Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Συνδιάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή

Με τη συμμετοχή 10.600 εκπροσώπων από 190 κράτη μέλη του ΟΗΕ, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμούς, άρχισε στο Πόζναν της Πολωνίας η συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Στο επίκεντρο της συνδιάσκεψης είναι η παγκόσμια συμφωνία που θα υπογραφεί στην Κοπεγχάγη το 2009 και η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που εκπνέει το 2012, ενώ στόχος είναι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα από 60% στο 80% έως το 2050."Τεράστια πρόκληση" χαρακτήρισε τη συνδιάσκεψη ο Γενικός Γραμματέας της, Ίβο ντε Μπορ, ενώ ο νομπελιαστας Ρασέντα Πασάουρι, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική αλλαγή, παρουσίασε ανησυχητικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του κλίματος. Όπως είπε, έως το 2050 περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού δε θα έχει εύκολη πρόσβαση σε νερό. Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου απειλεί με εξαφάνιση το 60% της παγκόσμιας πανίδας.

Κατά την ομιλία του ο πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας, η οποία θα προβλέπει περικοπές των αερίων ρύπων και κατά συνέπεια αναδιάρθρωση των οικονομιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: