Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ ΚΙ' ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ: Έτσι πούλησα τον νεφρό μου...

Μια συνταρακτική ιστορία που μας προσγειώνει σε μια άλλη πραγματικότητα, μακριά από την "πλούσια" και "ευρωπαϊκή" κοινωνία στην οποία νομίζουμε ότι ζούμε...
Η ιστορία ήρθε στο φως από την εφημερίδα "Πολίτης" μας έχει πραγματικά συγκλονίσει...


Τον προσέγγισε πρόσωπο στη Λεμεσό και του πρότεινε να γίνει δότης έναντι 22 χιλιάδων λιρών - Η μεταμόσχευση έγινε, αλλά τελικά του έδωσαν μόνο 9.500 λίρες
Όσα συνέβαιναν αλλού και παρέπεμπαν στη φρικτή εμπορία ανθρώπινων οργάνων, φαίνεται πως δεν είναι πια τόσο μακριά. Η συγκλονιστική μαρτυρία που καταθεσε στην εφημερίδα "Πολίτης" ο Αχμέτ (ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε η εφημερίδα), με συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις, προκαλεί δέος για όσα είναι πιθανόν να συμβαίνουν και σ' αυτόν ακόμα τον τόπο μας. Με λίγα λόγια, ο εξαθλιωμένος αλλοδαπός που βρέθηκε στην Κύπρο, αναγκάστηκε να πωλήσει τον νεφρό του σε Κύπριο για να εξασφαλίσει ένα ποσό χρημάτων που θα διευκόλυνε τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του.
Η ιστορία...Αυτό που σήμερα αποκαλύπτουμε είναι μια μαρτυρία, μια υπόθεση στην οποία ένας άνθρωπος δηλώνει πως πούλησε τον νεφρό του στην Κύπρο έναντι αμοιβής. Και συγκεκριμένα για 22.000 λίρες.

Πρόκειται για Σύρο, κουρδικής καταγωγής, αιτητή πολιτικού ασύλου. Ο Αχμέτ ήρθε στην Κύπρο πριν από πέντε χρόνια, ζούσε και εργαζόταν, ενώ αρκετά συχνά επισκεπτόταν φίλους του στη Λεμεσό. Εκεί πήγαινε και σε χώρο όπου παίζουν μπίνγκο (τόμπολα). Στο χώρο αυτό προσεγγίστηκε από Ελληνοκύπριο. Μετά από μερικές τυχαίες... συναντήσεις στην τόμπολα, ήρθε η πρόταση προς τον αλλοδαπό: Ο Ε/Κ μεσήλικας, ο οποίος κατά τον Αχμέτ λειτουργεί ως μεσάζων, τον ρώτησε αν ήθελε να πουλήσει τον νεφρό του. Ο Αχμέτ αρχικά αρνήθηκε αφού ούτως ή άλλως δεν ήξερε τι σημαίνει "νεφρός", όπως δηλώνει.

Ολόκληρο το άρθρο του "Π" εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: