Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Aντιδρούν οι Πράσινοι ευρωβουλευτές στην έγκριση γενετικά «μεταλλαγμένου» προϊόντος

«Μία Ευρώπη χωρίς μεταλλαγμένα» ζητούν οι Πράσινοι ευρωβουλευτές.

Tην αντίθεσή τους εξέφρασαν την Τετάρτη οι Πράσινοι ευρωβουλευτές στην έγκριση από την Κομισιόν της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora, η οποία προορίζεται για βιομηχανική χρήση και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση.

Οι βουλευτές διέκοψαν τη συνεδρίαση κρατώντας πλακάτ για «μία Ευρώπη χωρίς μεταλλαγμένα». Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, Ρεμπέκα Χαρμς, χαρακτήρισε την απόφαση μέρος μίας «ριψοκίνδυνης στρατηγικής που δεν θα βρει υποστήριξη στους Ευρωπαίους πολίτες», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ίδια ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εγκριθεί η καλλιέργεια της Amflora, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνεχάρη τους Πράσινους για τον «ενθουσιασμό» τους, όπως ανέφερε: «Είστε σθεναρά αντίθετοι στα μεταλλαγμένα, και αυτό είναι δικαίωμά σας» ανέφερε ο Μπαρόζο, φωνάζοντας κάποιες στιγμές για να ακουστεί.

Στις 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού. Η πατάτα Amflora της γερμανικής BASF προoρίζεται όχι για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά για βιομηχανική χρήση.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές πατάτες, που παράγουν ένα μείγμα αμυλόζης και αμυλοπηκτίνης, η Amflora παράγει σχεδόν καθαρή αμυλοπηκτίνη που μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χαρτιού, υφασμάτων και δομικών υλικών.

Η Επιτροπή δεν εντόπισε ενδείξεις ότι το νέο προϊόν εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, ωστόσο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισήμαναν ότι η πατάτα περιέχει δύο γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να διαρρεύσουν στο περιβάλλον.

Την αντίθεσή τους με την απόφαση της Κομισιόν έχουν εκφράσει η Ιταλία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο ενώ η Ελλάδα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει ρήτρες που θα απαγορεύουν την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας στη χώρα.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: