά την επόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2013, μέσω της αναθεώρησης της νομοθεσίας και της αύξησης της χρηματοδότησης και των επενδύσεων στην έρευνα.

Ο Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία), εισηγητής της έκθεσης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου ότι "oι δύσκολες συνθήκες της αγοράς, η αστάθεια των τιμών και η αυξημένη θνησιμότητα των μελισσών αποτελούν κάποιους από τους κρισιμότερους παράγοντες" που θέτουν σε κίνδυνο τον μελισσοκομικό κλάδο της ΕΕ. Η Astrid Lulling (ΕΛΚ, Λουξεμβούργο), η οποία συνεισέφερε σημαντικά στην προετοιμασία της παρούσας έκθεσης, δήλωσε: "Οι μέλισσες είναι σημαντικές για την ποιότητα της ζωής μας· για αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται να εφαρμόσουμε μία ενιαία και σύνθετη πολιτική προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα έχει έναν επαρκές αριθμό μελισσοκόμων και μελισσών, ώστε να αποφευχθεί η μείωση του πληθυσμού τους."

Οι ενισχυμένοι κανόνες σήμανσης και ελέγχου, η περαιτέρω έρευνα για τη θνησιμότητα των μελισσών και η συμπερίληψη του θέματος των ασθενειών των μελισσών στην κτηνιατρική πολιτική της ΕΕ είναι ορισμένες από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο εν λόγω ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με ανάταση χειρός.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της θνησιμότητας των μελισσών, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση αειφόρων καλλιεργητικών μεθόδων. Ζητούν ακόμη από την Επιτροπή να διατηρήσει και να βελτιώσει τα υπάρχοντα προγράμματα στήριξης τα οποία εκπνέουν το 2012.

Διασφάλιση της ποιότητας μέσω των αλλαγών στη σήμανση των προϊόντων
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 40% της ευρωπαϊκής αγοράς μελιού εξαρτάται από τις εισαγωγές, το ΕΚ ζητά την επικαιροποίηση της νομοθεσίας για μια πιο ποιοτική μελισσοκομική πολιτική μέσω της βελτίωσης των κανόνων που αφορούν τη σήμανση προέλευσης του μελιού. Αυτό θα βοηθήσει στο να αποφεύγεται η παραπλάνηση των καταναλωτών, ιδίως σε περίπτωση μείγματος μελιών προερχόμενου από χώρες της ΕΕ και από τρίτες χώρες. Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη εναρμόνισης των ελέγχων στα σύνορα, ιδίως για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, καθώς οι εισαγωγές μελιού χαμηλής ποιότητας, η νοθεία και τα υποκατάστατα του μελιού αποτελούν στοιχεία στρέβλωσης της αγοράς και ασκούν διαρκή πίεση στις τιμές και στην τελική ποιότητα του προϊόντος στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι για οποιοδήποτε κατεργασμένο προϊόν, το οποίο διαφημίζεται ως προϊόν που περιέχει μέλι, θα πρέπει να επιτρέπεται να γίνεται αναφορά στο μέλι (στην ονομασία του προϊόντος) μόνον εφόσον τουλάχιστον το 50% της περιεχόμενης ζάχαρης προέρχεται από μέλι.

Καλύτερος έλεγχος των ασθενειών των μελισσών
Η κτηνιατρική πολιτική της ΕΕ πρέπει να αλλάξει, υποστηρίζει το ΕΚ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της θνησιμότητας των μελισσών, όπως για παράδειγμα μέσω της ανάπτυξης αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης του ακάρεως τύπου Varroa. Επίσης, ζητείται να βελτιωθεί η πρόσβαση σε κτηνιατρικά φάρμακα μέσω χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Διενέργεια ανεξάρτητων ερευνών για καλύτερη πληροφόρηση του κοινού
Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή να υποστηρίξει τη διενέργεια ανεξάρτητων ερευνών σχετικά με τη θνησιμότητα των μελισσών και να μεριμνήσει ώστε να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχουν τα φυτοφάρμακα και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στο περιβάλλον και σε ορισμένα είδη μελισσών. Το ΕΚ προτείνει, τέλος, την επανεξέταση των κανόνων για τα φυτοφάρμακα και τα προϊόντα φυτοπροστασίας, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση αξιολογήσεων κινδύνου σε σχέση με την έκθεση των μελισσών σε τέτοιου είδους ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: