Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τ.Παπαδόπουλος

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το μεσημέρι, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
O τέως Πρόεδρος νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με μονοκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε το πρωί της Παρασκευής (12/12) με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη με την επάρατη νόσο.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934. Έκανε τις πρώτες του σπουδές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο King’s College του πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Άσκησε με μεγάλη επιτυχία για χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου. Ήταν παντρεμένος με τη Φωτεινή – Λωράνς Λεβέντη με την οποία απέκτησε δύο κόρες και δύο γιους.
Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ υπηρετώντας ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ (ΠΕΚΑ) για όλη την Κύπρο. Συμμετείχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου και είχε ταχθεί εναντίον της υπογραφής των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου.
Επίσης ήταν ένας εκ των τεσσάρων αντιπροσώπων των Ελληνοκυπρίων που συμμετείχαν στην Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Κυπριακό Σύνταγμα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1970 με το Ενιαίο Κόμμα στην εκλογική περιφέρεια της Λευκωσίας. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1976 εξελέγη ξανά ως ανεξάρτητος βουλευτής Λευκωσίας. Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1976.
Σημειώνεται ότι από το 1959 ως το 1970 υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων καθώς και Υγείας. Στις βουλευτικές εκλογές του 1991 εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και επανεξελέγη στις εκλογές του 1996.
Στις 7 Οκτωβρίου του 2000 εξελέγη Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο ιστορικό Εκλογικό Συνέδριο όπου ανήγγειλε την αποχώρησή του ο ιδρυτής του Κόμματος κ. Σπύρος Κυπριανού. Από τη θέση του ως πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ παραιτήθηκε το 2006.
Από το 2003 ως το 2008 υπήρξε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σταθμός της θητείας του ήταν το «όχι» στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού Κόφι Ανάν Ο Τάσσος Παπαδόπουλος στο διάγγελμα του στις 22 Απριλίου του 2004 είχε ζητήσει από τους Κύπριους πολίτες να το καταψηφίσουν. Πράγματι, κατά του σχεδίου Ανάν ψήφισαν τελικά το 76% των Ελληνοκύπριων.
Στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατέλαβε την τρίτη θέση μένοντας εκτός δευτέρου γύρου. Τον διαδέχεται ο προεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αντιπροσώπευσε επίσης την Ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Επίσης υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος των Επιτροπών Επιλογής και Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: