Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Έναρξη Ευρωπαϊκού Ερευνητικού έργου CORNET II/ 2010-12, “Υλικά Συσκευασίας Τροφίμων για Μεθόδους Επεξεργασίας Υψηλής Πίεσης”


Στις 23 Μαρτίου έγινε στις Βρυξέλλες η πρώτη επίσημη συνάντηση των εμπλεκομένων εταίρων του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου “HiPP”. Αυτό το ερευνητικό έργο έχει ως κύριο σκοπό την πειραματική δοκιμή και επιλογή καινοτόμων υλικών συσκευασίας τροφίμων για τεχνικές υψηλής πίεσης, τα οποία να ικανοποιούν τις λειτουργικές και οικονομικές ανάγκες της εν λόγω βιομηχανίας και που ταυτόχρονα να υπερισχύουν σε ιδιότητες έναντι των συμβατικών υλικών.

Την κυπριακή συμμετοχή συγχρηματοδοτεί το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας CORNET (www.cornet-era.net). Το έργο αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα σε ερευνητικούς φορείς, συνδέσμους επιχειρήσεων και επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Κύπρο.


Συγκεκριμένα το έργο έχει θέσει ως στόχους:

(α) την επιλογή υλικών συσκευασίας τροφίμων,

(β) τη μελέτη και καταγραφή των αλλαγών των μηχανικών και των ιδιοτήτων φραγμού των πλαστικών υλικών συσκευασίας,

(γ) τη μελέτη και καταγραφή της αλληλεπίδρασης μεταξύ των υλικών συσκευασίας και του προϊόντος,

(δ) την εφαρμογή πρακτικών δοκιμών σε πιλοτικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας βιομηχανικό εξοπλισμό υψηλής πίεσης, και

(ε) τη διενέργεια σχετικής τεχνοοικονομικής μελέτης.


Την κυπριακή κοινοπραξία συντονίζει η Ερευνητική Ομάδα Οργάνωσης και Διοίκησης Παραγωγής του Ερευνητικού Κέντρου Frederick.


Την κοινοπραξία πλαισιώνουν ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ποιότητας και πέντε (5) μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, οι FoodLab Ltd, Gemanalysis, Lefkonitziatis Dairy Products Ltd, Kouroushis Ltd και Keses Dairy Products Ltd.
Από γερμανικής πλευράς συνεργαζόμενοι εταίροι είναι ο Σύνδεσμος Έρευνας της Γερμανικής Βιομηχανίας Τροφίμων, ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού συντονιστή του έργου και το Γερμανικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων (DIL), ενώ από Αυστριακής πλευράς συνεργαζόμενοι εταίροι είναι ο σύνδεσμος TECHforTASTE και το Αυστριακό Ινστιτούτο Έρευνας στη Χημεία και Τεχνολογία. Το Βέλγιο εκπροσωπείται από το Βελγικό Ινστιτούτο Συσκευασίας (BVBA) ενώ η Ισπανία από το Ερευνητικό κέντρο Συσκευασίας, Μεταφορών και Εφοδιασμού (ITENE).
Στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου HiPP έλαβαν μέρος όλα τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη των συμμετεχόντων χωρών πλην των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συζητήθηκαν οι γενικοί στόχοι του έργου καθώς και τα πακέτα εργασίας που πρέπει να υλοποιηθούν μαζί με τα χρονοδιαγράμματα τους. Ανταλλάχτηκαν απόψεις σχετικά με την ερευνητική διάσταση του έργου και επαναβεβαιώθηκε ο ρόλος του κάθε ερευνητικού φορέα και η μεταξύ τους συνεργασία.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δρα Μιχάλη Μενοίκου, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Frederick, τηλ. 22345159 (ext. 112) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eng.mm@fit.ac.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: