Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Στερεύουν πηγές λόγω υπεράντλησης για 30 χρόνια

Χωρίς ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, η Κυβέρνηση αποπειράται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανομβρίας, το οποίο σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές προβλέψεις που κατατέθηκαν στις τελευταίες σχετικές συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, θα μείνει μαζί μας για καιρό.

Το πρόβλημα της ανομβρίας επιδεινώνεται από σειρά πρακτικών, που ακολουθούνται παλαιόθεν από τους κατοίκους του νησιού, με πλέον χαρακτηριστική, την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που κατατέθηκαν στην χτεσινή συνεδρίαση της Επ. Περιβάλλοντος, οι γεωτρήσεις στην Κύπρο ανέρχονται σε 300.000, αριθμός που καθιστά πιθανή την κατοχή γεώτρησης από τους μισούς Κύπριους. Ενώπιον του μεγέθους του προβλήματος, οι πιθανές λύσεις είναι είτε η καταμέτρησή των γεωτρήσεων (νόμιμων και παράνομων) και η επιβολή αντιτίμου για την χρήση τους είτε η δίωξη των παρανομούντων και η κατάργηση των γεωτρήσεων. Ένα τέτοιο μέτρο, σύμφωνα με το Τμήμα Υδάτων, θα μπορούσε να επιβληθεί από τον εξαγγελθέντα εδώ και χρόνια, αλλά χωρίς ακόμα υπόσταση, Φορέα Υδάτων. Η αιτία για τη δυσκολία συντονισμού και άρα καταστολής του φαινομένου των παράνομων αντλήσεων, εντοπίζεται στη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών, με το Τμήμα Υδάτων να παραπέμπει στις Επαρχιακές Διοικήσεις, οι οποίες είναι και υπεύθυνες για τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων. Η μεγάλη υπεράντληση, που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, έχει επηρεάσει και την επιβίωση της κυπριακής πανίδας και χλωρίδας. Το Ταμείο Θήρας ενημέρωσε την Επ. Περιβάλλοντος ότι πολλές παραδοσιακές πηγές έχουν στερέψει εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων. Για την αποτροπή της εξάλειψης γηγενών ειδών, το Ταμείο Θήρας έχει προχωρήσει φέτος στον καθαρισμό 700 φυσικών πηγών, από τις οποίες όμως, μόλις οι 350 είναι ενεργές. Ακόμα, το Ταμείο Θήρας έχει τοποθετήσει παγκύπρια 1.000 ποτίστρες νερού, καθώς και ντεπόζιτα του ενός τόνου, φυτεμένα στο χώμα.

Αναγκαία μέτρα
Αρνητική εξέλιξη για την πανίδα του τόπου είναι το σχέδιο εκρίζωσης αμπελιών που ακολουθείται σήμερα, με την εκρίζωση 25.000 σκαλών. Σύμφωνα με το Ταμείο Θήρας, ειδικά στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, η εκρίζωση αφαιρεί κάλυψη και παροχή νερού και τροφής στην πανίδα, με το μωσαϊκό βιότοπων που υπήρχε να εξαλείφεται. Ένα από τα πιο ουσιαστικά μέτρα που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος αφορούσε και στη δημιουργία και λειτουργία αφαλατώσεων. Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, οι μονάδες αφαλάτωσης θα πρέπει να δημιουργούνται στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, ούτως ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη απόθεση άλατος στα παράκτια της Κύπρου. Μία τέτοια δυσμενής συνέπεια αντί της απόθεσης του άλατος σε μεγάλα βάθη, είναι πιθανή από τη μαζική λειτουργία μικρών μονάδων αφαλάτωσης, την οποία επιτρέπει η νομοθεσία. Τέλος, από το Γραφείο Προγραμματισμού τονίστηκε ότι η Κύπρος είναι σε θέση να αντλήσει κονδύλια μέχρι και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, με επίκεντρο τη δημιουργία αφαλατώσεων. Προς τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη γίνει επαφές με αρμόδιους της ΕΕ.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: