Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Με προσοχή η συλλογή μανιταριών

Επισημάνσεις του Τμήματος Δασών για να αποφεύγονται καταστροφές

Καταστροφή των χώρων όπου φυτρώνουν τα μανιτάρια έχει προκαλέσει η χρήση εργαλείων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κατά τη δραστηριότητα της συλλογής μανιταριών έχει παρατηρηθεί ότι γίνεται εκτεταμένη διατάραξη του φυλλοτάπητα των δασών λόγω της χρήσης εργαλείων και ειδικότερα γεωργικών χτενών.


Επισημαίνεται προς το κοινό ότι ως αποτέλεσμα της διατάραξης αυτής, προκαλείται ζημιά τόσο στα μανιτάρια όσο και στα ίδια τα δασικά δέντρα, αφού τα περισσότερα από τα είδη μανιταριών που συλλέγονται είναι απαραίτητα για την επιβίωση των δασικών δέντρων.Η χρήση εργαλείων για μαζική μετακίνηση του φυλλοτάπητα, απαγορεύεται. Ο εντοπισμός των μανιταριών πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική παρατήρηση από έμπειρους συλλέκτες οι οποίοι είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα εδώδιμα από τα δηλητηριώδη. Κατά τη συλλογή, να αφαιρείται από πάνω τους (και μόνο σε εκείνο το σημείο) το μέρος του φυλλοτάπητα που υπάρχει και στη συνέχεια το μανιτάρι να αφαιρείται με μαχαίρι λίγο πιο πάνω από το έδαφος. Ακολούθως να γίνεται επανατοποθέτηση του φυλλοτάπητα που μετακινήθηκε.
Το Τμήμα Δασών τονίζει πως η συλλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή και με σεβασμό προς τη φύση και το ίδιο το μανιτάρι που συλλέγεται. Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι το μανιτάρι που φαίνεται πάνω από το έδαφος δεν είναι τίποτε άλλο από τον καρπό του μύκητα που βρίσκεται μέσα στο έδαφος. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο αν θα συλλεχθεί ή όχι το μανιτάρι (καρπός) όσο να μην καταστραφεί ο παραγωγικός μύκητας. Επίσης, πρέπει να συλλέγονται μόνο τα ώριμα μανιτάρια τα οποία έχουν απελευθερώσει μεγάλο αριθμό σπορίων, εξασφαλίζοντας έτσι την αναπαραγωγή τους και τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: