Έφυγε απ' τη ζωή σε ηλικία 75 χρόνων, αφήνοντας κληρονομιά και παρακαταθήκη ένα πολύπλευρο και μοναδικό πνευματικό έργο.
Την τελευταία του πνοή στο Ογκολογικό της Λευκωσίας άφησε τις πρωινές ώρες χθες ο καθηγητής Κωστής Κολώτας.
Ο διακεκριμένος πνευματικός παράγοντας του τόπου μας είχε παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας απ' τις αρχές του καλοκαιριού κι έκτοτε νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Λεμεσού και τον τελευταίο μήνα στο Ογκολογικό Κέντρο στη Λευκωσία. Ο Δάσκαλος έφυγε απ' τη ζωή σε ηλικία 75 χρόνων, αφήνοντας κληρονομιά και παρακαταθήκη ένα πολύπλευρο και μοναδικό πνευματικό έργο.
Ο Κωστής Κολώτας σπούδασε κλασική φιλολογία στo Πανεπιστήμιο Αθηνών και στo Πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας. Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής Σχολείων Μέσης Παιδείας, και καθηγητής στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολήθηκε με τo θέατρο ως μελετητής, συγγραφέας και μεταφραστής. Μεταφράσεις και έργα του παίχτηκαv από τoν ΘΟΚ, τo Εθνικό Θέατρο Αθηνών, τo Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης και άλλα θέατρα στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπως επίσης και από τo ΡIΚ και τηv ΕΡΤ. Πολλές μεταφράσεις του έχουν ανεβασθεί στην Επίδαυρο. Από το αρχαίο ελληνικό δράμα μετέφρασε: "Ορέστεια" και "Πέρσες" του Αισχύλου, "Οιδίποδα" και "Αίαντα" του Σοφοκλή, "Ικέτιδες", "Βάκχες", "Τρωάδες", και "Εκάβη" του Ευριπίδη, "Θεσμοφοριάζουσες", "Όρνιθες", "Βατράχους" και "Πλούτο" του Αριστοφάνη. Μετέφρασε επίσης "Ρωμαίο και Ιουλιέτα", "Όνειρο θερινής νυκτός", "Πολύ κακό για το τίποτε", και "Ριχάρδο τον Γ'" του Σαίξπηρ, "Πανηγύρι του Αγίου Βαρθολομαίου" του Μπεν Τζόνσον.
Μετείχε ως εισηγητής σε τοπικά και διεθνή θεατρικά συνέδρια και δημοσίευσε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά με θέμα κυρίως το αρχαίο ελληνικό δράμα. Δίδαξε Ιστορία του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου και Δραματολογία σε θεατρικά εργαστήρια και δραματικές σχολές, της Κύπρου και της Ελλάδας. Έχει δημοσιεύσει σημειώματα και δοκίμια σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ συνεργάστηκε έχοντας μόνιμη πολιτιστική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝΑΛΙ 6 της Λεμεσού.
Ο αείμνηστος Κωστής Κολώτας συνεργάστηκε για μεγάλη περίοδο, έχοντας μόνιμη στήλη, με την εφημερίδα "Πολίτης". Εκτός απ' τις πνευματικές δραστηριότητες κι αναζητήσεις, έντονο και διαρκές ήταν το ενδιαφέρον του Κωστή Κολώτα για τα κοινά, έχοντας διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Λεμεσού, με τον συνδυασμό η Πόλη μας. Ήταν από του πρωτεργάτες για την επανίδρυση της χορωδίας του Άρη Λεμεσού, αλλά κι ενεργός παράγοντας του ομώνυμου αθλητικού σωματείου. Πρωτοστάτησε για τη δημιουργία της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ), όπως και για την ίδρυση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στην πόλη. Υπήρξε μέλος και πρόεδρος τoυ Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Κύπρου από της ιδρύσεώς του και μέλος του Δ.Σ. του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, καθώς και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Βραβεύτηκε με το Βραβείο "Μελίνας Μερκούρη", θεατρικής συγγραφής, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
Επιθυμία του εκλιπόντος ήταν να ταφεί στη γενέτειρά του, το Άρσος.
(Γιάννης Κωστακόπουλος - ΠΟΛΙΤΗΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου