Τρίτη 11 Μαΐου 2010

«Οδικά δυστυχήματα: Ποιος φταίει;»


Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010, ώρα 14:00 – 16:00, Πανεπιστήμιο Frederick

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη χιλιάδες άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών χάνουν τη ζωή τους σε οδικά δυστυχήματα, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν γίνει η κυριότερη αιτία θανάτου των νέων. Επιπλέον, ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων (σε αναλογία 1 προς 20) τραυματίζεται σοβαρά, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα ίδια τα άτομα, τις οικογένειές τους, την κοινωνία και την οικονομία.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, τα άτομα που εμπλέκονται σε θανατηφόρα δυστυχήματα είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οδηγοί ή επιβάτες τετράτροχων ή δίτροχων οχημάτων, ενώ τα τρία τέταρτα (75%) από αυτά είναι άντρες. Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται αρκετά πιο ασφαλείς από ότι άλλες, ενώ φαίνεται ότι το βιοτικό επίπεδο των οδηγών καθώς και άλλοι, ατομικοί παράγοντες, επηρεάζουν την οδική ασφάλεια.
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι παράγοντες που επηρεάζουν την οδική ασφάλεια και πώς μπορούμε να επέμβουμε ως άτομα αλλά και ως κοινωνία για να την βελτιώσουμε;

Πόσο επηρεάζουν η ταχύτητα ή τα παθητικά και ενεργητικά συστήματα ασφαλείας ενός οχήματος την οδική μας ασφάλεια καθημερινά; Τι ρόλο παίζουν τα φθαρμένα ελαστικά ή η μη πρόσδεση της ζώνης ασφαλείας στην εξέλιξη ενός ατυχήματος;
Μπορούν να γίνουν οι δρόμοι μας πιο ασφαλείς από ότι είναι σήμερα; Γιατί οι νέοι οδηγοί εμπλέκονται σε τόσο μεγάλο βαθμό σε θανατηφόρα δυστυχήματα;
Ποια η συμμετοχή του οδηγού στην πρόκληση ενός ατυχήματος;
Από ποιούς προσωπικούς παράγοντες επηρεάζεται η οδήγηση; Πώς μπορούν να ελεγχθούν οι ποικίλοι παράγοντες, που αφορούν το τρίγωνο άσφαλτος - όχημα - οδηγός;

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι μέλος της μεγάλης κυπριακής κοινωνικής συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας. Μια από τις δράσεις που διοργανώνονται σε αυτό το πλαίσιο είναι και η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οδικά Δυστυχήματα: Ποιος φταίει;» στην οποία θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν τα προαναφερθέντα ερωτήματα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Κοινωνικής Εργασίας και Προδημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick, την Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010, ώρα 14:00 – 16:00, στην Αίθουσα Διαλέξεων αρ. 3, στην Καινούρια Πτέρυγα του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία.

Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν με θέμα την οδική ασφάλεια οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και έρευνες.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μέσω ολιστικής προσέγγισης θα γίνει προσπάθεια εξέτασης των παραπάνω παραγόντων με στόχο την κατανόηση του φαινομένου και τη λήψη μέτρων στους τρεις άξονες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την οδική ασφάλεια. Μια παράλληλη δράση θα είναι η πραγματοποίηση έρευνας μεταξύ ατόμων ηλικίας κάτω των εικοσιπέντε ετών για τη διαπίστωση του προφίλ των νέων οδηγών και των απόψεών τους για το θέμα «Οδική Ασφάλεια».

Στην εκδήλωση «Οδικά δυστυχήματα: Ποιος φταίει;» έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας, η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, το Συμβούλιο Νεολαίας. Επίσης, φοιτητές θα παρουσιάσουν εργασίες τους σχετικά με τα μελανά σημεία, την ενεργητική ασφάλεια και την αναπαράσταση ατυχημάτων, ενώ ακαδημαϊκοί θα αναφερθούν σε ατομικούς παράγοντες που επηρεάζουν την οδήγηση και θα παρουσιάσουν προγράμματα εκπαίδευσης ασφαλούς οδήγησης που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες.
«Οδικά δυστυχήματα: Ποιος φταίει;»

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010, ώρα 14:00 – 16:00 στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Δεν υπάρχουν σχόλια: