Εξολοθρευτές των μελισσών αποδεικνύονται κάποια φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι γεωργοί για τους ψεκασμούς εσπεριδοειδών, ιδιαίτερα όταν οι ψεκασμοί γίνονται κατά την περίοδο της ανθοφορίας, όπως αυτή που διάγουμε.
Κάποια από αυτά τα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με τους γεωπόνους, είναι ιδιαίτερα δραστικά και αναμένεται να αποσυρθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ οι μελισσοκόμοι τονίζουν πως γεωργία και μελισσοκομία θα πρέπει να συνυπάρξουν, όσο δύσκολο και αν φαίνεται να είναι αυτό.Πρόσφατα στην περιοχή του Φασουρίου κάποιοι ψεκασμοί εσπεριδοειδών προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων μελισσών, κάτι που κατήγγειλε με ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελισσοκόμων, Πάμπος Χριστοδούλου, τέτοια περιστατικά σημειώνονται και σε άλλες περιοχές, ωστόσο δεν είναι τέτοιας έκτασης.Συνεννόηση«Στο Φασούρι οι ψεκασμοί των εσπεριδοειδών έγιναν σε περίοδο έντονης ανθοφορίας, κατά την οποία οι μέλισσες επισκέπτονται συχνότερα τα δέντρα και άρα είναι ευκολότερο να έχουμε δηλητηριάσεις και απώλειες», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου. Σημείωσε πως στο Φασούρι έχουν επηρεαστεί αρκετές κυψέλες και πρόσθεσε πως κάθε χρόνο σημειώνονται τέτοια περιστατικά.«Έχουμε ζητήσει τη γνώμη γεωπόνων και όπως μας ανέφεραν πολλά από αυτά τα σκευάσματα αναμένεται να αποσυρθούν σύντομα. Εξάλλου, είχαμε συνάντηση και με τους γεωργούς της περιοχής, με τους οποίους καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου. Συγκεκριμένα, ζήτησαν από τους γεωργούς να μην ψεκάζουν κατά την περίοδο της έντονης ανθοφορίας, ενώ στις περιπτώσεις που θα προχωρήσουν σε ψεκασμούς να ενημερώνουν πρώτα τους μελισσοκόμους της περιοχής για να μετακινούν τις κυψέλες τους. Στο μεταξύ, από την ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσει ο τρυγητός του μελιού «της πορτοκαλιάς». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, η παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά καλή και σΆ αυτό έχουν βοηθήσει σημαντικά οι καλές βροχοπτώσεις του Μαρτίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου