Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Τα σκουπίδια θέλουν... το χρόνο τους

Με το σύνθημα "Αγαπώ την Πόλη μου, Σέβομαι το Περιβάλλον", ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα περισυλλογής απορριμμάτων, με τη διαβεβαίωση ότι η καθαριότητα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων ή επισκεπτών της Λευκωσίας αποτελούν προτεραιότητα για το Δήμο.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, σημειώνεται, απαιτείται η συνεργασία όλων των δημοτών αλλά και η τήρηση του προγράμματος περισυλλογής απορριμμάτων του δήμου. Με την τήρηση των δέκα απλών σημείων οι πολίτες της Λευκωσίας θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν μια καθαρή πόλη χωρίς σκουπίδια και ακαθαρσίες. Το πρόγραμμα περισυλλογής απορριμμάτων κυκλοφορεί κάθε χρόνο με σκοπό να βοηθήσει τους πολίτες να διατηρούν την πόλη της Λευκωσίας καθαρή.

Βασικές οδηγίες

* Τοποθέτηση των οικιακών απορριμμάτων σε γερές πλαστικές σακούλες και τοποθέτησή τους στη συνέχεια σε καθαρά πλαστικά σκυβαλοδοχεία ή στους μεγάλους κάδους απορριμμάτων του δήμου.
* Ο πολίτης πρέπει να βγάζει τους κάδους απορριμμάτων από το σπίτι ή το υποστατικό του το προηγούμενο βράδυ της επίσκεψης του συνεργείου, όπως αναφέρεται στο αναλυτικό πρόγραμμα του δήμου.
* Μεγάλες ποσότητες χαρτοκιβωτίων και νάιλον πρέπει να συμπιέζονται και να δένονται καλά έτσι ώστε να μην σκορπίζονται στους δρόμους.
* Ογκώδη αντικείμενα όπως είναι τα έπιπλα και τα στρώματα, καθώς και τα κλαδέματα, πρέπει να τοποθετούνται με βάση το πρόγραμμα. Η απαλλαγή από οικοδομικά υλικά είναι ευθύνη των πολιτών.
* Σκυβαλοδοχεία και κάδοι απορριμμάτων πρέπει να βρίσκονται πάντοτε εντός των υποστατικών και όχι εκτεθειμένα στα πεζοδρόμια.
* Ακάθαρτα νερά δεν πρέπει να ρίχνονται στους δρόμους ή τους οχετούς αφού η επαναλαμβανόμενη απόρριψή τους προκαλεί δυσοσμία στην πόλη.
* Οι ακαθαρσίες και τα περιττώματα των σκύλων πρέπει να μαζεύονται από τους ιδιοκτήτες τους με νάιλον για αποφυγή πρόκλησης ακαθαρσίας, ακόμη και ασθενειών.
* Τα παλιά αυτοκίνητα πρέπει να απομακρύνονται από τους ιδιοκτήτες τους και να μην εγκαταλείπονται σε δρόμους ή οικόπεδα. Σε περίπτωση που κάποιος δημότης αδυνατεί να μετακινήσει το χαλασμένο του όχημα τότε το μετακινεί ο δήμος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και με τη σύμφωνο γνώμη του ιδιοκτήτη.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: