Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Αγελαδοτρόφοι εισάγουν βοδινό από Πολωνία

Αυξάνονται και οι εισαγωγές αρνιού, καθώς η τιμή του κυπριακού έφθασε έως 15 ευρώ

Βοδινό κρέας από την Πολωνία φθάνει στην Κύπρο και αφού επιθεωρηθεί από τους κτηνιατρικούς λειτουργούς θα διατεθεί στην αγορά.


Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση πρόκειται να εισαχθούν σήμερα 20 χιλιάδες κιλά και αναμένεται να εισαχθούν άλλα τόσα μέχρι τις 2 Μαρτίου. Τα κρέατα εισάγονται από την Παγκύπρια Οργάνωση Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) και όπως ανάφερε ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης, Νίκος Παπαβασιλείου, η εισαγωγή έχει σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει. «Υπάρχει αυξημένη ζήτηση που δεν μπορεί να καλυφτεί από το ντόπιο βοδινό κρέας. Έχουμε κάνει έρευνα αγοράς και έχουμε εντοπίσει αυτά τα βοδινά στην Πολωνία», είπε ο κ. Παπαβασιλείου. Τόνισε πως είναι πολύ καλής ποιότητας και θα διατεθούν περίπου στην ίδια τιμή που πωλείται το κυπριακό βοδινό.Παλαιότερα, εξήγησε, δεν γινόταν ιδιαίτερη επεξεργασία στο βοδινό κρέας και έτσι δεν το προτιμούσαν οι καταναλωτές. Τώρα, όμως, πρόσθεσε, πριν τα κρέατα καταλήξουν στις υπεραγορές συσκευάζονται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, και έτσι έχουν γίνει πιο εμπορεύσιμα.
Αρνάκι από Βέροια
Σημαντικές και ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που αφορούν την εισαγωγή αρνιών από χώρες της Ε.Ε. Ειδικότερα το αρνάκι από την Ελλάδα (κυρίως από τη Βέροια) άρχισε να εκτοπίζει από τις σούβλες το κυπριακό αρνί, η παντοκρατορία του οποίου άρχισε να υποχωρεί. Η ποιότητα, αλλά και η συμφέρουσα τιμή τους (φθηνότερα έως και 6 ευρώ το κιλό από το κυπριακό αρνί) κέρδισαν τους καταναλωτές.Σήμερα το πρωί φθάνουν στην Κύπρο 750 σφάγια αρνιών από το σφαγείο της Βέροιας.
Στα ύψη το κυπριακό
Στο μεταξύ, η τιμή των ντόπιων αρνιών γάλακτος έχει εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες ημέρες και κυμαίνεται από 13 έως15 ευρω το κιλό. Αρμόδιοι εκτιμούν πως η τιμή τους θα μειωθεί λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, σε συνδυασμό και με τη μείωση της κατανάλωσης που αναμένεται την περίοδο των νηστειών. Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης, ανέφερε πως οι καταναλωτές όταν έχουν επιλογή δε διστάζουν να αγοράζουν τα αρνάκια από την Ελλάδα. Τόνισε πως είναι πολύ καλής ποιότητας και πως κυμαίνονται από 8-10 κιλά το ένα, ενώ πωλούνται γύρω στα 8.50 ευρώ το κιλό. Προέβλεψε πως οι μικροί κτηνοτρόφοι δεν αναμένεται να αντέξουν αυτό τον ανταγωνισμό.
Από Ρουμανία
Χθες εισήχθηκαν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία 1040 ζωντανά αρνιά. Οι κτηνιατρικοί λειτουργοί αναμενόταν να προχωρήσουν σε καταμέτρηση των ζώων, τα οποία εάν δεν υπάρξει οποιονδήποτε πρόβλημα θα οδηγηθούν σε συγκεκριμένες κτηνοτροφικές μονάδες και θα σφαγούν το Πάσχα.
Και από Αγγλία
Σε λίγο καιρό μάλιστα θα διακινείται στην αγορά και αρνάκι από την Αγγλία. Χθες παρουσιάστηκε στους ενδιαφερόμενους φορείς το νέο προϊόν και μετά θα δοκιμαστεί στην κυπριακή αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, τα αρνάκια από την Αγγλία φημίζονται για την ποιότητά τους, ενώ και η τιμή τους είναι αρκετά ελκυστική. Αναμένεται να πωλούνται γύρω στα 8-9 ευρώ το κιλό. Στην Αγγλία, σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, πωλούνται μόλις 5 ευρώ το κιλό.

(ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: