Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Σύντομα η ανάπλαση της πλατείας Σολωμού


Αποφεύχθηκαν τελικά περαιτέρω ανατροπές για το Δήμο Λευκωσίας και αρχίζουν, έπειτα από καθυστέρηση περίπου δύο μηνών, τα έργα διαμόρφωσης του σταθμού μετεπιβίβασης στην πλατεία Σολωμού.

H Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών δημοσιοποίησε ότι απέρριψε την προσφυγή της κοινοπραξίας GCC και LOIS Builders Ltd εναντίον της κατακύρωσης, από το δημοτικό συμβούλιο Λευκωσίας, της προσφοράς στη Cybarco. Μετά την εξέλιξη αυτή, μπαίνει το νερό στο αυλάκι για την υλοποίηση του έργου.


Με βάση τα νέα δεδομένα, η Cybarco, που επιλέγηκε για την υλοποίηση του έργου εντός 12 μηνών, σύντομα θα πιάσει δουλειά. Λόγω του ότι η ανάπλαση της πλατείας Σολωμού σχετίζεται (λόγω γειτνίασης) με την ανακατασκευή της πλατείας Ελευθερίας, ενδεχόμενη ακύρωση της ανάθεσης του έργου θα προκαλούσε νέα καθυστέρηση, με κίνδυνο τα έργα για τον σταθμό μετεπιβίβασης να συμπέσουν με τα εκτεταμένα έργα στην πλατεία Ελευθερίας, σε περίπου ένα χρόνο. Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, το κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Λευκωσίας θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί.


Σύντομα η ημερομηνία

Αρμοδίους στο Δήμο Λευκωσίας, ανέφεραν πως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των εργασιών. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα, προκειμένου να μη χαθεί άλλος χρόνος. 'Αλλωστε, στις 5 Ιουλίου ξεκινά το νέο σύστημα επιβατικών συγκοινωνιών, η ομαλή λειτουργία του οποίου «περνά» και από την ολοκλήρωση του έργου στην πλατεία Σολωμού.


Τι θα αλλάξει

Με βάση τα σχέδια, στην πλατεία θα κατασκευαστεί ένα μεγάλο ενιαίο σκέπαστρο για να καλύπτει τις νέες στάσεις των λεωφορείων. Προβλέπεται ακόμη η αναδιαμόρφωση της κυκλοφοριακής διαρρύθμισης του χώρου, έτσι ώστε να διαχωριστεί η κυκλοφορία των ιδιωτικών αυτοκινήτων από αυτή των λεωφορείων και τη συγκέντρωση του χώρου στάσης των λεωφορείων εκατέρωθεν μιας κεντρικής νησίδας.

Προβλέπεται επίσης η κατασκευή νέων πεζοδρομίων, νησίδων, διαβάσεων πεζών για ασφαλή διακίνηση των πεζών και των ατόμων με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης.
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία γραφείου πληροφόρησης του κοινού σε σχέση με τις νέες διαδρομές των λεωφορείων και την έκδοση καρτών, καθώς και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της λειτουργίας των λεωφορείων.

Επιπρόσθετα, θα γίνει νέα σήμανση και θα τοποθετηθεί νέος εξοπλισμός (κάλαθοι αχρήστων, παγκάκια, τηλεφωνικοί θάλαμοι, απαγορευτικοί πάσσαλοι) και τοποθέτηση αυτόματων μηχανών έκδοσης εισιτηρίων, κατασκευή σταθμού ενοικίασης ποδηλάτων, μετακίνηση του αγάλματος του Διονύσιου Σολωμού και την τοπιοτέχνηση του χώρου γύρω από αυτό, με στόχο την ανάδειξή του και τη δημιουργία ανοίγματος στο επίπεδο της Τάφρου, με στόχο την ενοποίηση των δύο πλευρών ανατολικά και δυτικά της γέφυρας.

Η δαπάνη του έργου υπολογίζεται στα 4,2 εκ. ευρώ και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δημιουργία Βιώσιμου Συστήματος Μεταφορών» που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και από εθνικούς πόρους.


(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: