Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ραντεβού, κάτω από το «Ηλιακό δένδρο»


Ενα διαφορετικό «δένδρο» με «ρίζες» που βοηθούν στην ανάσχεση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μέσω της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, θα κάνει την εμφάνισή του σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Εκθεσης που ανοίγει τις πύλες της στις 11 Σεπτεμβρίου 

Με τους λεπτεπίλεπτους ατσάλινους «μίσχους» του να καταλήγουν σε σφαιρικούς «καρπούς» που λαμποκοπούν στον ήλιο, κεντρίζει τα βλέμματα ενώ η εικόνα του παραπέμπει σε ζωντανό φυτικό οργανισμό. Το δειλινό οι «καρποί» παίρνουν ζωή και φωτίζονται, μετατρέποντας το «δέντρο» σε πηγή φωτός. Το «Ηλιακό δένδρο», όπως ονομάζεται, φιλικό προς το περιβάλλον, είναι ένα φωτιστικό εξωτερικού χώρου που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.


Μετά την παρθενική του εμφάνιση, τον Οκτώβριο του 2007 στη Βιέννη, έξω από το Μουσείο Σύγχρονης και Εφαρμοσμένης Τέχνης και έχοντας ταξιδέψει σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη, το «Ηλιακό δένδρο» θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα ως πρόταση για φωτισμό δημόσιων χώρων.


Το «φύλλωμα» και οι «καρποί» του δεν είναι τίποτε άλλο από φωτοβολταϊκά τόξα που συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, για να την αξιοποιήσουν τις βραδινές ώρες, ηλεκτροδοτώντας λυχνίες χαμηλής κατανάλωσης και μηδαμινής συντήρησης, οι οποίες δίνουν αρκετό φως π.χ.για να διαβάσει κάποιος άνετα την εφημερίδα του.


Το φωτιστικό λειτουργεί και με ηλεκτρικό ρεύμα, εφόσον χρειαστεί, και βέβαια αυτόνομα βάσει της ηλιακής ενέργειας. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, τον Βρετανό σχεδιαστή Ρος Λάβγκροουβ, μια εταιρεία φωτιστικών και μια εταιρεία φωτοβολταϊκών κυψελών, η αυτόνομη λειτουργία του εξασφαλίζεται ακόμη και μετά τρεις συνεχόμενες ημέρες συννεφιάς.


Ο Ρος Λάβγκροουβ -που έγινε παγκοσμίως γνωστός τη δεκαετία του '80 για το σχεδιασμό των «γουόκμαν» και ο οποίος ασχολείται με το περιβαλλοντικό ντιζάιν- είπε ότι πηγή έμπνευσης για το «Ηλιακό δένδρο» υπήρξε η «σύγκλιση της τεχνολογίας, της οικολογίας, της Φύσης και της τέχνης, καθώς και το άνοιγμα του ντιζάιν στην κοινωνία, αλλά και η ιδέα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι με δωρεάν φωτισμό».


Σύντομα, συμπλήρωσε ο ίδιος, το «Ηλιακό δένδρο» σχεδιάζεται να λειτουργεί και ως σταθμός επαναφόρτισης κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, ακόμη και ηλεκτρικών αυτοκινήτων!


Η τελική παραγωγή του, υπογράμμισε ο κ. Λάβγκροουβ, ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, οι δοκιμές θα απαιτήσουν οκτώ εβδομάδες και οι πρώτες μαζικές σειρές θα είναι διαθέσιμες για εγκατάσταση το 2011. Ηδη, έχουν γίνει παραγγελίες από δήμους της Ιταλίας που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν για τον φωτισμό δημόσιων χώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: