Η στενότερη συνεργασία των κρατών μελών για την κατασκευή ενεργειακών δικτύων, η σύσταση ταμείου για την έρευνα και η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, αποτελούν τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ενέργειας. Την παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος Jerzy Buzek, την 1η Ιουνίου στην επιτροπή Βιομηχανίας του ΕΚ, εν όψει της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο ΕΚ με τα εθνικά κοινοβούλια.
Η δημιουργία της Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας προτάθηκε επισήμως στις 5 Μαΐου από τον πρόεδρο, Jerzy Buzek και τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Delors. Ο Jaques Delors είχε παρουσιάσει την αρχική πρόταση μέσω μελέτης του ιδρύματος Notre Europe που έχει δημιουργήσει. Στόχος της πρότασης είναι η η δημιουργία μιας "πραγματικής" ενεργειακής Κοινότητας που θα χαρακτηρίζεται από διασυνδεδεμένα δίκτυα και μέτρα σταθεροποίησης των τιμών και θα συμπληρώνεται από πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο πρόεδρος Buzek έχει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον.
"Εξήντα χρόνια έχουν περάσει από την ίδρυση της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στην Ευρώπη, στην εποχή του άνθρακα και του χάλυβα. Τώρα έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε με μια νέα, ευρύτερη προοπτική".
Ήδη τα τρία πρώτα βήματα που προτείνονται θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚ:
Θα αποφέρουν οικονομίες κλίμακας, κάνοντας την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική "ακόμα και από την Κίνα".
Θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να επενδύσουν σε ενεργειακά δίκτυα και υποδομές που από τη φύση τους έχουν τεράστιο κόστος, παρέχοντας μεγαλύτερη νομική ασφάλεια για τις εταιρίες καθώς και διευκολύνοντας την εξεύρεση πόρων για την έρευνα και ανάπτυξη "πράσινων" μορφών ενέργειας αλλά και την περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνη χρήση των υδρογονανθράκων.
Θα ενισχύσουν ιδιαίτερα τη διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης ως ενιαίου "πελάτη" για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών.
"Αντί για 27 διμερείς διαπραγματεύσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα αποκτήσουμε έναν πραγματικά αποτελεσματικό εργαλείο διαπραγμάτευσης των συμβολαίων, καταμερισμού των προμηθειών μεταξύ κρατών μελών και αξιοποίησης των υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης", σημείωσε ο κ. Buzek.
Αν δεν είναι όλα τα κράτη μέλη έτοιμα να αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία τότε το πρόγραμμα θα πρέπει αν αρχίσει ως ενισχυμένη συνεργασία τουλάχιστον εννέα χωρών, με προοπτική την ένταξη των υπολοίπων σε μεταγενέστερο στάδιο.
Στη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση της πρότασης, ο Zigmantas Balčytis των Σοσιαλιστών (Λιθουανία) σημείωσε ότι "χρειαζόμαστε συντονισμό των ενεργειακών πολιτικών μας αλλά χρειαζόμαστε και αλληλεγγύη. Αμφιβάλλω αν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό σε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων"…
Από το ΕΛΚ, ο Paul Rübig (Αυστρία) πρότεινε τα έσοδα από τις πωλήσεις των αδειών διοξειδίου του άνθρακα να αξιοποιηθούν για την έρευνα στην ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των ορυκτών καυσίμων.
"Πρέπει να δώσουμε στα κράτη μέλη χρόνο να υλοποιήσουν το 2ο και το 3ο ενεργειακό πακέτο" σημείωσε ο Giles Chichester (ΕΣΜ, Βρετανία), για να προειδοποιήσει ότι "αν προχωρήσουμε τις προτάσεις αυτές υπάρχει κίνδυνος να παγώσουμε την όλη διαδικασία αντί να την επιταχύνουμε".
Τέλος, από τους Πρασίνους, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Yannick Jadot επεσήμανε ότι "Μιλήσατε για έρευνα στην αποτελεσματικότερη χρήση των ορυκτών καυσίμων ενώ ήδη έχουν διατεθεί μεγάλα κονδύλια για την έρευνα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας", για να ρωτήσει αν δεν "θα έπρεπε να εστιάσουμε καλύτερα τις προσπάθειές μας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου