Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Στα σκαριά, με τρεις γραμμές, το τραμ της Λευκωσίας


Η προμελέτη για τη λειτουργία τραμ στη Λευκωσία ολοκληρώθηκε αλλά για την υλοποίηση του έργου θα απαιτηθεί περίπου μια δεκαετία, νοουμένου ότι δεν θα προκληθούν αντιδράσεις σε βαθμό που να το εκτροχιάσουν.

Το όλο έργο θα κοστίσει €335.741.000 χωρίς ΦΠΑ, εκ των οποίων η Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει ποσοστό 80%-85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, στην περίπτωση που εγκριθεί η επιχορήγηση από την Ε.Ε. η Κύπρος θα καταβάλει περίπου €65εκατ.-€75εκατ.


Ο διευθυντής του Προγράμματος Ενίσχυσης των Δημοσίων Μεταφορών κ. Μιχάλης Λαμπρινός ανέφερε ότι γενικά η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ευνοϊκά προτάσεις οι οποίες συντείνουν στην άμβλυνση της τροχαίας κίνησης με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, την εξοικονόμηση ενέργειας κ.λπ.


Ο κ. Λαμπρινός ανέφερε ότι η μελέτη, η οποία διεξήχθη υπό την εποπτεία του Προγράμματος Ενίσχυσης Δημοσίων Μεταφορών, προτείνει τη λειτουργία τριών γραμμών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποσυμφορήσουν τους δρόμους, αν ληφθεί υπόψη πως εάν και εφόσον λειτουργήσει το τραμ, περί το 2020, στους δρόμους της Λευκωσίας οι διακινήσεις οχημάτων θα φτάνουν τις 812.000 την ημέρα ή 34.000.000 το χρόνο.

Το τραμ θα συνδέεται με τρεις σταθμούς, εκ των οποίων ο ένας στην Πλατεία Σολωμού, ο δεύτερος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ο τρίτος στο Μακάρειο στάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: