Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Κόλπος Μεξικού: αποζημιώσεις 20 δις δολαρίων από την ΒΡ


Η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ κατόπιν αιτήματος του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, θα καταθέσει σε ειδικό ταμείο περίπου 20 δις δολάρια, για να καλύψει τις αποζημιώσεις όσων επλήγησαν από τη διαρροή πετρελαίου στο Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο δικηγόρος Κένεθ Φάινμπεργκ, ο οποίος έχει αναλάβει τις αποζημιώσεις των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, θα επιβλέπει τον λογαριασμό της ΒΡ, μέχρι να καταβληθούν όλα τα ποσά.

Στην εν λόγω συμφωνία κατέληξαν η Αμερικανική κυβέρνηση και η ΒΡ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», ο κ. Ομπάμα πριν συναντηθεί με στελέχη της πετρελαικής εταιρείας, είχε δηλώσει ότι «θα κάνει την ΒΡ να πληρώσει», κατηγορώντας την για «απροσεξία».

Επίσης, ανέφερε ότι θα «ενημερώσει» τον πρόεδρο της ΒΡ «ότι πρέπει να βάλει στην άκρη τους πόρους που είναι απαραίτητοι προκειμένου να αποζημιώσει τους εργαζομένους και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ως αποτέλεσμα της απροσεξίας της εταιρείας του».

«Και αυτό το ταμείο δεν θα ελέγχεται από την ΒΡ. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι νόμιμες απαιτήσεις θα καταβληθούν με δίκαιο και έγκαιρο τρόπο, τον λογαριασμό πρέπει να διαχειρίζεται κάποιος ανεξάρτητος και έτσι θα γίνει».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα έχει χαρακτήρισει την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού ως «11η Σεπτεμβρίου του Περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: