Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ποδηλατούν στο σχολείο τους με ασφάλεια...


«Μην κάνεις τη Ζωή σου Ποδήλατο! Κάνε το Ποδήλατο Ζωή σου!», λένε τα παιδιά του Τσιρείου Δημοτικού της Σχολικής Ποδηλασίας


Κάποιοι οδηγοί που κινούνται τα πρωινά και τα μεσημέρια στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Τσίρειο Δημοτικό Σχολείο στη Λεμεσό, σίγουρα θα έχουν βρει αρκετές φορές στο δρόμο τους ομάδα αποτελούμενη από 7 μικρούς ποδηλάτες, οι οποίοι με τη συνοδεία δυο ενήλικων ποδηλατών πορεύονται τραγουδώντας… «…Πάω τώρα στο σχολείο μ’ ένα μέσο φοβερό παίρνω αέρα καθαρό φτιάχνω και κορμί γερό… …Παίρνω φόρα γι’ ανηφόρα πιάνω φρένο κατηφόρα με ασφάλεια οδηγώ και το κράνος μου φορώ…» Είναι η ομάδα της Σχολικής Ποδηλασίας «Ποδηλατώ προς και από το σχολείο με ασφάλεια», που αποτελεί το επιστέγασμα των δραστηριοτήτων του Τσιρείου Δημοτικού σε ό,τι αφορά την προώθηση της καθημερινής χρήσης του ποδηλάτου ως ενός υγιεινού και οικολογικού μέσου άσκησης και διακίνησης και την καλλιέργεια σωστής οδικής συνείδησης.

Το πρόγραμμα της Σχολικής Ποδηλασίας εφαρμόζεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς στα πλαίσια του «Δραστήριου Σχολείου», στο οποίο είναι ενταγμένο το συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο. Απώτερος σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας που ξεκίνησε σε πιλοτική βάση, είναι να μάθουν οι μικροί μαθητές να οδηγούν το ποδήλατό τους με ασφάλεια και να το χρησιμοποιούν καθημερινά για να πηγαινοέρχονται στο σχολείο τους.
Η Ομάδα της Σχολικής Ποδηλασίας με τους συνοδούς ποδηλάτες Ειρήνη Κακογιάννη και Κωνσταντίνο Καπάταη, φορώντας το κράνος και φωσφορούχο κιμονό, ακολουθεί όλους τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας έτσι ώστε να διακινείται προς και από το σχολείο με ασφάλεια. Για τη διευκόλυνση των παιδιών αλλά και την απαλλαγή τους από το βάρος της σχολικής τσάντας, το Δραστήριο Σχολείο έχει εξοπλισθεί με ειδικό καροτσάκι στο οποίο μεταφέρονται οι σχολικές τσάντες.

Όπως εξήγησε συνοδός των παιδιών Ειρήνη Κακογιάννη, η ομάδα των 7 μαθητών που προέρχονται από τις δυο τελευταίες τάξεις του δημοτικού, πηγαινοέρχονται στο σχολείο με το ποδήλατό τους τρεις φορές την εβδομάδα. Οι δυο συνοδοί ποδηλάτες περνούν το πρωί και μαζεύουν τα παιδιά από τα σπίτια τους ακολουθώντας μια προκαθορισμένη διαδρομή προς το σχολείο και το μεσημέρι ακολουθούν την αντίθετη διαδρομή για τα σπίτια τους.
Ο ενθουσιασμός των ίδιων των παιδιών από αυτή τη δραστηριότητά τους διαγράφεται έντονη στα χαμογελαστά πρόσωπά τους καθώς ξεκλειδώνουν τα ποδήλατά τους και βγαίνουν στο δρόμο.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και άλλων παιδιών να ενταχθούν στο πρόγραμμα», όπως αναφέρει η κ. Κακογιάννη, «ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο σε αυτό το στάδιο αφού δεν υπάρχουν συνοδοί.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
Μιλώντας γενικότερα για τη συγκεκριμένη δράση του σχολείου, η συντονίστρια της Ομάδας, Μαρία ΜΙχαηλίδου, επισημαίνει ότι πριν την εφαρμογή του προγράμματος προετοιμάστηκαν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς με αρκετές δραστηριότητες ώστε να γίνουν πιο φιλικοί προς τη χρήση του ποδηλάτου. Αυτό έγινε μέσα από διαλέξεις για τη σωστή και ασφαλή χρήση του ποδηλάτου σε συνεργασία με την Αστυνομία και με τη διοργάνωση ποδηλατοποριών σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Λεμεσού, την Αστυνομία, το Δήμο και το Σύνδεσμο Γονέων. Τα παιδιά, πριν βγουν στο δρόμο παρακολούθησαν ειδικά μαθήματα και εξασκήθηκαν στην αυλή του σχολείου στην οδική κυκλοφορία. Μέλημα του Δραστήριου Σχολείου, όπως τονίζεται, είναι να περάσει το μήνυμα σε μαθητές, γονείς και γενικότερα την κοινωνία πως το ποδήλατο δεν είναι απλά ένα παιχνίδι αλλά ένα υγιεινό, γρήγορο και ασφαλές μέσο άσκησης και διακίνησης, φιλικό προς το περιβάλλον।

(
ΤΟΥΧΡΗΣΤΟΥΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ- Φιλελεύθερος )

Δεν υπάρχουν σχόλια: