Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Καλοδεχούμενη μείωση ρύπων από την ΕΕ

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, γεγονός που χαιρετίστηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο για το περιβάλλον, Σταύρο Δήμα.

Σύμφωνα με την απογραφή των εκπομπών για το 2007, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν πλήρη δεδομένα, καταγράφηκε μείωση κατά 1,6% των εκπομπών στην EΕ, παρά την αύξηση του ΑΕΠ την ίδια περίοδο κατά 2,7%. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει, όπως τονίζει η Κομισιόν, ότι η ΕΕ πραγματοποίησε βήματα προόδου στο διαχωρισμό των εκπομπών από την οικονομική μεγέθυνση. Οι εκπομπές μειώθηκαν επίσης τα δύο προηγούμενα έτη, κατά 0,9% το 2005 και 0,6% το 2006. Για τη φετινή περίοδο, η μείωση υπολογίζεται στο 1,2%. Η πτώση των εκπομπών το 2007 - 64 εκατ. τόνοι ισοδύναμου CO2 - οφειλόταν κυρίως στον περιορισμό των εκπομπών από τα νοικοκυριά (λόγω του θερμότερου καιρού), από τις μεταποιητικές βιομηχανίες και από την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα.
Αντίθετα, αυξήθηκαν οι εκπομπές που οφείλονταν στην ψύξη και τον κλιματισμό.Ο κ. Δήμας ανέφερε ότι μολονότι η μείωση κατά το 2007 των εκπομπών στην EΕ οφειλόταν εν μέρει στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε ορισμένα κράτη μέλη, ωστόσο η καθοδική τάση των εκπομπών την τελευταία τριετία υποδηλώνει ότι οι προκαταληπτικές κλιματικές πολιτικές και μέτρα που υιοθετήθηκαν σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο από τη σύναψη της σύμβασης του Κιότο και μετά, αρχίζουν τώρα να αποδίδουν. Καταλήγοντας, ο Ελληνας Επίτροπος επισήμανε ότι η δέσμη για το κλίμα και την ενέργεια που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα εξασφαλίζει ότι τα προσεχή έτη θα επιτευχθούν ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: