Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

«Ξίνισαν» τα εσπεριδοειδή

Πιο ξινή είναι φέτος η γεύση μανταρινιών, πορτοκαλιών, ακόμα και των λεμονιών. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται εν μέρει στην ανομβρία που επικράτησε το 2008 και στις περιορισμένες ποσότητες νερού που διατέθηκαν για άρδευση των καλλιεργειών. Σύμφωνα με την ανώτερο λειτουργό του Τμήματος Γεωργίας, Βάνια Θεοφίλου, η έλλειψη νερού έχει επηρεάσει σημαντικά το μέγεθος των καρπών, την εμφάνισή τους, καθώς και τη γεύση τους.

«Αυτό ήταν κάτι το οποίο αναμενόταν. Κάποιοι είχαν γεωτρήσεις και έτσι πότιζαν περιστασιακά τις καλλιέργειές τους, ενώ κάποιοι άλλοι αγόραζαν νερό για να ποτίσουν και να αποτρέψουν την καταστροφή των περιβολιών τους. Όμως, ούτως ή άλλως οι διαθέσιμες ποσότητες νερού ήταν περιορισμένες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η γεύση, η ποιότητα και η ποσότητα της παραγωγής», είπε στην εφημερίδα μας η κ. Θεοφίλου.Η κ. Θεοφίλου πρόσθεσε πως ολοκληρωμένη εικόνα για τις συνέπειες της ανομβρίας στα εσπεριδοειδή θα έχουμε προς το τέλος του Μάη.«Στην αγορά εντοπίζονται πολλά εισαγόμενα εσπεριδοειδή, όμως αρκετοί καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν τα ντόπια προϊόντα», είπε η κ. Θεοφίλου.

Ξηραμμένες εκτάσεις
Στο μεταξύ, έληξε στις 20 Ιανουαρίου το περιθώριο χρόνου που είχαν οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν αιτήσεις για να αποζημιωθούν για περιβόλια και εκτάσεις με εσπεριδοειδή που ξεράθηκαν λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Στο Τμήμα Γεωργίας υποβλήθηκαν 356 αιτήσεις και η συνολική έκταση, η οποία σύμφωνα με τους αιτητές έχει ξεραθεί, ανέρχεται στα 2.600 δεκάρια.Σύμφωνα με την κ. Θεοφίλου, κάποιες από αυτές τις φυτείες, είτε έχουν εκριζωθεί από τους ιδιοκτήτες τους, είτε θα εκριζωθούν το επόμενο διάστημα.
«Ήδη έχουμε αρχίσει τις επιτόπιες έρευνες, για να διαπιστώσουμε εάν όλα όσα αναφέρονται στις αιτήσεις είναι αληθή, καθώς επίσης εάν οι αιτήσεις υποβλήθηκαν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε θέσει», είπε η κ. Θεοφίλου. Πρόσθεσε, ακόμα, πως όλες οι ενέργειες γίνονται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και διευκρίνισε πως πρόκειται να αποζημιωθούν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΚΟΑΠ. Όσοι, δηλαδή, είχαν δηλωθεί για την περίοδο 2008.
«Από μια πρώτη εκτίμηση προκύπτει πως οι αποζημιώσεις θα είναι για 2,300 δεκάρια, αφού για τα υπόλοιπα 300 δεκάρια φαίνεται να υπάρχουν κάποια προβλήματα. Ήδη έχουμε αποστείλει μερικές επιστολές στους αιτητές, τους οποίους και ενημερώνουμε ότι έχουν εγκριθεί για να αποζημιωθούν», πρόσθεσε η κ. Θεοφίλου. Να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο σχέδιο για τα ξηραμμένα εσπεριδοειδή προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 500 ευρώ ανά δεκάριο, λόγω ξήρανσης των φυτειών εσπεριδοειδών κατά το 2008.
(ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: