Ψάχνοντας στοιχεία γι' αυτό το κείμενο και ξεφυλλίζοντας τα βιβλία που προμηθεύτηκα από το εξωτερικό (δυστυχώς), συνειδητοποιούσα συνεχώς ότι τα περισσότερα tips που διάβαζα δεν μου ήταν άγνωστα. Η προσπάθεια «τίποτα να μην πάει χαμένο» περιλαμβανόταν στην καθημερινότητα της κουζίνας της μητέρας μου. Είπα τις σκέψεις μου στην κ. Εύη Βουτσινά, μαγείρισσα και συγγραφέα. «Ετσι είναι. Σήμερα έχουμε όλες τις ευκολίες, μεγαλύτερη ευημερία, αλλά χειρότερη διατροφή. Είναι σημαντικό το ότι οι νεότεροι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον κύκλο της τροφής», συμπλήρωσε. «Τα παιδιά απολαμβάνουν το ψωμί, αλλά αγνοούν πώς κάποιος έσπειρε το σιτάρι, το συγκόμισε κ.λπ., κ.λπ.
Δεν υπολογίζουμε το φαγητό σαν μια αξία που έχει μόχθο για να το φέρεις στο σπίτι». Ετσι, ο σεβασμός για τον πλούτο της φύσης (άρα και για τα αγαθά της) χάνεται και γινόμαστε σπάταλοι. «Πετάμε στα σκουπίδια» τόσο ενέργεια όσο και υλικά. Γι' αυτό και οι οδηγίες, όσες και αν καταγράψουμε, δεν θα είναι αρκετές. Το μυστικό είναι να αλλάξουμε συνήθειες και τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό μας. Οχι μόνο ως μια απαραίτητη για την επιβίωση «κίνηση», αλλά ως απόλαυση.
Μια απόλαυση που μπορεί να μην έχει τεράστιο κόστος. Για εμάς αλλά και για το περιβάλλον. Θα μου πείτε: «Και αν κλείνω δέκα λεπτά νωρίτερα το μάτι της κουζίνας, και αν πετάξω λιγότερα φαγητά στα σκουπίδια, θα σώσω τον πλανήτη;». Ας το δούμε αλλιώς. Πρώτον, το ότι αλλάζουμε τις συνήθειές μας δεν σημαίνει ότι σταματάμε να πιέζουμε για λύσεις. Δεύτερον, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Διεθνής Συνομοσπονδία της Οικιακής Οικονομίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά των νοικοκυριών στην κατανάλωση ενέργειας, σύστησε από το 2008 ειδική επιστημονική επιτροπή με αντικείμενο την Οικιακή Τεχνολογία. Τρίτον, μειώνουμε το «βάρος» που προσθέτουμε στη Γη αλλά και τις «ενοχές» μας. Ταυτόχρονα, κάνουμε οικονομία στις ενεργειακές πηγές αλλά και στην τσέπη μας, φροντίζουμε την υγεία μας και, στο κάτω-κάτω της γραφής, γευόμαστε πιο νόστιμα φαγητά.Της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου