Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

Τελευταία κοινή παρουσίαση, πριν την καλοκαιρινή περίοδο

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010, 8 μ.μ. στην “Παλιά Αγορά” Παλλουριώτισσας

Επιστημονική και Φωτογραφική παρουσίαση από τον
Καθηγητή Άντη Νικολαΐδη, ΜS, FRCS, FRCSE
Aγγειο-χειρούργο, του Κολλεγίου Imperial του Ηνωμένου Βασιλείου και Διευθυντή του Vascular Screening and Diagnostic Centre στη Λευκωσία και άριστο φωτογράφο.

Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρδιαγγειακή νόσο και πρόληψη εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών

Τα καρδιακά επεισόδια χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση είναι οι πιο κοινές αιτίες θανάτου και ανικανότητας στην κοινωνία μας σήμερα. Όμως το 2010 έχουμε τη δυνατότητα να τα αποτρέψουμε κατά 50%. Το κύριο θέμα βέβαια είναι να προσδιορίσουμε εκείνους που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Παραδοσιακά οι γιατροί εξέταζαν παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, η πίεση του αίματος, η χοληστερόλη, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η οικογενειακή ιστορία. Δυστυχώς αυτή η προσέγγιση αποκλείει πολλά άτομα που αν και δεν αντιμετωπίζουν τέτοια συμπτώματα εντούτοις τους συμβαίνουν καρδιακά επεισόδια.

Αυτό είναι επειδή πολλοί παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβανομένων των γενετικών παραγόντων είναι ακόμα άγνωστοι. Μια νέα προσέγγιση είναι η εξέταση των αρτηριών με υπερήχους που παρουσιάζει εάν υπάρχουν οποιαδήποτε πρόωρα κατακάθια χοληστερόλης. Η παρουσία αυτής της ουσίας από πολλά χρόνια πριν αναπτυχθούν οποιαδήποτε συμπτώματα, προσδιορίζει εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Ο υγιής τρόπος ζωής και η παροχή κατάλληλων φαρμάκων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα περιστατικά κατά 50%.

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: