Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ) ενάντια στο Κίνημα Οικολόγων

Σε δελτίο τύπου του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ), την 1η Ιουνίου, αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Σε σχέση με τις χτεσινές δηλώσεις της ΓΓ των Οικολόγων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικά τις αναφορές της στα αιολικά πάρκα έχουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά τα πιο κάτω:

Κάθε φορά που είμαστε προ-εκλογών, το Κίνημα Οικολόγων, συγχρονίζεται και αρχίζει το λαϊκισμό χωρίς κανένα όριο, φτάνει να παίζει στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες. Είναι ειδικοί τάχατες για κάθε θέμα, υπερπροστάτες κάθε μορφής ανάπτυξης που έχει γίνει ή πρόκειται να γίνει σε αυτό τον τόπο.

Ευτυχώς που στην Κύπρο υπάρχουν άλλες σοβαρές πολιτικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν το θέμα ενέργειας με τη δέουσα σοβαρότητα και δεν προτείνουν ή αναφέρουν ψευδή στοιχεία για να ηδονίζουν τα αυτιά των πολιτών.

Έχει αναφερθεί η κυρία Παναγιώτου ότι από το 2010 θα χορηγούνται 6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στην παραγόμενη από αιολικά πάρκα ενέργεια. Αναφέρουμε ότι ο καθορισμός της πώλησης (16,6 eurocent) της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά είναι σταθερή για τα επόμενα 20 χρόνια. Πιθανόν η κυρία Παναγιώτου να είναι ανενημέρωτη και της αναφέρουμε ότι ο καθορισμός της πώλησης (36,0 eurocent) της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά είναι σταθερή για τα επόμενα 20 χρόνια. Δηλαδή πέραν από το διπλάσιο που θα εισπράττουν οι παραγωγοί των αιολικών. Επιπλέον αναμένουμε να μας εξηγήσει η κυρία Παναγιώτου πως θα καλύψουμε τους στόχους που μας έχει θέσει η ΕΕ, 6% μέχρι το 2010 και 13% μέχρι το 2020, αφού για κατασκευή 2MW φωτοβαλτικού πάρκου χρειαζόμαστε 80 στρέμματα γης σε αντίθεση για κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας των 2MW χρειαζόμαστε μόλις 625τμ.

Ξεκαθαρίζουμε ως Σύνδεσμος ότι δεν είμαστε εναντίον οποιασδήποτε άλλης μεθόδου Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας, σε εκείνο που είμαστε εναντίον είναι να ισοπεδώνουν και να μηδενίζουν τις προσπάθειες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αιολικών πάρκων, ειδικά από ανθρώπους που ηγούνται του Κινήματος Οικολόγων.

Για να αντιληφθούν οι πολίτες την αναγκαιότητα της χρήσης των ΑΠΕ, όπως είναι τα αιολικά πάρκα τους καλούμε να τύχουν πληροφόρησης για το τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και στην περιοχή ακόμη τη δική μας. Από την πληροφόρηση αυτή θα ενημερωθούν όχι απλώς για την αναγκαιότητα των αιολικών πάρκων αλλά και για το γεγονός ότι η παρουσία τους γίνεται ολοένα και περισσότερο πιο επιτακτική. Όλες αυτές οι χώρες που τα εγκατέστησαν και τα λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία διαθέτουν τοπικά και εθνικά Οικολογικά Κινήματα, τα οποία όπως φαίνεται είναι λιγότερο «ευαίσθητα» από το δικό μας Ογκολογικό Κίνημα, το οποίο Κίνημα δημοσιεύει και φωτογραφίες σε δική του ιστοσελίδα
http://www.cyprusgreens.org/elections2006/savvasphilippou.htm που απεικονίζουν αξιωματούχους του με γνωστό πολέμιο των αιολικών πάρκων, ο οποίος είναι κτηματομεσίτης και εισαγωγέας φωτοβολταικών συστημάτων. Ο νοών νοείτω.

Τέλος, καλούμε τους πολίτες να αναλογιστούν για το ποιοι εκπροσωπούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και να πράξουν ανάλογα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: