Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα των ανεξέλεγκτων σκυβαλότοπων


Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το θέμα των ανεξέλεγκτων σκυβαλότοπων

Φυσικά και δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο για το Κίνημα Οικολόγων να ασκούν ισοπεδωτική και μηδενιστική κριτική κατά της Κυβέρνησης ή να διανθίζουν τις πολιτικές τους παρεμβάσεις με χαρακτηρισμούς κατά των αντιπάλων τους που υπερβαίνουν κατά πολύ τα εσκαμμένα, φτάνοντας ακόμη και στα όρια του λιβέλου. Ούτε λίγο ούτε πολύ το Κίνημα Οικολόγων, σε ανακοίνωση του ημερ. 30/3/2010, κατηγορεί συλλήβδην τους ανώτερους λειτουργούς και τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου Εσωτερικών ως κοινούς πλαστογράφους που με ψευδή στοιχεία επιχειρούν να παραπλανήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Κύπριους πολίτες αφού, όπως ισχυρίζονται, εσκεμμένα απέκρυψαν τον πραγματικό αριθμό των ανεξέλεγκτων σκυβαλότοπων στην Κύπρο.

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αυτά κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι ανεξέλεγκτοι σκυβαλότοποι ανέρχονται στους 113, ενώ σύμφωνα με τους Οικολόγους οι ανεξέλεγκτοι σκυβαλότοποι ξεπερνούν τους 200. Επιπρόσθετα, εντελώς ατεκμηρίωτα και παραπλανητικά, οι Οικολόγοι ισχυρίζονται πως η Κυβέρνηση αποφάσισε την αναβολή των προγραμματισμένων έργων για κλείσιμο και αποκατάσταση των σκυβαλότοπων στην επαρχία Πάφου, δίνοντας προτεραιότητα μόνο στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου όπου έχει ολοκληρωθεί η ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης των στερεών οικιακών αποβλήτων.

Όπως θα όφειλαν να γνωρίζουν στο Κίνημα Οικολόγων, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταγράψει 113 σκυβαλότοπους παγκύπρια, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς όλους τους ελεγχόμενους ή ημιελεγχόμενους χώρους που δέχονται οικιακά απόβλητα. Είναι δε κατανοητό πως δεν έχουμε αναγνωρίσει ως σκυβαλότοπους το κάθε άδειο χωράφι, αυλάκι, ή πλαγιά βουνού που πετάγονται ανεξέλεγκτα σκουπίδια. Σε μια τέτοια περίπτωση ο αριθμός των σκυβαλότοπων στον τόπο μας δεν θα υπερέβαινε απλώς τους 200, αλλά ίσως και τους 1000. Ο καθαρισμός και η αποκατάσταση αυτών των χώρων δεν εμπίπτει και δεν μπορεί να εμπίπτει στην ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά σε αυτήν των Τοπικών Αρχών. Προς ενίσχυση μάλιστα των Τοπικών Αρχών σε αυτό τους το έργο, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει υιοθετήσει πρόγραμμα καθαριότητας της υπαίθρου, διαθέτοντας στις Επαρχιακές Διοικήσεις σχετικό κονδύλι το οποίο παραχωρείται στις κοινότητες για τον καθαρισμό των περιοχών τους.

Όπως επίσης θα όφειλαν να γνωρίζουν οι εκπρόσωποι του Κινήματος Οικολόγων, στο πλαίσιο της υλοποίησης της ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει μετά από δημόσιο διαγωνισμό στην ανάθεση σε Τεχνικούς Συμβούλους της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών/εγγράφων για την αποκατάσταση και τη μετέπειτα φροντίδα των σκυβαλότοπων στις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας- Αμμοχώστου. Οι μελέτες αυτές βρίσκονται στο τελικό στάδιο για κατάθεση τους στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη προσφορών για έναρξη των έργων που θα αφορούν την αποκατάσταση των 37 χωματερών της επαρχίας Πάφου και των 15 χωματερών στις επαρχίες Λάρνακας - Αμμοχώστου. Με βάση πάντα τους προγραμματισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών, τα μεν κατασκευαστικά έργα στην επαρχία Πάφου αναμένεται να αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2010, ενώ στις επαρχίες Λάρνακας – Αμμοχώστου το πρώτο εξάμηνο του 2011 και θα ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών. Άρα, όχι μόνο δεν αναστέλλονται τα έργα στην Πάφο, όπως ισχυρίζονται οι Οικολόγοι, αλλά δίνουμε προτεραιότητα σε αυτά. Καθ’ όσον αφορά τα έργα αποκατάστασης των σκυβαλότοπων στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας, είναι αυτονόητο πως αυτά μπορούν να αρχίσουν μετά την κατασκευή των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών οικιακών αποβλήτων σε αυτές τις επαρχίες. Εκτός βέβαια και αν οι Οικολόγοι έχουν άλλη εισήγηση.

Παράλληλα με την προώθηση των κατασκευαστικών έργων για αποκατάσταση των σκυβαλότοπων, προχωρούν και οι διαδικασίες για τη δημιουργία πράσινων σημείων σε όλη την Κύπρο που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των αποβλήτων. Ήδη η προκαταρκτική μελέτη του Συμβούλου έχει κατατεθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος προς έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή. Όλα τα προτεινόμενα έργα έχουν προταθεί για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και με την ελπίδα πως το Κίνημα Οικολόγων θα αποφεύγει στο εξής τόσο αβασάνιστα να εκτοξεύει πυρά και ύβρεις επί δικαίων και αδίκων.

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ)

1 σχόλιο:

Petros Evdokas, Πέτρος Ευδόκας είπε...

Το πιό σημαντικό μέρος της Υπουργικής δήλωσης:

"Είναι δε κατανοητό πως δεν έχουμε αναγνωρίσει ως σκυβαλότοπους το κάθε άδειο χωράφι, αυλάκι, ή πλαγιά βουνού που πετάγονται ανεξέλεγκτα σκουπίδια. Σε μια τέτοια περίπτωση ο αριθμός των σκυβαλότοπων στον τόπο μας δεν θα υπερέβαινε απλώς τους 200, αλλά ίσως και τους 1000."

Και η λύση;
"Ο καθαρισμός και η αποκατάσταση αυτών των χώρων δεν εμπίπτει και δεν μπορεί να εμπίπτει στην ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά σε αυτήν των Τοπικών Αρχών."

Ακριβώς. Παραδοχή δηλαδή της απόκρυψης του πραγματικού αριθμού σκυβαλότοπων, και μετάθεση ευθυνών.
Θαυμάσια.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net