Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Γέμισαν με νερό για δυο χρόνια τα φράγματα

Οι πλούσιες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα ήταν αρκετές για να γεμίσουν τα φράγματα με αποθέματα ικανά να μας κρατήσουν ως το τέλος του 2010.

Ήδη, η Υπηρεσία έχει δεχθεί πιέσεις από αγροτικές οργανώσεις ώστε να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα στην άρδευση, αν και, κατέληξε, η θετική φετινή συγκέντρωση υδάτων δεν συνεπάγεται αλλαγή των περιορισμών στην παροχή. Ευθύνες στην υπηρεσία Το Τμήμα Υδάτων, πάντως, δέχθηκε τα πυρά τόσο των συνομιλητών όσο και αρκετών ακροατών από το κοινό που συμμετείχαν στον διάλογο, για τη συνολική πολιτική του τα τελευταία χρόνια αλλά και για την τακτική της αφαλάτωσης ειδικότερα.
Σε τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ιωάννης Λαμάρης, έκανε λόγο για κακοδιαχείριση των αποθεμάτων στα φράγματα την περίοδο 2004-2008, επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία, αλλά και στους διοικητικούς λειτουργούς.Ευθύνες στην Υπηρεσία επέρριψε και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κατηγορώντας το Τμήμα Υδάτων ότι δεν εξαντλεί το έννομο δικαίωμά του να απαιτεί τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις μονάδες αφαλάτωσης, όπου το κόστος λειτουργίας, τόνισε, είναι μεγάλο, τόσο ενεργειακά, όσο και για το θαλάσσιο περιβάλλον.

«Φταίνε οι άλλοι»
Απαντώντας στην κριτική, ο κ. Σοφοκλής Αλετράρης, διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, σημείωσε ότι σύμφωνα με μετρήσεις του Τμήματος Αλιείας, οι αφαλατώσεις δεν έχουν μεγάλες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Για τη μη χρήση ΑΠΕ στις μονάδες, ανέφερε πως πρόκειται για ευθύνη της ΑΗΚ, κάτι που, πάντως, προκάλεσε αντιδράσεις στο κοινό και τους συνομιλητές, οι οποίοι ζήτησαν έντονα τον συντονισμό των υπηρεσιών για την επίλυση των μείζονων προβλημάτων στο υδατικό ισοζύγιο. Έγκλημα οι διαρροέςΣημαντική ήταν, τέλος, η τοποθέτηση του καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Συμεών Χριστοδούλου, ο οποίος στο δοκίμιό του «Αειφόρος διαχείριση δικτύων υδροδότησης αστικών κέντρων» χαρακτήρισε «απογοητευτικά ή ακόμη και εγκληματικά» τα ποσοστά διαρροών στα δίκτυα της τάξης του 35%-40%, όπως αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας του κράτους.
(ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: