Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας
Έντιμε κ. Υπουργέ,
Σύμφωνα με δηλώσεις σας προωθείται πέντε νέους σταθμούς αφαλάτωσης και επειδή οι τρείς υφιστάμενες έγιναν με την ενεργοβόρα μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης ευελπιστώ ότι με την πιο κάτω πληροφόρηση θα εξετάσετε και την πιο φιλική, για το δημόσιο συμφέρον, εναλλακτική μέθοδο που περιγράφετε πιο κάτω.
Η εναλλακτική μέθοδος στηρίζεται στην αξιοποίηση σπαταλημένης θερμικής ενέργειας αντί στην χρήση «πετρελαϊκής» ηλεκτρικής ενέργειας.
Θερμική ενέργεια χαμηλού ή μηδενικού κόστους μπορούμε να έχουμε, μάλιστα σε ποσότητες μεγαλύτερες από ότι χρειαζόμαστε, από τους σταθμούς της ΑΗΚ ή / και από ηλιακά θερμικά συστήματα ή/και από καύση απορριμμάτων βιομάζας, και εξηγούμε:
Η ενέργεια που εμπεριέχεται στα καύσιμα της ΑΗΚ μετατρέπεται κατά 40% - 70% σε ηλεκτρική ενέργεια και το υπόλοιπο, δηλαδή το 30%-60% μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια, η οποία σήμερα απλά σπαταλείται γιατί διαφεύγει κυρίως στα εξερχόμενα ζεστά καυσαέρια της καύσης πετρελαίου και στον εξερχόμενο ατμό από τους ατμοστρόβιλους της ΑΗΚ.
Με απλούς και ανέξοδους εναλλάκτες θερμότητας, συλλαμβάνεται επίσης ανέξοδα το μεγαλύτερο μέρος αυτής της «δωρεάν» θερμικής ενέργειας. H ποσότητα θερμικής ενέργειας είναι περίπου όση και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται κάθε στιγμή από την ΑΗΚ.
Στην συνέχεια οι τεράστιες αυτές ποσότητες δωρεάν θερμικής ενέργειας μετατρέπονται σε δωρεάν ψυκτική ενέργεια χρησιμοποιώντας ένα πολύ απλό σύστημα (absorption cooling) παρόμοιο με εκείνο ενός ψυγείου που μετατρέπει την θερμική ενέργεια μιας φλόγας γκαζιού, σε ψυκτική ενέργεια.
Τελικά η ψυκτική ενέργεια παγώνει επιφάνειες πάνω στις οποίες μπορεί να υγροποιείται η υγρασία του αέρα για να γίνει καθαρό νερό.
Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τις πιο πάνω διαδικασίες είναι κάτι κοντά στο τίποτε ενώ η θερμική ενέργεια είναι δωρεάν και είναι γι αυτό που το νερό είναι κόστους που πλησιάζει το τίποτε ενώ η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι επίσης κοντά στο τίποτε.
Αν για κάποιο λόγο θέλουμε ακόμη περισσότερο νερό τότε με την δωρεάν θερμική ενέργεια των σταθμών της ΑΗΚ εξατμίζουμε πρώτα θαλάσσιο νερό σε κλειστές δεξαμενές χαμηλής πίεσης (για να κοχλάζει το νερό σε θερμ. κάτω των 1000 c) και εκεί που υγροποιούμε τους ζεστούς υδρατμούς του νερού που εξατμίσαμε, παίρνουμε πίσω το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμικής ενέργειας που αρχικά δώσαμε, η οποία (ενέργεια) τότε ξανά - αξιοποιείτε στο σύστημα ψύξης / υγροποίησης της υγρασίας του αέρα για παραγωγή και άλλων ποσοτήτων νερού, όπως περιγράφετε πιο πάνω.
Αν θέλουμε ακόμα περισσότερο νερό, τότε σε διάσπαρτα μέρη ανά την Κύπρο παράγουμε περιπλέον δωρεάν θερμική ενέργεια (ατμό) από τον ήλιο, με ηλιακά θερμικά συστήματα (ή/και με την καύση απορριμμάτων βιο-μάζας) για αξιοποίηση πρώτα, σε ατμοστρόβιλο(όπως και της ΑΗΚ) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και με τον εξερχόμενο της διαδικασίας ατμό (θερμική ενέργεια δηλαδή) προχωρούμε και στην παραγωγή νερού.,. Στο μέλλον μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε αξιοπιστία στην επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας και νερού στην Κύπρο. Ας αρχίσουμε από τώρα, μας συμφέρει.
Οι υφιστάμενοι σταθμοί αφαλάτωσης όπως σίγουρα γνωρίζεται καταναλώνουν 7kwh για κάθε τόνο νερού. Αν ο στόχος είναι οι 300,000 τόνοι ημερησίως τότε θα απαιτούνται 2,100,000kwh ηλεκτρισμού ανά ημέρα ή 87500kw /ώρα =87.5Mw/ώρα. Αν η παραγωγή ηλεκτρισμού από την ΑΗΚ κυμαίνεται από 600Μw μέχρι 1200Μw ανά ώρα ή κατά μέσω όρο 900Μw τότε η αφαλάτωση από μόνη της αχρείαστα θα ευθύνεται για το μη ευκαταφρόνητο 10% περίπου της οικονομικής και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που επιφέρουν οι σταθμοί της ΑΗΚ στο Κύπριο πολίτη.
Αν επιπλέον αναλογιστούμε ότι οι πηγές ορυκτών καυσίμων άρχισαν να στερεύουν και ότι πολύ πριν την συμπλήρωση της χρήσιμης ζωής των νέων σταθμών αφαλάτωσης θα έχουμε σίγουρα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ανεπάρκειας καυσίμων και τις φυσιολογικά ψηλότερες τιμές καυσίμων, αλλά και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, τότε θα ήταν οικονομικά και περιβαλλοντικά άστοχο, μέχρι και ύποπτο, αν οι νέοι σταθμοί παραγωγής νερού κατασκευαστούν με την μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης.
Τελειώνοντας υποβάλλω την άποψη ότι ή επάρκεια νερού (και ενέργειας) είναι μεν θέμα εθνικής σημασίας όμως δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αντι-εθνικές «πετρελαϊκές» άστοχες μεθόδους, μάλιστα την στιγμή που υπάρχουν στην διάθεση μας αξιόπιστοι και φιλικότατοι προς το εθνικό συμφέρον εναλλακτικές εύστοχοι μέθοδοι αντιμετώπισης του.
Μετά τιμής
Δημήτρης Π. Λόρδος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου