Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Μικτή Κοινοβουλευτική συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας


Η ενιαία αγορά ενέργειας, η διατηρήσιμη παραγωγή και η ασφάλεια εφοδιασμού είναι τα κύρια σημεία της κοινής συνεδρίασης ευρωβουλευτών και εθνικών βουλευτών από όλα τα κράτη μέλη που άρχισε τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αντικείμενο την πρωτοβουλία για μια Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας που παρουσιάσθηκε το Μάιο από τον πρόεδρο του ΕΚ, Jerzy Buzek και τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jaques Delors.

Η συνάντηση, υπό τον τίτλο "Προς μια Ευρωπαϊκής Κοινότητα Ενέργειας για τον 21ο αιώνα" συνδιοργανώνεται από το ΕΚ και το ισπανικό κοινοβούλιο (Cortes Generales). Θα προεδρεύσουν οι πρόεδροι του ΕΚ, Jerzy Buzek και της ισπανικής Γερουσίας Javier Rojo Garcia. Συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών, ενώ από ελληνικής πλευράς τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπεί ο βουλευτής Γρεβενών του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανάσιος Χανταβάς.


Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Buzek εξέφρασε τη στήριξή του για μια Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας με ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με διασυνδεδεμένα δίκτυα και μέτρα σταθεροποίησης των τιμών καθώς και με πολιτικές ενίσχυσης της έρευνας.
"Οφείλουμε να εφαρμόσουμε την υπάρχουσα νομοθεσία και να την εμπλουτίσουμε" τόνισε, για να ζητήσει τη στήριξη των εθνικών κοινοβουλίων και κυβερνήσεων, επισημαίνοντας ότι η διασύνδεση των δικτύων, η σύσταση ταμείου για την έρευνα σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και η κοινή προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου, απαιτούν ισχυρή πολιτική δέσμευση των κρατών μελών.

Ο κ. Roja από την πλευρά του, υπογράμμισε τον θεμελιώδη ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενεργειακή πολιτική για "αναγέννηση" της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την "αναγκαία και επείγουσα", για να τονίσει την ανάγκη "ασφαλούς και οικολογικά βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, προς όφελος της Ένωσης και των πολιτών της" με διασυνδεδεμένα δίκτυα και ενισχυμένους μηχανισμούς διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς ενέργειας.


Στη συνέχεια, οι περισσότεροι από 250 σύνεδροι συζήτησαν τα θέματα που έθεσαν οι τρείς ομάδες εργασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού, την ενιαία αγορά ενέργειας και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Οι εκθέσεις των τριών ομάδων παρουσιάζονται την Τρίτη στην ολομέλεια της συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: