Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας μεγάλος ποταμός για τη Λευκωσία


Ένας ποταμός με καθημερινή ροή 56.000 κυβικών μέτρων νερού θα είναι διαθέσιμος για τις ανάγκες των δήμων και κοινοτήτων της μείζονος περιοχής Λευκωσίας


Έναν ποταμό της δυναμικότητας του Αχελώου θα συνθέτουν τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων της Βαθιάς Γωνιάς, της Ανθούπολης και της Μιας Μηλιάς με το νερό που θα παράγουν ημερησίως. Συνολικά, 56 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού θα παράγουν ημερησίως τα τρία εργοστάσια.


Τα εγκαίνια
Σήμερα Τρίτη 14/9, στις 6 το απόγευμα, θα γίνουν τα εγκαίνια του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων της Βαθιάς Γωνιάς, το οποίο θα επεξεργάζεται καθημερινά 22.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων. Το νερό που θα παράγεται, λόγω της εξελιγμένης τεχνολογίας η οποία θα χρησιμοποιείται στον καθαρισμό-διύλιση (μέθοδος μεμβρανών), θα είναι κατάλληλο για κάθε είδους καλλιέργεια. Της ίδιας τεχνολογίας είναι και το εργοστάσιο στην Ανθούπολη, το οποίο παράγει 13.000 κυβικά μέτρα νερό ημερησίως, καθώς και εκείνο της Μιας Μηλιάς, οι εργασίες κατασκευής του οποίου αρχίζουν εντός του Οκτωβρίου. Το εργοστάσιο αυτό, που είναι δικοινοτικό, θα παράγει ημερησίως 30.000 κυβικά μέτρα νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, εκ του οποίου οι 21.000 τόνοι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Δυνατότητες ανάπτυξης
Τα 56.000 κυβικά μέτρα νερού θα συνθέτουν έναν ρέοντα -καθημερινά- ποταμό της δυναμικότητας ενός Αχελώου, δεδομένο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό της γεωργίας και κτηνοτροφίας στην περιοχή της μείζονος περιοχής Λευκωσίας. Επειδή η Δημοκρατία επιδοτεί το κόστος των μεμβρανών και γενικά του μηχανισμού της επεξεργασίας, θα έχει, συνακόλουθα, και τη διαχείριση του παραγόμενου νερού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα Γεωργίας μελετά και σχεδιάζει την ενθάρρυνση νέων καλλιεργειών στις περιοχές στις οποίες θα φθάνει το νερό. Το νερό της Βαθιάς Γωνιάς θα βοηθήσει αποφασιστικά και τον τομέα της κτηνοτροφίας στις ήδη κτηνοτροφικές περιοχές όπως είναι το Δάλι, η Ποταμιά, τα Λύμπια, η Αλάμπρα, η Αγία Βαρβάρα και το Γέρι. Επίσης, μέρος των ποσοτήτων του παραγόμενου νερού θα διατίθεται προς χρήση από τους δήμους και τις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας για άρδευση των κήπων, πάρκων και χώρων πρασίνου. «Αντί να χρησιμοποιούν πόσιμο νερό, τώρα θα χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Χαράλαμπος Παλαντζής. Αναφερόμενος στη σημασία και των τριών εργοστασίων, ο κ. Παλατζής είπε ότι «είναι μεγάλη υπόθεση η δυναμικότητα σε νερό που αποκτά η περιοχή Λευκωσίας, αλλά και η Κύπρος γενικότερα. Εκεί που είχαμε έλλειμμα στο ισοζύγιο νερού, τώρα θα έχουμε πλεόνασμα».
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Αποχετευτικού Συστήματος Λευκωσίας, Σάκης Σέπος, δήλωσε στον «Π» ότι το εργοστάσιο της Βαθιάς Γωνιάς κόστισε 29 εκατ. ευρώ, εκείνο της Ανθούπολης 24 εκατ. και αυτό της Μιας Μηλιάς θα κοστίσει επίσης κοντά στα 29 εκατ. ευρώ.


80% η Κυβέρνηση
Το εργοστάσιο της Βαθιάς Γωνιάς θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κοινοτήτων Δαλιού, Πέρα Χωρίου - Νήσου, Λυμπιών, Αγίας Βαρβάρας, Ποταμιάς, Αλάμπρας, Γερίου και συγκεκριμένες περιοχές της Αγλαντζιάς και του Στροβόλου. Αυτήν τη στιγμή σχεδιάζεται το σύστημα συλλογής λυμάτων του Δαλιού, της Αλάμπρας και Νήσου. Θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός του συστήματος και σε άλλες κοινότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση των αγωγών συλλογής λυμάτων χρηματοδοτείται κατά 80% από την Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: