Του Δρα Αλέξανδρου Χαραλαμπίδη*
Η δωρεάν ενέργεια δεν είναι ούτε άπιαστο όνειρο, ούτε φαντασίωση ενός ονειροπαρμένου ερευνητή. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής βασισμένης σε ένα νέο τρόπο σκέψης.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
(α) Η τιμή του πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού και για θέρμανση ολοένα και ανεβαίνει.
(β) Η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, είναι πολύ πιο ακριβή από την παραγωγή ενέργειας από συμβατικά καύσιμα.
(γ) Για την προώθηση των ΑΠΕ, ο Κύπριος φορολογούμενος πληρώνει ένα μικρό ποσοστό στην ηλεκτρική κατανάλωσή του.
(δ) Χωρίς τη χρηματική επιχορήγηση από την Κυβέρνηση, σχεδόν καμία ΑΠΕ δεν είναι οικονομικά βιώσιμη.
Η επιχορήγηση, δεν είναι απαραίτητο όμως να είναι χρηματική. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και κάθε χώρα, έχει στη διάθεσή της ένα σοβαρό κίνητρο το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει: το «συντελεστή δόμησης». Και τι δεν θα έκανε ένας εργολάβος για να κτίσει μια πολυκατοικία με 11 διαμερίσματα αντί 10 στον ίδιο χώρο, ένας ξενοδόχος για να κτίσει ένα ξενοδοχείο με 220 δωμάτια αντί 200, ένας ιατρός για να κτίσει μια κλινική με 55 κλίνες αντί 50; Απλά θα έχει την υποχρέωση να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου με ΑΠΕ. Αν θέλει 10% αύξηση στο συντελεστή δόμηση για το κτίριο που χτίζει, θα πρέπει να καλύψει το 20% των αναγκών του με ΑΠΕ χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιχορήγηση από το Κράτος. Για παράδειγμα. Μια πολυκατοικία των 10 διαμερισμάτων συνολικού εμβαδού 1000τ.μ., καταναλώνει περίπου 50MWh ετησίως. Με ένα σύστημα ΑΠΕ των 10MWh, με διάρκεια λειτουργίας τουλάχιστον 20 χρόνων (δηλαδή το 20% των ενεργειακών αναγκών της πολυκατοικίας) θα παραχωρούνται επιπλέον 10% τετραγωνικά δόμησης (στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα παραχωρηθούν 100τ.μ.). Με βάση τα σημερινά δεδομένα το κέρδος από τη πώληση των επιπλέον τετραγωνικών υπερκαλύπτει την επένδυση σε ΑΠΕ. Για ακριβή όμως καθορισμό των ποσοστών, απαιτείται ασφαλώς μελέτη και σωστός σχεδιασμός όλων των παραμέτρων από τις αρμόδιες Αρχές. Η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ μπορεί να είναι ή τοπική (ηλιακά/φωτοβολταϊκά) ή/και μέσω επενδύσεων σε μεγάλης κλίμακας παραγωγικούς σταθμούς από ΑΠΕ (αιολικά ή ηλιακά πάρκα). Ο εργολάβος, όπως είναι φυσικό, θα αναζητήσει την πιο συμφέρουσα προσφορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός, τόσο μεταξύ των εισαγωγέων των ίδιων συστημάτων ΑΠΕ, όσο και μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών.
Ποιος κερδίζει όμως από αυτή την ανταλλαγή; Το κράτος; Ο εργολάβος; Ο εισαγωγέας φωτοβολταϊκών; Ο Κύπριος πολίτης; Σίγουρα όλοι μας.
-Ιδιοκτήτες Διαμερισμάτων: Μέρος των ενεργειακών αναγκών θα καλύπτονται χωρίς κόστος από ΑΠΕ και δεν θα υπάρχει κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, αφού αυτά θα επιβαρύνουν τον εργολάβο. -Εργολάβοι οικοδομών: Χρηματικό κέρδος από την πώληση των επιπλέον τετραγωνικών πλην του κόστους εγκατάστασης και συντήρησης των ΑΠΕ.
-Εισαγωγείς συστημάτων ΑΠΕ: Αύξηση στη ζήτηση των συστημάτων ΑΠΕ και κέρδος από την πώληση, διαχείριση και συντήρηση των μικρών συστημάτων ΑΠΕ.
-Ιδιοκτήτες ενεργειακών πάρκων: Μειωμένο κόστος της αρχικής επένδυσης, κέρδος από τη διαχείριση και συντήρηση των ενεργειακών πάρκων και πιο γρήγορη απόσβεση της ολικής επένδυσης.
-Κύπριος Πολίτης: Μη αύξηση και πιθανόν μείωση στο ποσοστό που πληρώνει για την προώθηση των ΑΠΕ.
-Κυπριακή Δημοκρατία: Αύξηση στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με ΜΗΔΕΝΙΚΗ επιχορήγηση και ΜΗΔΕΝΙΚΗ επιδότηση ανά παραγόμενο kWh.
*Ο Δρ Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός. charalambides@gmail.com
1 σχόλιο:
Η προτεινόμενη Λύση είναι ίσως και η πιό άμεσα κερδοφόρα για όλους τους εμπλεκόμενους γενικά, ιδιαίτερα για το περιβάλλον, χωρίς μακροπρόθεσμες υποσχέσεις και προπάντων χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εξαιρετικό άρθρο, ελπίζω να το προωθήσετε στους κατάλληλους τεχνοκράτες ώστε να το συμπεριλάβουν στην επόμενη Αναθεώρηση των Πολεοδομικών Ζωνών στις αρχές του 2009.
Γιώργος Λεβέντης, Αρχιτέκτονας
Δημοσίευση σχολίου