Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

«Ανάγκη για κατασκευή μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων νερού»


Την ανάγκη οι Δήμοι να προχωρήσουν σε κατασκευή μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων νερού ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν τους δημότες τους για τουλάχιστον 24 ώρες, σε περίπτωση που υπάρξει τεχνικό πρόβλημα είτε λόγω διακοπής στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είτε λόγω βλάβης σε έργο αφαλάτωσης ή σε ένα αγωγό παροχής νερού, επεσήμανε ο Πρώτος Λειτουργός Υδάτων του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) Ανδρέας Μανώλη.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε χθες με τη μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας και τη διακοπή στην παροχή νερού στους Δήμους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, ο κ. Μανώλη είπε ότι η μόνη λύση για απρόσκοπτη παροχή νερού είναι η διατήρηση μεγάλων αποθηκευτικών χώρων από τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας για να καλύψουν τη ζήτηση για τις ώρες που θα χρειαστούν μέχρι να διορθωθεί τυχόν βλάβη.
«Δεν μπορεί, όποια μέτρα και να ληφθούν, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια διακοπή στο δίκτυο της ΑΗΚ ή μια βλάβη στο έργο αφαλάτωσης ή μια βλάβη σε ένα αγωγό», τόνισε.

Ο κ. Μανώλη είπε ότι η διεθνής πρακτική για πλήρη εξασφάλιση είναι να διατηρείς αποθηκευτικούς χώρους για κάλυψη της ζήτησης μέχρι 48 ώρες και για ελάχιστη εξασφάλιση μέχρι 24 ώρες, προσθέτοντας ότι το ΤΑΥ «έχει υποδείξει επανειλημμένα στους Δήμους ότι θα πρέπει να κατασκευάσουν μεγαλύτερες δεξαμενές». Πρόσθεσε πως οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου διαθέτουν μικρές δεξαμενές, οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν, χωρίς να υπάρχει προς αυτές ροή νερού, μόνο για 6 και για 4 ώρες αντίστοιχα.

Αναφερόμενος στα γεγονότα, ο κ. Μανώλη είπε ότι στις 01:30 λειτουργός του Τμήματος που ήταν σε επιφυλακή πήρε μήνυμα από την Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας ότι διακόπηκε η λειτουργία της, λόγω μείωσης της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία στην περιοχή.
Ανέφερε ότι το ΤΑΥ προέβη σε άμεσες ενέργειες και ενίσχυσε την τροφοδοσία της περιοχής με συμπληρωματικές ποσότητες από τον αγωγό Τερσεφάνου - Λευκωσίας και πρόσθεσε ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης οι δεξαμενές των Δήμων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου άδειασαν εντός ολίγων ωρών με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή νερού προς το δίκτυο ύδρευσης. Ο κ. Μανώλη είπε ότι γύρω στις 08:00 η Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας επαναλειτούργησε με μειωμένη παραγωγή γύρω στο 50%, λόγω της μειωμένης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τα προβλήματα που υπήρχαν στο δίκτυο της ΑΗΚ, προσθέτοντας ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε στις 15:00 και η Μονάδα Αφαλάτωσης της Δεκέλειας άρχισε να λειτουργεί στο 100%.

Απαντώντας σε ερώτηση για ύπαρξη εφεδρικής γεννήτριας από το ΤΑΥ, όταν υπάρξει διακοπή στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ, ο κ. Μανώλη είπε ότι αυτή η γεννήτρια θα είναι ένα τεράστιο έργο, με υψηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης, αφού θα πρέπει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 10 μέγαβατ, προσθέτοντας ότι αυτό το έργο «θα αύξανε και το κόστος του αφαλατωμένου νερού που αγοράζουμε».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: