Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Αλλάζει η Πέμπτη των δημοσίων

Από Πέμπτη μελετάται να γίνει Τετάρτη: Από τη μια συμβάλλει στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού, μιας και η αγορά τις Τετάρτες είναι κλειστή, και από την άλλη εξυπηρετούνται χιλιάδες εργαζόμενοι πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν κυβερνητικά γραφεία

Το 'πε και φαίνεται πως θα το κάνει!

Η Κυβέρνηση προχωρά σε σύγχρονες, καινοτόμες, ευρωπαϊκές ρυθμίσεις και μέτρα ώστε η Κύπρος και ιδιαίτερα οι μεγάλες πόλεις να απαλλαγούν από τον κυκλοφοριακό βραχνά.Πολλές είναι οι σκέψεις καθώς και τα μέτρα που προωθούνται. Άλλα βρίσκονται σε προχωρημένο και άλλα σε αρχικό στάδιο. Από την όλη ιστορία δεν φαίνεται να ξεφεύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο αριθμός των οποίων αλλά και το σταθερό ωράριό τους, λειτουργεί ως έμφραγμα οδικής κυκλοφορίας.

Από Πέμπτη, Τετάρτη
Έτσι η Κυβέρνηση μελετά πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μετακινηθεί το απογευματινό ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας και να μεταφερθεί από Πέμπτη σε Τετάρτη. Μια πολύ μελετημένη κίνηση, η οποία στοχεύει στην ουσία να δώσει λύση σε δύο σοβαρά προβλήματα:
Αρχικά μετριάζεται το απογευματινό κυκλοφοριακό κομφούζιο της Πέμπτης μιας και η αγορά είναι κλειστή τις Τετάρτες.
Από την άλλη, θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες πολίτες, που δεν εργάζονται τα απογεύματα της Τετάρτης, να επισκέπτονται τη Δημόσια Υπηρεσία για τη διευθέτηση των υποχρεώσεών τους.
Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες μας μελετάται πολύ σοβαρά από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Μάλιστα, όπως σχετικώς πληροφορούμαστε, στάλθηκε και επιστολή προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η εν λόγω επιστολή έχει να κάνει και με την ημέρα που διεξάγεται η Ολομέλεια, αφού αυτή ως γνωστόν διεξάγεται κάθε Πέμπτη. Μια σκέψη είναι όπως εξαιρεθούν από το νέο μέτρο οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στη Βουλή, έτσι ώστε η Ολομέλεια να συνεχίσει να διεξάγεται κάθε Πέμπτη. Επί τούτου ζητήθηκε γραπτώς η άποψη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστή η θέση της Βουλής επί του προκειμένου.Το ΥπουργείοΣυνομιλώντας με τον Υπουργό Συγκοινωνιών κ. Νίκο Νικολαΐδη, μας είπε πως η μετακίνηση του απογευματινού ωραρίου, «είναι μια σκέψη, μεταξύ πολλών άλλων», αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο ή το επίσημο. Τόνισε ωστόσο πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις για το κυκλοφοριακό, «και θα βρει», όπως χαρακτηριστικά είπε. Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα μέτρα που η Κυβέρνηση μελετά, και πρόσθεσε πως τα όποια μέτρα αποφασιστούν θα διέπονται από μακροχρόνιο και εκσυγχρονιστικό στίγμα. Μερικά μέτρα από αυτά που μελετώνται είναι:
Αλλαγή Απογευματινού Ωραρίου Δημόσιας Υπηρεσίας
Κλιμακωτό Ωράριο Δημόσιας Υπηρεσίας
Ειδικά δρομολόγια προς Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία (κυρίως για Λευκωσία και Λεμεσό)
Λωρίδες αποκλειστικής χρήσης από λεωφορεία και επιβατικά οχήματα πέραν των 3 ατόμων
Το μέτρο «Παρκάρισμα και Οδήγηση», όπου οδηγοί παρκάρουν σε μεγάλους χώρους στάθμευσης και απ' εκεί μεταφέρονται με μικρά λεωφορεία σε κεντρικά σημεία πόλεων.
Μάλιστα για το τρίτο μέτρο, όπως μας είπε ο κ. Νικολαΐδης, άρχισαν προκαταρκτικές μελέτες ενώ λειτουργοί εντοπίζουν, επισκέπτονται και εξετάζουν χώρους για τη δημιουργία των χώρων στάθμευσης.

Η ΠΑΣΥΔΥ και η ΕΕ
Η Κυβέρνηση μελετά και άλλα μέτρα που έχουν σχέση με το ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως το κλιμακωτό ωράριο. Ένα μέτρο, το οποίο ως γνωστό συζητήθηκε και παλαιότερα αλλά φαίνεται τώρα κυριολεκτικά να επιβάλλεται, αφού η Κύπρος με το υφιστάμενο ωράριο παραμένει ο φτωχός συγγενής της ΕΕ, μιας και τα ωράρια της Δημόσιας Υπηρεσίας των χωρών μελών είναι εντελώς διαφορετικά. Το αποτέλεσμα είναι η "δυσλειτουργική" επικοινωνία μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών της Κύπρου και των Βρυξελλών.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: