Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

«Παράγουμε έρευνα και ρεύμα ισχύος 22 κιλοβάτ»

Tο ενεργειακό πάρκο του Πανεπιστημίου Κύπρου παράγει 22 κιλοβατόρες ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, καλύπτει δηλαδή τις ανάγκες σε ρεύμα περίπου τεσσάρων σπιτιών των 5 κιλοβάτ. Το σύστημα είναι ενωμένο με το σύστημα της ΑΗΚ. Στόχος, αναφέρει ο δρ Γεωργίου, δεν είναι να καλυφθεί ολόκληρη η Πανεπιστημιούπολη με ηλιακό ρεύμα αλλά η παραγωγή έρευνας: ?Ο στόχος μας είναι ερευνητικός.

Να καταλάβουμε ποια είναι η καλύτερη τεχνολογία και να βοηθήσουμε στο να βελτιώσουμε την τεχνολογία αυτή. Επίσης, θα βοηθήσουμε στο να αναπτυχθούν συστήματα που θα έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής?. Τόσο ο καθηγητής όσο και οι τρεις εργαζόμενοι στο φωτοβολταϊκό κέντρο του Πανεπιστημίου υποστηρίζουν πως στην Κύπρο είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία. Όμως, όπως φαίνεται, παρά τα οφέλη, ακόμη στον τόπο μας δεν έχει μεγάλη εφαρμογή. Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, που λογικά δεν θα πρέπει να έχουν διαφοροποιηθεί και σημαντικά, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο είναι λιγότερο από 2 ΜW, εκ των οποίων τα περισσότερα εγκατεστημένα με την ΑΗΚ και το ένα τρίτο είναι αυτόνομα. Εκτιμάται ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα αυξάνεται κατά 1-1,5 MW κάθε χρόνο, αλλά είναι εμφανές πως με τα κίνητρα που έχουν δοθεί, το κράτος υπολογίζει περισσότερο στην αιολική ενέργεια, η οποία είναι πιο φτηνή από την ηλιακή και έχει η παραγωγή είναι πιο μαζική. Βεβαίως ακόμη βρισκόμαστε στα λόγια. Κάτι που γίνεται κατανοητό από τους αριθμούς: όσον αφορά στον δεσμευτικό στόχο της Κύπρου σε σχέση με την παραγωγή πράσινης ενέργειας που έχει καθοριστεί όπως προείπαμε στο 13% της ενέργειας που θα καταναλώνεται το 2020- δηλαδή 210 MW- δεν τον έχουμε ακόμη αγγίξει ούτε κατά 1%.


Φωτοβολταϊκά και ενεργειακή απόδοση

Στο ερευνητικό κέντρο διεξάγεται ακόμη ένα πείραμα το οποίο αφορά στον τρόπο που επηρεάζουν τα φωτοβολταϊκά την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου πάνω στο οποίο τοποθετούνται. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, εξηγεί ο δρ Γεωργίου, θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό των κτηρίων. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται πως η ύπαρξη ενός φωτοβολταϊκού αυξάνει την θερμοκρασία του κτηρίου. Εάν την αυξάνει σε δραματικό βαθμό, θα ήταν δώρον άδωρο η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού, καθώς το κτήριο θα χρειάζεται περισσότερο κλιματισμό τους καλοκαιρινούς μήνες. ΓιΆ αυτό τα κτήρια θα πρέπει να σχεδιάζονται σωστά για να μην υπάρχουν απώλειες από την ύπαρξη των φωτοβολταϊκών. Μία άλλη εφαρμογή υπό δοκιμή είναι η φόρτιση μοτοσυκλετών από ηλιακή ενέργεια. Το κέντρο άρχισε συνεργασία με εταιρεία στο εξωτερικό στον τομέα αυτό. Όπως τονίζει κι ο δρ Γεωργίου, τόσο από τη μονάδα φωτοβολταϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου, όσο κι από την τεχνογνωσία που αποκτάται, η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. «Είναι ένας τομέας ο οποίος παράγει και θέσεις εργασίας. 'Ατομα με προσόντα τα οποία προσελκύονται στην Κύπρο. Όπως ο Γιώργος, ο Μάθιου και βεβαίως ο Μάριος, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο με άριστα. Τον Μάριο συναντήσαμε επίσης στο πάρκο και ήταν κάθετος πως τα φωτοβολταϊκά στην Κύπρο είναι μονόδρομος».
(ΠΟΛΙΤΗΣ 24/5/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: