Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Άρχισε στην Ινδονησία η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Η Παγκόσμιας Διάσκεψη για τους Ωκεανούς ξεκίνησε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή 70 χωρών και με στόχο να συμπεριληφθεί η προστασία των θαλασσών στη διεθνή συνθήκη κατά της κλιματικής αλλαγής που θα συμφωνηθεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Στο τέλος της πενθήμερης διάσκεψης, που πραγματοποιείται στο Μανάντο της Ινδονησίας, υπουργοί Περιβάλλοντος, Αλιείας και Υδάτινων πόρων αναμένεται να καταλήξουν σε κοινή διακήρυξη προκειμένου να συμπεριληφθούν οι ωκεανοί στη Συνθήκη της Κοπεγχάγης, η οποία θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.
Στις συνομιλίες του Μανάντο (πρωτεύουσα της νήσου Σουλαουέζι) συμμετέχουν περίπου 1.500 εκπρόσωποι κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Εθνών, μέλη μη κυβερνητικών οργαανώσεων, επιστήμονες και δημοσιογράφοι.
Οι ωκεανοί, που καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη, απορροφούν θερμότητα από την ατμόσφαιρα και θα παρατείνουν για αιώνες την παγκόσμια θέρμανση, έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες. Παράλληλα, το ατμοσφαρικό διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται από τους ωκεανούς αυξάνει την οξύτητα του νερού και απειλεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
«Είναι αλήθεια ότι οι πολύτιμοι θαλάσσιοι πόροι μας απειλούνται όλο και περισσότερο και ότι η κλιματική αλλαγή θα επιταχύνει την καταστροφή τους σε πολλά σημεία του πλανήτη μας» δήλωσε ο Ινδονήσιος υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας Φρέντι Νουμέρι κατά την έναρξη της διάσκεψης.
«Πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να διασωθούν όχι μόνο οι θαλάσσιοι πόροι, αλλά και οι παράκτιες κοινότητες» τόνισε.
Το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε απόσταση λιγότερο των δέκα χλμ από τις ακτές.
Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών λόγω της διαστολής του νερού και της τήξης των πολικών πάγων απειλεί να πλημμυρίσει τεράστιες περιοχές όπως οι οι Μαλδίβες και για τα μεγάλα δέλτα ποταμών, κυρίως στην Ασία.
Η Ινδονησία, το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος του κόσμου, μπορεί να χάσει πολλές εκατοντάδες από τα 17.000 νησιά της, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Στο περιθώριο της διάσκεψης αυτής, ηγέτες έξι χωρών -Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ινδονησία, Τιμόρ, Παπούα Νέα Γουινέα και νησιά Σολομώντος- θα ξεκινήσουν μια προσπάθεια για τη σωτηρία του Τριγώνου των Κοραλλιών, μια περιοχή έκτασης 5,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων που φιλοξενεί τους μισούς από τους κοραλλιογενείς υφάλους του κόσμου.

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: