Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Εναλλακτική λύση για το κλίμα

Ειδικοί προτείνουν επέκταση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ στους υδροφθοράνθρακες


The New York Times


Καθώς τα κράτη του πλανήτη δεν θα καταλήξουν, ούτε φέτος, σε συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πολλοί ειδικοί προτείνουν μια άλλη λύση: την ένταξη των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, που υιοθετήθηκε το 1987 και στόχευε στην κατάργηση των αεροζόλ και άλλων χημικών που προκαλούσαν την τρύπα του όζοντος.


Πολλοί θεωρούν αναγκαία την επέκταση της συνθήκης και στην παραγωγή και χρήση υδροφθορανθράκων (HFCs). Αυτά τα χημικά που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πολύ περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.


Σημαντικό βήμα
Οι υδροφθοράνθρακες, που αντικατέστησαν παλαιότερα πολύ πιο επικίνδυνα χημικά, χρησιμοποιούνται ως παράγοντες ψύξης σε συστήματα κλιματισμού. Κατασκευάζονται στην Κίνα και την Ινδία, αλλά οι συσκευές που τους περιέχουν χρησιμοποιούνται σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η κατάργησή τους, θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη πρόταση ρύθμισης χρήσης HFC από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Βέβαια, για την επέκτασή του πρέπει να συμφωνήσουν όλοι όσοι το υπέγραψαν, αλλά δεν χρειάζεται επικύρωση από το Kογκρέσο. Βέβαια, πολλά αναπτυσσόμενα κράτη όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία διαμαρτύρονται ότι οι ρυθμοί που επιβάλλει είναι υπερβολικά γρήγοροι, καθώς και ότι οι αποζημιώσεις για την κατάργηση του χημικού δεν είναι ικανοποιητικές.


Ενα πλεονέκτημα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ στον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για τα επιμέρους ζητήματα που καλύπτει δεν έχουν τίποτα κοινό με τις έντονες αντιπαραθέσεις που χαρακτηρίζουν τις διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, όπως καταγράφηκαν στην Κοπεγχάγη πέρυσι.


Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, έχει υπογραφεί απ’ όλα τα κράτη και επικυρώθηκε από τις ΗΠΑ το 1988. Δέκα χρόνια αργότερα, η Γερουσία καταψήφισε την πρόταση επικύρωσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο.


Υποχρεωτικά
Επίσης, οι στόχοι μείωσης της ρύπανσης που προβλέπει το Mόντρεαλ είναι υποχρεωτικοί, όλα τα κράτη του κόσμου τους αποδέχονται και μπορεί κανείς να μετρήσει με ακρίβεια την πρόοδο που γίνεται. Ηδη αποδεικνύεται αποτελεσματικό αφού βοήθησε στην εξάλειψη του 97% των 100 χημικών που κατέστρεφαν το στρώμα του όζοντος και μείωσε κατά 200 δισεκατομμύρια τόνους την απελευθέρωση αερίων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Πέτυχε, δηλαδή, πολύ περισσότερα από το Πρωτόκολλο του Κιότο.


Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών και βασικός διαπραγματευτής του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ΗΠΑ, κ. Ντάνιελ Ρεϊφσνάιντερ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όργανο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Δημιουργήθηκε με στόχο την προστασία του όζοντος αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Βέβαια, είναι παράδοξη η χρήση μιας συμφωνίας για την επίτευξη ενός στόχου να χρησιμοποιείται για άλλο, ίσως, όμως, να είναι η μόνη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: