Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα

ΜΕ 1.000,000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ


Η έκθεση με τίτλο «Πρωτοβουλία 1.000.000 Πολιτών» υποχρεώνει την ΕΕ να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των πολιτών, αρκεί αυτά να είναι βασισμένα σε ευρωπαϊκές αρχές. Ταυτόχρονα με την ψήφιση της έκθεσης, το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ αποδέχθηκε αίτημα ισάριθμων πολιτών να διεξαχθούν ανεξάρτητες έρευνες από την Κομισιόν για τα μεταλλαγμένα.


Αποδοκιμασία για ΓΤΟ
Την υποχρέωση της ΕΕ να προχωρήσει σε συστηματική έρευνα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνεπάγεται η εμπορία των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), γνωστοποίησε, με γραπτή του απάντηση, το Συμβούλιο προς τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος είχε υποβάλει ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία των γνωμοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ευρωβουλευτών, η απάντηση αποτελεί την πρώτη σαφή αποδοκιμασία του Συμβουλίου για την πρόσφατη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει την αδειοδότηση των ΓΤΟ. Παράλληλα, και σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η απάντηση του Συμβουλίου ανοίγει το δρόμο να υποχρεωθεί η ΕΕ να ανταποκριθεί στο αίτημα που υπέγραψαν ήδη ένα εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες, ζητώντας μορατόριουμ στις καλλιέργειες μεταλλαγμένων, μέχρι να δημιουργηθούν αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία και τη βιοποικιλότητα. Η συλλογή των υπογραφών έγινε με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.


Λαϊκή επιταγή
Η καθιέρωση της «Πρωτοβουλίας 1.000.000 Πολιτών» χαρακτηρίσθηκε, από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Σταύρο Λαμπρινίδη, ως ένα μεγάλο βήμα προς τη δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι θέτει τις προϋποθέσεις ώστε οι πολίτες να μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους να καλούν την ΕΕ να νομοθετεί πάνω σε ένα ζήτημα, αν συμπληρωθούν ένα εκατομμύριο υπογραφές από επτά χώρες της ΕΕ. Στη συνέχεια, η Κομισιόν θα ελέγχει νομικά εάν η αίτηση των πολιτών μπορεί να γίνει αποδεκτή, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που τίθενται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Εξασφαλίζεται έτσι πως η ΕΕ δεν θα μπορεί να απορρίψει αιτήσεις απλά και μόνο λόγω του πολιτικού τους περιεχομένου. 

Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο σε περίπτωση που το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας αντιτίθεται εμφανώς ευρωπαϊκές αρχές. Αφού συλλεχθούν τουλάχιστο ένα εκατομμύριο υπογραφές πολιτών, η ΕΕ θα έχει τρεις μήνες προθεσμία για να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα δράσει και θα πρέπει να δικαιολογήσει την απόφασή της.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: