Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Τρομακτικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, του ερευνητικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Στη νέα πολυσέλιδη «τρομακτική» έκθεση για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Ευρώπη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, του Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Center) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα (Οκτώβριος 2008) καταγράφονται οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη από την υπερθέρμανση του πλανήτη έφθασαν τα 197 δισ. ευρώ. Στις κλιματικές αλλαγές αποδίδουν οι ειδικοί και 88.500 θανάτους την ίδια περίοδο.
Τις κλιματικές αλλαγές δεν τις γεννά η... φαντασία των επιστημόνων όπως ισχυριζόταν πριν από λίγα χρόνια το πανίσχυρο λόμπι του άνθρακα και η πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα - τυφώνες, ραγδαίες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, καύσωνες - εμφανίζονται πλέον συχνότερα και χτυπούν με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι κάποιες δεκαετίες πριν, αφήνοντας πίσω τους κατεστραμμένες πόλεις και ζωές. Παρ' όλα αυτά οι ανεπτυγμένες χώρες (οι G8) απέτυχαν τον περασμένο Ιούλιο να ορίσουν στόχους ως το 2020 για την προστασία του κλίματος παγκοσμίως εξαιτίας της αδιαλλαξίας των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας. Μάλιστα την ίδια στιγμή που ο πλανήτης έχει ανάγκη από μια ενεργειακή επανάσταση, η οποία θα έχει ως παντιέρα την εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αμερικανοί, ιταλοί και βρετανοί πολιτικοί παράγοντες φαίνεται ότι προωθούν την πυρηνική ενέργεια ως πανάκεια για τη σωτηρία του πλανήτη. Και όμως, η νέα έκθεση για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Ευρώπη επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, οι επιπτώσεις στον πλανήτη θα είναι τραγικές.
Για την Αθήνα, τα επιστημονικά στοιχεία έρχονται για άλλη μία φορά να επιβεβαιώσουν ότι η περιοχή μας είναι από τις πλέον ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές. Ως το 2080, όπως αναφέρει η νέα έκθεση, οι ενεργειακές ανάγκες στην ελληνική πρωτεύουσα θα αυξηθούν κατά περίπου 30%, ιδιαίτερα στη διάρκεια του Ιουλίου, εξαιτίας της χρήσης κλιματισμού. Στη Μεσόγειο τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι ως το 2050 η ψυχρή περίοδος κατά την οποία οι καυστήρες θέρμανσης λειτουργούν στο... φουλ, θα μειωθεί κατά δύο ως τρεις εβδομάδες ετησίως. Θα αυξηθεί όμως η περίοδος χρήσης κλιματισμού κατά δύο ως τρεις εβδομάδες στις περιοχές κατά μήκος της ακτογραμμής της Μεσογείου και κατά πέντε εβδομάδες στις εσωτερικές περιοχές.
Οι προβλέψεις των ειδικών όμως είναι ακόμη πιο απογοητευτικές όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού. Την περίοδο 2071-2100 η χώρα μας αναμένεται να χάσει τα πλεονεκτήματα που την έχουν καταστήσει έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Μόνο λίγες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας προβλέπεται ότι θα διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικές» ως θερινά θέρετρα διακοπών. Οι υπόλοιπες θα «πέσουν» στην κατηγορία «πολύ καλές», «καλές», ή απλώς «αποδεκτές». Και αυτό διότι αναμένεται ότι ο υδράργυρος το καλοκαίρι θα αγγίζει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Εκτός από τον καυτό ήλιο, οι ειδικοί προβλέπουν ελάχιστες μεν, αλλά ραγδαίες βροχοπτώσεις. Υπολογίζεται ότι το 2080 10.000 - 50.000 άνθρωποι τον χρόνο θα υφίστανται τις επιπτώσεις των πλημμυρών στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.
Το «αποτύπωμα» της υπερθέρμανσης του πλανήτη διακρίνεται στη Μεσόγειο καθαρότερα από κάθε άλλη περιοχή της Ευρώπης. Την 25ετία 1982-2006 η θερμοκρασία των υδάτων της Μεσογείου αυξανόταν με ρυθμό 0,03 βαθμών Κελσίου τον χρόνο, όταν από το 1871 η θερμοκρασία της θάλασσας είχε αυξηθεί συνολικά κατά 0,04 βαθμούς Κελσίου. Ηδη τα ψάρια δείχνουν μια μεταναστευτική τάση προς τον Βορρά (ως 1.000 χιλιόμετρα τα τελευταία 40 έτη). Τον... ανήφορο παίρνουν ακόμη τα φυτά, τα πουλιά, τα έντομα και τα θηλαστικά. Ως το τέλος του 20ού αιώνα, ορισμένα φυτά είχαν μετατοπιστεί αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τον Βορρά. Ως το 60% των ειδών αυτών κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Οι συντάκτες της νέας ευρωπαϊκής έκθεσης προβλέπουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Η μέση ετήσια θερμοκρασία μπορεί να ανεβεί 1 - 5,5 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Από τις κλιματικές αλλαγές απειλείται η ασφάλεια των τροφίμων. Εκτιμάται ότι ως το 2030 περίπου 20.000 επιπλέον τροφικές δηλητηριάσεις τον χρόνο (και ως το 2080, 25.000-40.000) θα επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας με δισ. ευρώ.
Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες (καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα) προβλέπεται ότι θα αυξηθούν. Στο κοντινό μέλλον ακόμη, λόγω της υπερθέρμανσης της Γης, αναμένεται αύξηση των ασθενειών που οφείλονται σε δήγματα εντόμων. Το κουνούπι τίγρης, φορέας πολλών ιών, έχει «καταλάβει» πολλές περιοχές της Ευρώπης στη διάρκεια των προηγούμενων 15 ετών και προβλέπεται ότι θα επεκταθεί έτι περαιτέρω. Τα τσιμπούρια κινούνται πλέον σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη και μεταδίδουν σε περισσότερους ανθρώπους τη νόσο του Lyme και εγκεφαλίτιδες. Υπάρχει επίσης κίνδυνος εκδήλωσης αιμορραγικού πυρετού Chikungunya - ενός ιού ιδιαίτερα μολυσματικού ο οποίος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο - καθώς και επανεμφάνισης του δάγκειου πυρετού. Αλλαγές, τέλος, στη γεωγραφική εξάπλωση της μύγας της άμμου (sandfly), η οποία ήδη εμφανίζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά εμφάνισης λεϊσμανίασης σε ανθρώπους.
(Πηγή: "Το ΒΗΜΑ")

Δεν υπάρχουν σχόλια: