Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Προϊόν αμέλειας η κηλίδα

Ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά είχαν μέχρι και 24 ώρες πριν το συμβάν οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα - Σε ειδική διάσκεψη Tύπου για την κηλίδα θα συμμετάσχει σήμερα ο Ομπάμα

Εργαζόμενοι της BP «αγνόησαν» αρκετές «προειδοποιητικές ενδείξεις» πριν την έκρηξη η οποία βύθισε την εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon τον περασμένο Απρίλη, σύμφωνα με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η έκρηξη και η βύθιση της πλατφόρμας στοίχισαν τη ζωή σε 11 άτομα και προκάλεσαν την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που συνεχίζει να εξαπλώνεται στον Κόλπο του Μεξικού και στις αμερικανικές ακτές. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου για την πετρελαιοκηλίδα. Ο κ. Ομπάμα θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ομιλία του σχετικά με τη ρύπανση, την παραμονή μιας επίσκεψης που έχει προγραμματιστεί στη Λουιζιάνα.
Επικαλούμενοι προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνα της BP, οι βουλευτές Χένρι Γουάξμαν και Μπαρτ Στιούπακ, που συμπροεδρεύουν της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, ανέφεραν ότι είχαν σημειωθεί ενδείξεις όσον αφορά τη ροή του αντλούμενου καυσίμου μία ώρα πριν το συμβάν. Επίσης, είχαν εντοπιστεί πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου όπως απροσδόκητες αυξήσεις της πίεσης, διαρροές υγρών, προβλήματα στο σκυρόδεμα που προστάτευε το κοίτασμα και αποκλίσεις των εργαζομένων στην πλατφόρμα από το καθορισμένο πρόγραμμα άντλησης. Μόλις 41 λεπτά πριν την έκρηξη, η ροή υγρών από το κοίτασμα «συνεχιζόταν, αντί να σταματήσει, και η πίεση του σωλήνα άντλησης αυξήθηκε απροσδόκητα», ενώ 18 λεπτά πριν «παρατηρήθηκαν αφύσικες πιέσεις».


Παράλληλα, προσωρινά έκλεισε την Τρίτη αγωγός πετρελαίου στην Αλάσκα -ο οποίος εν μέρει ανήκει στην BP- μετά από διαρροή αρκετών χιλιάδων βαρελιών. Σύμφωνα με την εταιρεία Alyeska Pipeline Service Co, που διαχειρίζεται τον αγωγό μήκους 800 μιλίων, η λειτουργία του ανεστάλη μετά από προβλήματα σε σταθμό 160 χλμ. νότια του Φέρμπανκ. Μια διακοπή της ηλεκτροδότησης στο σταθμό προκάλεσε το άνοιγμα των βαλβίδων εκτόνωσης, με αποτέλεσμα ποσότητα αργού να υπερχειλίσει από μια δεξαμενή αποθήκευσης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, όμως παραμένει ασαφές για πόσο θα μείνει κλειστός ο αγωγός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: