Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Επεισόδια στην Ορμήδεια για τα σκύβαλα


Ένταση, επεισόδια και καυγάδες προκάλεσαν την Τρίτη βράδυ στην παγκοινοτική συγκέντρωση του κοινοτικού συμβουλίου Ορμήδειας, τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας που αντιδρά στην δημιουργία του Διαμετακομιστικού Σταθμού Σκυβάλων που θα ανεγερθεί στην περιοχή τους, με αποτέλεσμα ο προεδρεύων της συγκέντρωσης να την διακόψει ύστερα από μία ώρα από την έναρξή της.


Η διακοπή της συγκέντρωσης έγινε όταν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών άρχισε να ενημερώνει τον κόσμο με διαφάνειες και επεξήγηση των λεπτομερειών του έργου και ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των μελών της ομάδας πρωτοβουλίας, οι οποίοι από νωρίς κατέλαβαν όλες τις καρέκλες και με φωνές και διαμαρτυρίες άρχισαν να δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στους παρευρισκόμενους.


Οι αντιδρώντες διέκοπταν συνεχώς τον εκπρόσωπο του Υπουργείου δημιουργώντας ένταση, διαφωνίες μέχρι και διαπληκτισμούς μεταξύ των κατοίκων της Ορμήδειας, ενώ παρόμοια συμπεριφορά επεδείχθη και έναντι του κοινοτάρχη Ορμήδειας, Παναγιώτη Πουή, του προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων, Σπύρου Ελενοδώρου, ο οποίος δεν πρόλαβε να πει οτιδήποτε και του εκπροσώπου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων.


Μετά την άδοξη λήξη της παγκοινοτικής συγκέντρωσης, τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου Ορμήδειας, αποχώρησαν από το χώρο με αστυνομική συνοδεία και υπό τα γιουχαΐσματα και τις ύβρεις των μελών της ομάδας πρωτοβουλίας.


Σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Πουής ανέφερε ότι «σκοπός της παγκοινοτικής συνάντησης ήταν να ενημερώσει και να επεξηγήσει στους κατοίκους τι είναι διαμετακομιστικός σταθμός και πως εργάζεται. Δυστυχώς τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας, ερχόμενοι εδώ απόψε φάνηκε καθαρά ότι σκοπός της δεν ήταν να ακούσει αλλά να δημιουργήσει καταστάσεις οι οποίες για μας ήταν ανεπιθύμητες», είπε.


Πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που αρχίσαμε μέχρι και την ώρα που διακόψαμε τη συγκέντρωση οι άνθρωποι αυτοί συνεχώς διέκοπταν τους ομιλητές και δεν άφηναν κανένα να μιλήσει».
«Λυπούμαι για την όλη κατάσταση όμως υπήρχε και πάρα πολλοί κάτοικοι που ήθελαν να ακούσουν αλλά δεν μπόρεσαν να ενημερωθούν διότι κάποιοι σκόπιμα δημιούργησαν μια κατάσταση και δεν άφησαν τον κόσμο να ενημερωθεί» είπε.


Ο κοινοτάρχης αναφέρθηκε και στην άρνηση της ομάδας πρωτοβουλίας να μεταβεί στη Σκαρίνου για να δουν από κοντά τον τρόπο εργασίας του διαμετακομιστικού σταθμού και σημείωσε πως «το ομολογούν ξεκάθαρα δεν θέλουν να πάνε, δεν θέλουν να ενημερωθούν».


Απαντώντας σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα ο κ. Πουής είπε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι με την δημιουργία του διαμετακομιστικού σταθμού θα υπάρξουν οφέλη για την κοινότητα και όχι όλα όσα ισχυρίζεται η ομάδα πρωτοβουλίας. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος αφού ενημερωθεί και όσοι έχουν ακούσει έστω και κάτι το έργο θα γίνει αποδεκτό και θα προχωρήσει αφού είναι απόφαση η οποία έχει ληφθεί από όλες τις κοινότητες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου αν εξαιρέσουμε το Αυγόρου το οποίο διαμαρτύρεται χωρίς λόγο».


Ερωτηθείς για την απαίτηση της ομάδας πρωτοβουλίας για διενέργεια δημοψηφίσματος, ο κοινοτάρχης ζήτησε από τους δημοσιογράφους να του πουν «που έγινε έστω και ένα κοινωφελές έργο και έγινε δημοψήφισμα. Ποια έργα κοινής ωφελείας έγιναν και έγινε δημοψήφισμα» διερωτήθηκε και ζήτησε να μάθει «ποιος είναι ο ρόλος των εκλελεγμένων εκπροσώπων της κοινότητας. Για να αποφασίζουν όσοι διαμαρτύρονται;», είπε.


Πρόσθεσε πως «υπάρχει εκλελεγμένο κοινοτικό συμβούλιο το οποίο ενημερώθηκε και αφού πείστηκε ότι η ανέγερση του σταθμού είναι προς όφελος της κοινότητας πήρε την απόφαση και την κοινοποίησε στο Υπουργείο. Με τη σειρά του το Υπουργείο έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, όπως περιβαλλοντική μελέτη, σχεδιασμός, προσφορές και κατοχύρωση της προσφοράς», είπε και σημείωσε πως «το έργο προχωρά γιατί είναι πλέον ευθύνη του εργολάβου να κατασκευάσει τον Σταθμό».


Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον τελικά ο διαμετακομιστικός σταθμός σκυβάλων θα ανεγερθεί παρά τις διαμαρτυρίες και τις διαφωνίες της ομάδας πρωτοβουλίας, ο κ. Πουής είπε ότι «δεν σημαίνει πως επειδή διαμαρτύρεται μια ομάδα κατοίκων το έργο δεν πρέπει να γίνει».


Από την πλευρά του το μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, Μίκης Ζέζος, εξέφρασε τη θλίψη του «για την τροπή που πήραν τα πράγματα» και είπε ότι «η Ορμήδεια δεν είναι αυτή που παρουσιάζει η ομάδα πρωτοβουλίας. Κάποιοι άνθρωποι έχουν παραπληροφορηθεί σε σημείο που να έχουν πωρωθεί» είπε και πρόσθεσε πως «όταν παίρναμε την απόφαση ως κοινοτικό συμβούλιο για ανέγερση του σταθμού γνωρίζαμε ότι αυτή μας η απόφαση δεν θα μας καθιστούσε δημοφιλείς μέσα στη κοινότητα. Αυτό που εισπράξαμε απόψε ήταν απύθμενο μίσος», κατέληξε.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: