Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Σε κίνδυνο το "Δασούδι" Λεμεσού

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν οι προσπάθειες που έγιναν το τελευταίο διάστημα για παραχώρηση της διαχείρισης της παραλίας στο Δασούδι, από τον ΚΟΤ στον Δήμο Γερμασόγειας. Το τμήμα Δασών παραχώρησε πριν αρκετά χρόνια την διαχείριση της περιοχής στον ΚΟΤ έναντι ενός συμβολικού ενοικίου, με τον Δήμο Γερμασόγειας να ζητά εδώ και μερικά χρόνια η παραλία να περάσει στην δικαιοδοσία του, όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις σε όλη την Κύπρο.
Μέσα στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ΚΟΤ, Τμήμα Δασών και ο Δήμος Γερμασόγειας, παρακάθησαν σε σύσκεψη στην οποία ο δήμος παρουσίασε πρόταση αξιοποίησης της παραλίας και των γύρω χώρων. Στα σχέδια του δήμου περιλαμβάνεται η κατασκευή δυο αναψυκτηρίων με χώρους υγιεινής κάτι που δεν παρέχεται αυτή την στιγμή στους λουομένους και στους άλλους επισκέπτες, καθώς και αξιοποίηση της παραλίας η οποία αυτή την στιγμή παρουσιάζεται παραμελημένη.   

Σύμφωνα με την πληροφόρηση μας, ο ΚΟΤ απάντησε αρνητικά στο αίτημα για αλλαγή του καθεστώτως στην περιοχή και φαίνεται να έχει αντιπροτείνει στον δήμο την από κοινού κατασκευή των έργων με αντάλλαγμα την παραχώρηση στον δήμο για εμπορική εκμετάλλευση, μέρους της παραλίας. Η αντιπρόταση του ΚΟΤ απορρίφθηκε από τον δήμο κι΄ως εκ τούτου και τα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής η οποία εμπερικλίει το κολυμβητήριο μέχρι και τον ναυτικό όμιλο Λεμεσού, μπήκαν στο  ψυγείο.  

Το όλο θέμα εξέτασε πρόσφατα και η επιτροπή εμπορίου της βουλής μετά από εισήγηση του βουλευτή Άγγελου Βότση ο οποίος δήλωσε. «Είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή ένας ολόκληρος δήμος και μάλιστα με έντονη τουριστική ανάπτυξη, να μην έχει καμιά πρόσβαση στη μοναδική παραλία που υπάρχει στην περιοχή του». Ο κ.Βότσης τόνισε την ανάγκη όπως η διαχείριση της περιοχής περιέλθει από τον ΚΟΤ στην πλήρη αρμοδιότητα του Δήμου Γερμασόγειας ώστε να έχει την ευθύνη για την καθαριότητα, την οργάνωση και για όλα όσα χρειάζονται να γίνουν.

Με αυτή τη διευθέτηση, διευκρινίζει ο κ. Βότσης, «δεν έχουμε πρόθεση να επηρεάσουμε αρνητικά το πράσινο στην περιοχή το οποίο το Τμήμα Δασών προστατεύει σαν κόρη οφθαλμού αλλά θα πρέπει να το συντηρούμε σωστά με ενέργειες που ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει σήμερα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε στην περιοχή ένα δάσος ασυντήρητο. Αν είναι δυνατόν, ο ΚΟΤ, το 2010, να έχει να κάνει με διαχείριση μιας περιοχής όπου υπάρχουν πλέον αναπτύξεις, ένα κέντρο και χώροι στάθμευσης», κατέληξε ο Άγγελος Βότσης επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή Εμπορίου, στη συντριπτική της πλειοψηφία, στηρίζει το αίτημα του Δήμου Γερμασόγειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: