Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Με €1,2 εκατ. το κτήριο του Προεδρικού θα γίνει οικολογικό



1,2 εκατομμύρια ευρώ θα απαιτηθούν για να μετατραπεί το Προεδρικό Μέγαρο σε κτήριο φιλικό προς το περιβάλλον. Μπορεί το ποσό αυτό να φαντάζει ψηλό, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αλλά, με την εξοικονόμηση ενέργειας στο «πράσινο» Προεδρικό, θα υπάρξει απόσβεση σε έξι περίπου χρόνια. Σε μελέτη (την οποία εκπόνησαν από κοινού το Ινστιτούτο Κύπρου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Environmentally ConsciousArchitecture Group Penn State University) σημειώνεται ότι τα επίπεδα συγκέντρωσης των πτητικών οργανικών ενώσεων (TVOC) στο κτήριο κατατάσσονται στη ζώνη όπου μπορεί να υπάρξει «πιθανή εμφάνιση πονοκεφάλου ανάλογα με την επίδραση άλλων παραγόντων».

Ανάμεσα στους στόχους της μελέτης περιλαμβάνεται και η μετατροπή του Προεδρικού σε κτήριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και σε κτήριο μηδενικών εκπομπών. Στα συμπεράσματα τονίζεται ότι από την ανάλυση των μετεωρολογικών παραμέτρων προκύπτει ότι οι γραφειακοί χώροι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται εκτός των ορίων θερμικής άνεσης και το περιβάλλον χαρακτηρίζεται «δυσάρεστα υγρό». Ειδικά για τη δαπάνη, στη μελέτη αναφέρεται ότι «το κόστος ανακατασκευής του Μεγάρου υπολογίζεται στις €280.000 με τις προτεινόμενες λύσεις να εξοικονομούν το 90% της ενέργειας που καταναλώνεται σήμερα. Ο στόχος θεωρείται εφικτός μεν αλλά δύσκολος λόγω και της ιδιαιτερότητας και της λειτουργίας του κτηρίου, γι’ αυτό εκφράζεται η εκτίμηση ότι είναι εφικτός ο στόχος της εξοικονόμησης κατά 80%».

Η κατανάλωση του κτηρίου με βάση την υφιστάμενη κατάσταση ανέρχεται στις 180KWh/m2 (κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο) για θέρμανση και 212 KWh/m2 για ηλεκτρική ενέργεια. Εξάλλου, για τη διαμόρφωση της οροφής κατά τρόπον ώστε να παράγει 48 MWh το κόστος εκτιμάται στις €350.000 και θα εξοικονομεί ποσοστό 10% της απαιτούμενης ενέργειας. Το πιο πάνω ποσόν είναι δυνατό να ανέλθει μέχρι τις €700.000 αν εγκατασταθούν φωτοβολταϊκα και μηχανολογικά συστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: