Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Νέα γαλακτοκομικά προϊόντα με μελαμίνη

Ένας ακόμα τύπος κινεζικού γάλακτος επιμολυσμένου με μελαμίνη εντόπισαν οι υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων. Είναι το τρίτο γάλα που εντοπίστηκε να κυκλοφορεί στη χώρα, από τότε που ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε δεκάδες γαλακτοκομικά προϊόντα, πριν από δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φρανσίσκο Ντούκουε, δήλωσε ότι ίχνη μελαμίνης βρέθηκαν στο γάλα με χαμηλά λιπαρά και ασβέστιο Jolly Cow Slender. Την περασμένη εβδομάδα, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ανακοίνωσε ότι τα Greenfood Yili Pure Milk και Mengniu Original Drink Milk, που παρασκευάζονται στην Κίνα και πωλούνται στις Φιλιππίνες, περιείχαν μελαμίνη. Στο μεταξύ, η Κίνα όρισε επισήμως τα ανώτατα επιτρεπτά όρια της μελαμίνης στα είδη διατροφής, τα οποία είναι αντίστοιχα με αυτά που πρόσφατα και επειγόντως υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μελαμίνη είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, κυρίως στην παραγωγή πλαστικών και κόλλας, παραμένει απαγορευμένη ως πρόσθετο, αλλά λόγω της παρουσίας της στο περιβάλλον ή σε ορισμένες συσκευασίες, ίχνη της είναι δυνατόν να βρεθούν στα τρόφιμα, εξήγησε στον Τύπο ο Ουάνγκ Σουενίγκ, αξιωματούχος του τμήματος Υγιεινής του υπουργείου Υγείας στο Πεκίνο.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προορίζονται για τα παιδιά δεν θα επιτρέπεται να περιέχουν άνω του ενός χιλιοστογραμμαρίου ανά κιλό (1 mg/kg) της χημικής ουσίας, ενώ το ανώτατο όριο για τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά είδη ή για κάθε προϊόν που περιέχει πάνω από 15% γάλα, ορίστηκε στα 2,5 χιλιοστογραμμάρια ανά κιλό. Στα βρεφικά προϊόντα της πρώτης εταιρείας που ενεπλάκη στο σκάνδαλο στην Κίνα, της εταιρίας Sanlu, εντοπίστηκε μελαμίνη έως και 2.563 mg/kg (χιλιοστογραμμάρια ανά κιλό).

Δεν υπάρχουν σχόλια: